Az a régi ház (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Az a régi ház
Sok jó barát lassan kidől már a sorból,
Öregszenek már a fák az udvaron.
Szegény anyám kontya lassan őszbe fordul,
Telik a nap, fiatalabb nem lesz már ő sem.
A régi ház körül öregszik minden,
A kert, a fák, a fal, a bútorok.
A régi ház körül nagy élet nincsen,
Sokáig zörgetem az ablakot.
Szegény anyám szinte feldúlja a konyhát.
Elém kerül minden kedves ételem.
Míg én eszem, az ő arcán van a hála,
Mesél nekem, szégyenkezem, rég jártam nála.
A régi ház körül élni kezd minden,
Egy kisgyerek dereng emlékeimben,
Egy kisgyerek, ki már nem én vagyok.
Az állomás olyan modern, mint az élet.
A vonatból búcsúcsókot szórok én.
Szegény anyám most még mosolyogni próbál,
Majd elmegy ő, s mint az eső, ömlik a könnye.
A régi ház körül csendes lesz minden,
A régi ház körül nagy élet nincsen,
Bezárja jó anyám az ablakot.
A régi ház körül öregszik minden,
A gyorsvonat velem tovább robog…
" Jó, nem voltunk olyan szabadok, mint a mostani tinik, de bizony annak is volt, és VAN előnye"
Csak előnye volt a mostani nem is tudom mihez képest...
Akkor voltak korlátok, fékek. Most mi van???
Jó hogy indítottad ezt a fórumot, így vasárnap este jó esett egy kicsit elmélázni a régmúlton. Nekem is van ilyen régi ház...a nagyszüleimé. Jó időben itt összejött a nagyobb család, -a déli busszal érkeztek-és a diófa alatt
mindenki a kedvencét ehette, mert a mama mindenkinek megfőzte. Sajnos ez már nincs, a nagyszüleim rég elmentek már, és húsz év után, amikor elmentem a régi házhoz ...hát őt is elbontották már.
Nagyon jók voltak....azért ilyen szempontból ( is)
szerencsésebb volt a korosztályunk. Jó, nem voltunk olyan szabadok, mint a mostani tinik, de bizony annak is volt, és VAN előnye.:)
Eszembe jutott hirtelen Kovács Kati: A régi ház körül...
slágere, amit ma már senki sem ismer.
Eszembe jutott, amikor a Mama, aki már nincs, a kemencében sütötte a kenyeret, káposztalevélen a kenyérlángost, a pogácsát, aminek sosem lesz olyan íze, mint akkor volt.
Istenem azok a téli esték mikor a konyhában morzsoltuk a kukoricát, én csak kézzel, papám mindig megkezdte nekem...A nyári esték a ház előtt a szomszédokkal a padon beszélgetve (eskü szúnyogok sem voltak :-), a nyári vacsorák a nyári konyhában, jó kis zsíros kenyér paradicsommal.
A vasárnapi ebédet, a házitészta, a jó régi kelt tésztás sütemények, a templomba járás.
A rászólás nagyapámra, hogy horkol hagyja abba.
A nagymamám féltékenysége mikor már nagyobb voltam és átjártam nagynénimhez csajosabb dolgokat beszélgetni.
A nagyim főztje....a nagypapám bölcsessége. Én nem szerettem a nagyszüleimet, én egyenesen rajongtam, imádtam őket. Bármit megadnék a régi időkért... Remélem nem itt van vége és egyszer újra együtt leszünk.
Jaj. te F. H. !! Nekem is eszembe jutott a nagymamáméknál töltött sok-sok nyár......de jó volt!
Oda meg hetente 2x jött a fagyis kocsi....micsoda ünnep volt.
És a nyári konyhában ugrálni a " dikón"...ó, tényleg csak facsarodik a szívünk. De KÖSZI !
Jól van.
Nem is idióták! :P
:)))
Papa ölében ültem, beleehettem a levesébe, ha nem kellett a falat, visszaköptem a tányérba.
Anyunak ezt sose engedte a Papa, Anya ezt a mai napig emlegeti. :)
Igen, összefogtak az emberek. A fél utca segített járdát csinálni.
Kemény és szép.
Mamiék nem panaszkodtak, elégedett emberek voltak.
Pedig nem volt kút, az utcáról hordta a Papa a vizet mindenhez.
Kôkemény élet volt, az embereknek szükségük volt egymásra. Igaz, fentrôl is nagy volt a nyomás, a háborúk emlékei még éltek erôsen. Dolgoztak pirkadattól... Nem volt ekkora kényelem, gépesítés. Tették a kötelességüket.
Szûk rétek volt csupán, akik nagyobb lábon élhettek - amíg el nem vették tôlük.
Emberibbek voltak a kapcsolatok régebben...
Ma már kevés ilyen van.
Örülök, hogy tetszett. Köszönöm!
További ajánlott fórumok:
- Fogyni gyorsan kínzó éhség nélkül. . .?! Régi sikeres fórum-új köntösben. Ha szeretnéd tudni a titkot, csatlakozz, segítünk.
- Nyugdíjas csevegés, régi és új cimbikkel !
- Halálosan szerelmes vagy a párodba, de megjelenik egy régi srác, aki felkavar és vágysz utána. Mit tennétek?
- 50esek! Beszélgessünk régi időkről!
- Hogyhogy ezen a néven regisztráltál a Hoxán?
- Vanak az oldalon regisztrálva Borsodiak?