Pozsonyi kocka recept
45 perc
A Pozsonyi kocka hozzávalói:
25 dkg kockatészta
30 dkg darált mák
3 dl tej
5 dkg vaj
20 dkg porcukor
5 dkg mazsola
3 evõkanál méz
2-3 evõkanál sárgabaracklekvár
fél citrom reszelt héja
csipetnyi só a töltelékhez és 1 teáskanál só a tésztához.
A Pozsonyi kocka elkészítési módja:
A kockatésztát a szokásos módon, bõ sós vízben kifõzöm, majd leöblítve lecsöpögtetem és az olvasztott vajra szedem. Jól összekeverem. Amíg a tészta fõ, elkészítem a tölteléket. A tejet felforralom, beleszórom a porcukrot és a mákot, majd állandó keverés közben 2 percig forralom. Ezután hozzáadom a megmosott, szárától letisztított mazsolát, a citromhéjat, a mézet és csipetnyi sóval ízesítem. A tûzrõl lehúzva jól összekeverem. Egy szögletes tûzálló tálba vagy tepsibe beleterítem a fõtt tészta egyharmadát és rákenem a mákos töltelék felét, majd kevés vízzel kenhetõre hígított sárgabaracklekvárt kenek rá. Erre ráterítem a következõ réteg tésztát, amelyet ugyancsak befedek a mákos krémmel. Újabb réteg baracklekvár után elosztom rajta a harmadik tésztaréteget. Kevés porcukorral megszórom és az elõmelegített, forró sütõben piros kérget sütök a tetejére. Kockákra vágva kínálom.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: elvira1, 2006. máj. 6. 15:34
A pozsonyi kocka elkészítési módja és hozzávalói.