Román állampolgárságról lemondani (beszélgetős fórum)
Természetesen itt is más nyelven beszélek, de ezt én választottam. világ életemben jobban ment az angol mint a román. Ezért a csöppnyi áldozatért cserébe, itt legalább nyugodt életem van.
Soha nem éltem Magyarországon.
Nem akkora magyarnak érzem magam, csupán az vagyok. Magyar iskolába jártam, magyar barátaim voltak, magyarul beszélünk otthon, és magyar egyetemre is mentem...
Törvény a román állampolgárságról 27. szakasz szerint alapos indokok esetén jóváhagyható a román állampolgárságról való lemondása annak a 18. életévét betöltött személynek, aki:
- nem szerepel gyanúsítottként vagy vádlottként valamely bûnügyben, vagy nem kell letöltenie bûnügyi büntetést
- nincsenek vagyonjogi kötelezettségei az állammal vagy az országbeli jogi, illetve természetes személyekkel szemben, vagy ha vannak ilyen kötelezettségei, ezeket teljesíti vagy megfelelô garanciákat szolgáltat teljesítésük érdekében.
A román állampolgárság visszavonásával
és az állampolgárságról való lemondás jóváhagyásával kapcsolatos eljárás
31. szakasz. - A román állampolgárság visszavonása vagy, az esetnek megfelelôen, az állampolgárságról való lemondás jóváhagyása tekintetében Románia kormánya határoz, az igazságügyi miniszternek a 14-19. szakaszokban foglalt eljárás szerinti javaslatára.
32. szakasz. - Bármely hatóság vagy személy, amely tudomást szerzett a román állampolgárság visszavonását eredményezô valamely okról, írásban megkeresheti az Igazságügyi Minisztérium mellett működô bizottságot, a rendelkezésre álló bizonyítékok elôterjesztésének a kötelezettségével.
A megkeresett bizottság adatokat vagy információkat kérhet bármely hatóságtól vagy személytôl, amely elôtt a 28. szakaszban említett eset fennállása ismeretes.
33. szakasz. - A román állampolgárságról való lemondásra vonatkozó kérelmeket személyesen vagy különleges és hitelesített meghatalmazással rendelkezô megbízott révén kell az Igazságügyi Minisztérium mellett működô bizottsághoz benyújtani, amelynek a 14-19. szakaszok elôírásai szerint kell eljárnia.
34. szakasz. - A román állampolgárság visszavonása vagy az állampolgárságról való lemondás jóváhagyása útján való elvesztésének idôpontja azonos a kormányhatározat Románia Hivatalos Közlönyében való közzétételének idôpontjával.
Ezt a csak magyar állampolgártól is kérik.
Tapasztalat! Ami nálunk az anyja neve, Angliában meg a lakcím.
Te tudod, bizonyára jobb lesz/vagy nem
Ott nem más nyelven hablatyolsz? És mire jutottál volna a magyar nyelvvel Romániában?
Gondolod nekem nem tanitották és magyarázták a rendszert egy életen át a szocializmusban
Kimehettem volna még akkor Nyugat-Németbe, helyem is lett volna, maradtam. Persze hulye voltam, elismerem, de akkor is
Ugyanakkor miért nem mondasz le a magyarrol?
Azoknak se 100%os a híre többfelé
Miért mentél tovább Angliába ha magyarnak jöttél át?
Ne mond már, hogy akárhány évet éltél Romániában és akkora magyarnak érzed magad, még ha "anyanyelved" is és a szüleid is magyarok.
Namindegy, nem értelek
Jó, de te ott születtél és nem eröltettek rád egyebet. Nem kellett baromságokat tanulj 12 éven keresztül, nem ugattak arról, hogy román nyelv nélkül nem tudsz élni, nem tömték a fejed a történelmükkel, nem kellett mások nyelvén hablatyolj a boltban és még sorolhatnám...
A magyarról én sem mondanék le.
Nem fognak itt befogadni soha. Nem is várom el. Nem is azért akarom. Csupán egyszerűsíteném a dolgokat.
Angliában?
Lehet hogy bizonyos hátrányok érnek a románok "jó híréért", de én nem mondanék le soha a magyarrol, még ilyen esetben sem
Régi komálósom egy életet élt le Svácban, mégse tekintik svájcinak, megvannak az előitéletek, vagy a nemzeti büszkeségük az idegenek iránt
Leszarja őket ilyen tekintetben
Tedd te is azt, ha eltellik akármennyi idő, ott is lesz "tekintélyed"/talán/
Mindkét munkahelyemnél kértek rólam rendőrségi igazolást, hogy normális vagyok. Itt derülnek ki a dolgok és jönnek a kérdések és értetlenkedések.
Lakásbérlésnél meg 5 évre visszamenőleg kell megadni a lakcímeket.
Lehet tobb kettonel.
Miert akarsz lemondani, mi hatrany er miatta?
További ajánlott fórumok:
- Fizethetem-e magam után a tb-t, magyar állampolgársággal Romániából lombik bébi program céljából?
- Szerbiába mennék, de még román állampolgár vagyok, kell oda útlevél?
- Magyarországon élő magyar állampolgár vehet fel hitelt Romániában?
- A barátnőm, aki román állampolgár férjhez megy egy magyar állampolgárhoz. Milyen papirokat kérnek ilyenkor?
- Magyar-román kettős állampolgárságú gyermek
- Horvátországba utazáskor román állampolgároknak is elég a személyi igazolvány, vagy nekik útlevél kell?