Állampolgársági vizsga (beszélgetés)
Sziasztok!
Azoktól szeretném kérdezni, akik már túl vannak a vizsgán, hogy mennyire mélyen kérdezik a tételeket? Szükségesek évszámok és bonyolultabb összefüggések vagy informális jelleggel kell megválaszolni a tételsorban található kérdéseket? Egy ismerősömnek próbálok segíteni felkészülni és szeretném tudni, hogy mennyire mélyen merüljünk el a tételekben! Előre is köszi a választ!
Szia volty - ma reggel vizsgáztom!! Szivesen segítek.
:)
Sziasztok,
doktori disszertaciomat írom a magyar allampolgarsagi vizsgáról. Azt szeretném megkérdezni, hogy tudnátok-e nekem segíteni olyan személyeket talalni, akik mar voltak vizsgan vagy hamarosan mennek?
Koszonom:)
Szia itt is! :)
Már elküldtem neki a teljes anyagot mailben. :)
Úgy tűnik, pont az változott, hogy már azzal sem adják meg, ha magyar nyelvű iskolában magyarul érettségiztél. Ez akkora baromság. Bár azt nem tudom, barátnőim hogy intézték, mert egyik sem vizsgázott, pedig csak az egyik tanult magyar gimiben. Igaz, az egyik 2, a másik 3 éve tette le az esküt.
Borzasztó szemét és szégyenletes dolognak tartom, hogy magyar emberek, akik igazolni is tudják, hogy magyarok, mint ahogy Te is, és magyar iskolában tanultak, ilyen tortúrákon mennek keresztül. Szó szerint gusztustalan...
Akkor most változtathattak valamit, mert eddig tuti nem így volt. Elég sok ilyen esetet ismerek, én már itt születtem, de sokan élnek a tág családomból még mindig Kárpátalján.
De hamarosan úgyis változás lesz, lehet, érdemes lenne kivárni, nem?
Mondjuk nekem tudom kell, de az megint más kérdés, hogy miért...
Viszont én is felháborítónak tartom, hogy nemzetiség szempontjából valaki tényleg magyar, és egy kupac aktával meg iratokkal kell bizonyítania, de a vizsgán ferdeszeműek veszik körül...
Ez a vizsgás dolog engem is bosszant, de most meg ezt találtam:
A vizsga letétele alól mentesül az a személy:
- aki az állampolgársági eljárás megindításakor még nem töltötte be a
18. életévét,
- aki az eljárás megindításakor már elmúlt 65 éves,
- aki már korábban volt magyar állampolgár és az állampolgárság tényét
igazolni tudja,
- Magyarországon, vagy a határon túl magyar nyelvű tanintézményben alap-,
közép-, vagy felsőfokú végzettséget szerzett, és ezt bizonyítvánnyal
igazolni is tudja.
Viszont amikor felhívtam a bevándorlási hivatalt, ott meg azt mondták, hogy kell vizsga mindenképp. (Ők meg csak tudják, végül is hozzájuk kerül elbírálásra a kérelem)...
Áááá, nagyon rühellem ezt az ügyintézést, ami itt folyik...
SZIASZTOK!
Én már 12 éve itt lakom M-on.De még mindig szlovák állampolgárként.Voltam bent az önkormányzatnál és azt mondták vizsga kell,magyar alkotmányból-aminek a díja megfelel a minimálbér 50%.Állandó tartózkodási engedélyem van,minden sulit Szlovákiába magyarul végeztem,felmenőim magyarok amit bizonyítani is tudok visszamenőleg 1800 évekig.És mégsem adják meg az állampolgárságot.Mikortól változott ez,hogy vizsga nélkül megadják én nem hallottam róla?
A vizsga témakörei:
# Magyarország helye a Kárpát-medencében, Európában és nemzetközi szervezetekben (ENSZ, Európa Tanács, NATO, Európai Unió)
# Magyarország nemzeti jelképei és ünnepei (címer, zászló, korona, Himnusz, Szózat, nemzeti ünnepek)
# Magyarország történetének fordulópontjai (honfoglalás-államalapítás; az Árpád-ház kihalása, török uralom, Habsburg fennhatóság, 1848–49-es forradalom és szabadságharc, kiegyezés, első és második világháború, 1956. évi forradalom, 1990. évi rendszerváltoztatás)
# A képzőművészet, a zene és a tudomány kiemelkedő magyar képviselői
# A magyar irodalom meghatározó személyiségei
# Az Alkotmány alapvető intézményei (Országgyűlés, köztársasági elnök, Kormány, az Alkotmánybíróság és az igazságszolgáltatás)
# A közigazgatás felépítése (központi, területi, helyi szervek, önkormányzati igazgatás)
# Alapvető állampolgári jogok és kötelezettségek (szabadságjogok, gazdasági, szociális és kulturális jogok, állampolgári kötelezettségek és az állampolgári jogok védelme)
# A magyar állampolgárság (keletkezése, megszerzése, megszűnése és igazolása)
Én ezt találtam
További ajánlott fórumok:
- Ha Németországban születik a gyermekem megkapja a német állampolgárságot?
- Milyen állampolgár a baba, ha külföldön születik?
- Házasságkötés külföldi állampolgárral
- Magyar állampolgár, német betegbiztosítással kap-e Magyarországon ingyenes ellátást?
- Magyar-Szlovák állampolgársággal kapcsolatban tudtok segíteni?
- Román állampolgárságról lemondani