(Bécsi) Sacher-torta recept
80 perc
A (Bécsi) Sacher-torta hozzávalói:
13 dkg vaj,
11 dkg porcukor,
1 zacskó vaníliás cukor,
6 tojás,
13 dkg főzőcsokoládé,
13 dkg liszt,
20 dkg sárgabaracklekvár,
A bevonathoz:
20 dkg cukor,
1 dl víz,
15 dkg főzőcsokoládé
A (Bécsi) Sacher-torta elkészítési módja:
A tésztához a megpuhított vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd fokoza- tosan hozzáadjuk a 6 tojássárgáját, és habverővel hozzákeverjük a megolvasztott, de már kihűlt cso- koládét. A 6 tojás fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába,végül ugyan- olyan elővigyázatosan belekeverjük a lisztet is. A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd beletöltjük a tésztát. A tetejét elsimítjuk. Előmelegített, forró sütőbe téve közepes lángon sütjük. A sütés első 10 percében kisujjnyi rést hagyunk a sütő ajtaján, hogy a sütőből a gőz eltávozhasson. Ezt követően a sütő ajtaját becsukjuk, és a tésztát még kb. 40 percig sütjük tovább, mérsékelt lángon. (Akkor sült át eléggé, ha az ujjunk hegyével könnyedén megnyomva a tésztát, az rögtön visszanyeri alakját.) A tésztát formában hagyjuk kihűlni, majd késsel körül vágjuk és kiborítjuk a formából. A papírt lehúzzuk róla,és a tortát két lapba vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a kissé felmelegített sárgabaracklekvárral, és ráillesztjük a felső lapot,majd bevonjuk a csokoládémázzal. Ez utóbbihoz a cukrot vízzel 5-6 percig forraljuk, majd félig kihűtjük. Eközben a csokoládét megolvasztjuk, és összekeverjük a már langyos cukorsziruppal. Addig keverjük, amíg sima, de sűrű és még folyékony marad. (Ha túl sűrűnek találjuk, hozzáönthetünk még egy kevés cukros vizet. Ezután a mázat rögtön a tortára öntjük, a tetejét és az oldalát késsel elsimítjuk. Tortatálra helyezzük, és néhány óráig "pihentetjük”, hogy az ízek jól összeérjenek.
Az öntet hőfoka akkor jó, ha ajkunkhoz érintve azzal kb. azonos hőfokúnak érezzük: a túl meleg csokoládé nem lesz fényes.)
Úgy tudom, hogy ezt a fajta -tortát díszítés nélkül szokták az asztalra tenni. Az eredeti bécsi recept szerint minden szelet torta mellé 1-1 kanál cukrozatlan tejszínhabot tesznek a tányérra, és egy tálban külön is kínálnak hozzá habot, amiből mindenki tetszése szerint vehet.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: kiss67, 2009. okt. 15. 21:36
A (bécsi) sacher-torta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.