Sonkás-gombócos leves recept
A Sonkás-gombócos leves hozzávalói:1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis karalábé
1/2 fej zeller
5 dkg gomba
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál olaj
15 dkg zöldborsó (konzerv)
1 evőkanál liszt
1 l sonkafőző-lé (ha nincs húsleves kockából)
Sonkás gombóchoz:
1,5 szikkadt zsemle
6 dkg sonka
1 tojás
1 evőkanál vaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
1/2 dl tejföl
A Sonkás-gombócos leves elkészítési módja:
A gombóchoz a zsemlét apró kockára vágjuk. Finomra aprítjuk a sonkát, és összekeverjük a zsemlével. A tojást összekeverjük a felolvasztott vajjal, a zsemlemorzsával, a tejföllel, sóval és borssal ízesítjük. A sonkás keveréket hozzáadjuk, jól összekeverjük, és fél óráig duzzasztjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk a vizet róla, és apróra vágjuk. Fazékban felforrósítjuk az olajat, és a hagymát üvegesre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a zöldségeket, beleöntjük a fagyott borsót, és keveregetve néhány percig pároljuk. Megszórjuk a liszttel, 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a sonkalével, megszórjuk csipetnyi borssal, és a forrástól számított kb. 10 percig lassú tűzön lefedve főzzük. A sonkás masszából apró gombócokat formázunk, a levesbe tesszük, és további 10 perc alatt készre főzzük. Megszórjuk a petrezselyemmel, és forrón tálaljuk.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: Teráz, 2007. szept. 10. 08:25
A sonkás-gombócos leves elkészítési módja és hozzávalói.