Bableves burgonyagombóccal recept
A Bableves burgonyagombóccal hozzávalói:1 doboz vörösbab konzerv
25 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zellergumó)
25 dkg enyhén kolbász
babérlevél
vöröshagyma
pár gerezd fokhagyma
aprított petrezselyem zöldje
őrölt paprika
őrölt bors
őrölt kömény
4 dkg zsír
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
citromlé vagy ecet
só
A gombóchoz:
20 dkg főtt, összetört burgonya
12 dkg liszt
1 tojás
őrölt szerecsendió
aprított petrezselyem zöldje
só
A Bableves burgonyagombóccal elkészítési módja:
A babkonzervet leöblítem. A zöldségeket, a kolbászt és a vöröshagymát felaprítom. A kolbászt kevés zsiradékban lassan kisütöm, a zöldségeket a vöröshagymával rajta magas hőfokon dinsztelem. Felengedem kb. 1 liter vízzel, sóval, borssal, babérral, zöldpaprikával, paradicsommal főzöm rövid ideig, majd hozzáadom a leszűrt babot, a zeller zöldjét és a leveskockát. Vékony, piros, fokhagymás rántást készítek, majd a levesbe forralom. A burgonyát összekeverem a liszttel, tojással, teáskanálnyi zsírral, sózom, borsozom, szerecsendióval, petrezselyemzölddel fűszerezem, rövid állás után kézzel kis gombócokat formálok, majd belefőzöm, a forrásban levő levesbe. A tejfölt kikeverem kis liszttel, majd kevés forró levessel, hozzákeverem a leveshez, néhány percig lassan forralom, közben ízesítem őrölt köménnyel, csipet ecettel, majd tálalom.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: cicaaa65, 2013. febr. 6. 05:24
A bableves burgonyagombóccal elkészítési módja és hozzávalói.