Beszédértés és orrmandula (beszélgetés)
akkor porszívózd az orrát szorgalmasan! meg orrspray
jobbulást és írd meg, miket mondanak az "okosok" :)
Autizmusban azért ne gondolkodjatok, de 2 évesen már rövid mondatokban azért általában beszélnek a gyerekek.
Állathangokat utánoz?
Hol laktok? Van ott korai fejlesztő központ?
Remélem, a pszichológus érti a dolgát.
Bár egy logopédus lenne talán a legmegfelelőbb szakember most.
AZ a kis műszer a timpanometer, azaz timpanometreiát csináltak. EZ csak a dobűri nyomást méri.
Persze, ha azzal baj van, akkor abból lehet következtetni a hallásvesztés mértékére!
De ez valójában nem hallásvizsgálat.
Ilyen kicsiknél a BERA hallásvizsgálatot szokták csinálni, de azt bódításban lehet csak.
Lehet, erre nem lesz szükség, ha szépen rendeződik a középfülgyulladásaa.
Csakhogy a nagy orrmandula miatt nem tökéletes a dobüreg(belső fül) szellőzése, s emiatt keletkezett ez a savós gyulladás.
AMíg az orrmandul-problémát nem oldjátok meg (ki kell venni), addig a halélása sem lesz rendben.
Ne halogassátok, késik a beszédfejlődése, hallásvesztesége van.
Muszáj cselekedni.
Hallásvizsgálattól függetlenül kezdd el hordani korai fejlesztésre! Nagyon fontos lenne. Ha ennyire semmi szókincse nincs még 2 évesen és alapvető szavakat sem ért, akkor bizony be kell avatkozni egy komplexebb vizsgálattal!
Nekem az is fura, hogy ilyen későn vették észre a középfülgyulladást és a nagy orrmandulákat! Semmi tünete nem volt eddig? Nem horkol? Nem tartja nyitva mindig a száját? Hiszen ha a nagy orrmandula miatt nem kap rendesen levegőt az orrán, akkor mindezeket tapasztalnod kellett volna.
És ki tudja, mióta áll fenn ez a fül-probléma, azaz mióta nem hall normálisan?
És bizony ha nem hall rendsesen, akkor a beszédértése sem fejlődhet, ez elég logikus.
Persze, ha ez a fülgyulladás csk rövid ideje áll fenn, akkor nyilván még nem tehetett nagy kárt a beszédfejlődésben.
Talán arra akartak utalni az orvosok, hogy valami más állhat a beszédfejlődés késése mögött, nem egy egyszerű átmeneti hallásromlás. S ezért kérnének komplex vizsgálatot és fejlesztést a korai fejlesztőben.
Kíváncsi vagyok a sorsotokra, írd meg a továbbiakat is!
Milyen hallásvizsgálatot tudtak nála csinálni?
nekünk a helyi doki azt mondta a kislányra, á semmi gond.. de csak nem stimmelt a dolog... így mentünk kórházba.. ahol egyből aki elsőre megnézte, küldte, hogy nézze meg más is, azonnal küldték műszeres vizsgálatra. majd hamar kaptunk is időpontot műtétre . És amúgy tb alapon voltunk, szóval nem magándoki, meg fizetős...
a fiam a másik helyi doki látta, ő ezt a kört helyben végigcsinálta, itt is van műszeres labor minden, és nála csak a fele füle volt.
amúgy azért ért valamit valószínű, mert azt ég gyulladás előttről tudja látásból is, és úgy "leolvassa" De tényleg szerintem kell alaposabb vizsgálat, azért egy 2 éves elég kétséges hogy ennyire zsiványsüket lenne..
nálunk volt.. kicsit később... És műtét lett.. a kislányomnak majdnem maradandó károsodást okozott az egyik, nem gond ez fülész.... jó hogy nem hittem neki, és rohantam másodvéleményért a fiamat előzőleg már látó dokihoz.
nekem az 5 éves kislányomnak a gyulladás plusz orrmandula azt eredményezte, hogy konkrétan megtanult szájról olvasni gyakorlatilag. az ovistársai nem is szóltak már hozzá, előbb megkocogtatták a vállát, aztán ha feléjük nézett, csak akkor beszéltek hozzá---
szerintem nézesd meg egy másik orvossal is. mert igen lehet komoly baj is. Műtét után kb egy- másfél hónap volt mire helyreállt a hallása, mert ugye gyulladásban is volt... de hirtelen mindenre reagált már, és akkor is, ha nem nézett ránk :)
a fiam csak a fél fülére lett "süket" orrmandula miatt, neki nem volt gyulladás. neki amint kivették az orrmandulát, másnap már bármelyik fülébe lehetett suttogni és ismét értette :)
amúgy én úgy tudom két éves korban mégtöbb katyvaszt tud okozni. De ne rám, vagy bárki netesre hallgass, hanem keress fel másik fül orr gégészt is, lehetőleg ygerekekre szakosodottat!
ha budai oldalon vagy a szt imre fül orr gégészetét pl tudom ajánlani. pesten állítólag a heim pál az alap.
További ajánlott fórumok:
- Beszédészlelés és beszédértés fejlesztése
- 5 éves kisfiamnak ki akarják venni az orrmanduláját.Ha van tapasztalatotok kérlek segítsetek.Picit izgulok, hogy jól döntünk e, ha engedjük!
- Milyen tapasztalataitok vannak, pár hónappal az orrmandula műtét után?
- Szerintetek mennyi pénzt illik adni orrmandula műtétnél?
- Kislányommal orrmandula műtétre készülünk. Mire számitsak?
- Kisfiam 3 éves, ki kell venni az orrmanduláját, a doki szerint a füle miatt. Mit tegyek, igaza van?