Mitől lesz átlátszó a kocsonya? (beszélgetés)
Nem lesz íztelen, csak más ízű lesz.Én pl. nagyon sok fokhagymát használok a kocsonyához, a lé minden literjéhez min. egy egész fej!fokit főzök bele, + babér+néhány szem szegfűbors,és a hagyományos só, bors, kömény a zöldségek (répa,petr.,zeller)mellé.
Amikor kitálalom, szoktam főzni kemény tojást, és egy-egy fél db-ot is a tányérra teszek,egy-egy karika főtt répát is,nagyon mutatós és finom így a kocsonya.
Füstölt nélkül nem íztelen?Én 3-4 kg füstöltet is teszek bele,1 nagy csülköt olyan 2 kg körülit,meg sonkát is,plusz ennyi sima husit körmöt bürkét is.Mindig a füstöltet teszem bele először,azt főzöm 2-3 órát,majd amikor beleteszem a nyers húst,akkor még 3-4 órát.Én kimerés előtt ha állt kicsit leöntöm a levét szűrőn át mint a húslevest,a husikat kicsontozom,a levet zsírtalanítom,majd ha kiadagoltam a husikat akkor rámerem a lét.Mindig gyönyörű tiszta.Tényleg milyen sokféle képen lehet készíteni:D
Jó kísérletezést mindenkinek.
Tanulság volt végig olvasni a hozzászólásokat.Nem is gondolná az ember, hogy ennyi féleképpen lehet főzni kocsonyát.Nekem pl. újdonság,amit vevemama írt: hogy akkor teszi bele a hozzávalót, amikor fő a víz. Igaza lehet, mert az a husi is ízesebb, amit puhára sütés előtt forró zsiradékon körbepirítanak, mert így a zamatok belezáródnak.A kocsonyába meg a forró víz kapja körbe..ezt egyszer kipróbálom, ugyanis én eddig a hagyomágyos - hidegvíz,lehabozás,lassú,gyöngyöző, sokáig tartó főzés füstölt nélkül, zöldséggel, aztán kicsontozás, lezsírozás - módszert használtam. A fűszereket pedig fűszertojásba teszem, hogy ne kelljen vadászni a borsszemeket..
Eddig még csak akkor lett nem egészen tiszta, ha nem figyeltem rá és összeforrott a habbal.Most legutóbb pl. olyan tisztára sikerült, mint az aszpik.Büszke is voltam rá!
Apósom minden ételt hülni hagyott. Mert tűzforón nem lehet enni, és persze az ízek miatt is.
A zsák az jó sőt a régi teatojás is. Azt persze nem kell eldobni, csak kidobni a benne lévő cuccot, és elmosni.
Nem utolsó sorban a bűrkés hús a lényeg. Van aki csirke lábából csinál kocsonyát.
Én a sokáig 1 - 1,5 órát meghaladja a főzési idő, az ételt kuktában főzöm. Kocsonya is megalszik mindig.
nem teszem fül olyam sok vízzel, mert kevés folyadék párolog el belőle.
Nagyon fontos hogy a hagymák héjastól főljenek, mert zavaros lesz!
Amúgy én sem öntöm le!
Így,így!
Én még varrok egy kis tüllzsákot,beleteszem a fokhagymát,héjastól.szemes borsot,2 db babérlevelet.
Aztán könnyedén kidobom.
Azért,van,hogy 1 szál répát teszek bele,de csak ha túl sok a füstölt alkatrész benne!:))
Azért is kell hűlni hagyni,mert forrón a husikat nehéz kiszedni,sőt,nem csak,hogy leülepszik,de össze is érnek az ízek!
Én sem szedem le a habját,mégis tiszta a leve.
Az első levét sem kell leönteni,mert az már tartalmazza a kocsonyásító anyagot.
40 éve főzök kocsonyát,van tapasztalatom.....
Így van!!!
Akkor én már le sem írom:)
Én sosem öntöm le az első lét de nagyon nagyon lassan főzőm,6-7 órán keresztül.Amikor felforr leszedem a habját ezután teszem bele a fűszereket.Zöldséget sosem teszek bele.
Ha kész papírszalvétával zsírtalanítom,mindig szűrőn keresztül merem a tányérokba is.Kristály tiszta marad .
A leglényegesebb nem szabad forralni nagy lángon.
Nem elég lassan főzni,nagyon lassan kell,hogy csak éppen "gyöngyözzön" a lé,és már a legelején sem szabad hagyni,hogy hirtelen lohogva felforrjon. Figyelni kell,mikor kezd el forrni,és mindjárt takarékra kell tenni.
Talán tudtam segíteni. 5-6 órát igénybe vesz így a főzés,de megéri.
További ajánlott fórumok:
- Mitől lesz szép, átlátszó "arany" színe a húslevesnek?
- Bevált kocsonyarecept! Van valakinek? Színtiszta, átlátszó, ízletes. Hogyan?
- Lábszár nélkül is jó lesz a kocsonyám?
- Havi 1x-i átlátszó folyás, mitől lehet?
- A kocsonyásító dzsem-porral készitett barackdzsem nem sikerült. Mitől? És most mit kezdjek vele?
- Mi annak a virágkötésben használt eljárásnak a neve, ami által a borostyán levele átlátszó lesz?