Anyák napi epertorta recept
Az Anyák napi epertorta hozzávalói:800 g eper
1, 5 tasak (15 g) instant zselatin
1, 5-2 dl édeskés vermut
15-18 db babapiskóta
500 g tehéntúró
150 + 1 ek porcukor
1 citrom
5 dl tejszín
2 cs vaníliás cukor
1 tasak piros tortabevonó zselé
porcukor
Az Anyák napi epertorta elkészítési módja:
Az eper 1/3 részét (a legszebb szemeket) félretesszük a díszítéshez, a többit megmossuk, lecsepegtetjük, szárukat kitörjük, az eperszemek nagyságától függően félbe, negyedbe vágjuk. A zselatint a csomagoláson olvasható javaslat szerint felpuhítjuk. A vermutot mélytányérba öntjük, beleforgatjuk a babapiskótákat, és egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára fektetjük - némelyiket eltörjük, hogy "hézagmentesen" kitölthessük a formát. A túrót szitán áttörjük, hogy minél finomabb krémet kapjunk, hozzászitálunk 150 g porcukrot, belereszeljük a forró, folyó víz alatt megsikált citrom héját, és hozzászűrjük a citrom kinyomott levét. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. A zselatint felolvasztjuk, gyors mozdulatokkal a túrókrémhez keverjük, végül kanalanként hozzáadjuk a tejszínhabot. A krém felét a babapiskóták tetejére simítjuk, belenyomkodjuk az eperdarabokat, bevonjuk a maradék krémmel, fóliával betakarjuk, és 5 órára a hűtőbe tesszük (még jobb, ha előző este elkészítjük). Tálalás előtt legalább 1 órával megmossuk, megtörölgetjük, és megtisztítjuk a félretett eperszemeket. Kettőt vékony gerezdekre, a többit vékony karikákra végjuk, és szépen kidíszítjük velük a torta tetejét. A tasakon olvasható utasítás szerint, 1 ek porcukorral elkészítjük a tortazselét, kanalanként a torta tetejére öntjük, és dermedésig, legalább fél órát hidegre tesszük. Tálaláskor meglazítjuk a formán a kapcsot, késsel körbevágjuk-lazítjuk (hogy szépen elváljon a forma oldalától), lehúzzuk a tortagyűrűt, és két sütőlapát segítségével kerek tálra csúsztatjuk (rajta is lehet hagyni a tortaforma alján).
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2014. ápr. 29. 15:41
Az anyák napi epertorta elkészítési módja és hozzávalói.