Szentgyörgyi palacsinta recept
90 perc
A Szentgyörgyi palacsinta hozzávalói:
a tésztához 15 dkg liszt
1 egész tojás
1 dl tej
1-1,5 dl szódavíz
2 evõkanál olaj
csipetnyi só; a töltelékhez 1 dl tej
15 dkg darált dió
10-12 dkg porcukor; az öntethez 2 dl tej
2 tojássárga
1 zacskó vaníliás cukor; a tetejére 2 tojásfehérje
2 evõkanál sárgabaracklekvár
kevés kristálycukor.
A Szentgyörgyi palacsinta elkészítési módja:
Elõször megkeverem a palacsintatésztát. A felvert tojást, a tejet és a lisztet annyi szódavízzel keverem össze, hogy tejszín sûrûségû legyen, majd csipetnyi sóval ízesítve 10 percig pihentetem. Ezután szép vékony palacsintákat sütök a masszából. A töltelékhez a tejet felforralom, belekeverem a darált diót és a porcukrot, majd langyosra hûtöm. Ezzel megkenem a palacsintákat és egyenként szorosan felcsavarva, kis darabokra vágom. Egy tûzálló tálban szorosan egymás mellé állítgatom a kis palacsinta hasábokat. Az öntethez a tojássárgákat simára keverem a vaníliás cukorral és a tejjel, majd rálocsolom a tésztára. Forró sütõben addig sütöm, amíg az összes folyadékot be nem szívja. Közben a tojásfehérjékbõl kemény habot verek és a kristálycukorral meg a sárgabaracklekvárral ízesítem. A megsült palacsinta tetejére rákenem az ízesített habot és csak annyi idõre teszem vissza a sütõbe, amíg a hab rászárad a tetejére. Rendkívül finom, ám munkaigényes édesség!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: elvira1, 2006. máj. 6. 16:28
A szentgyörgyi palacsinta elkészítési módja és hozzávalói.