Magyar-román kettős állampolgárságú gyermek (beszélgetés)
Gyerek esetében román útlevéllel is kérik a szülői meghatalmazást, hogy az egyik szülő a másik nélkül átviheti a gyereket a határon.
A többiről nem tudok.
Kedves fórumozók!
Kérdésemre egyenlőre nem találtam választ, ezért fordulok hozzátok. Gyermekem Budapesten született, 5 éve életvitelszerűen itt is él, itt jár oviba, suliba is ide fog.
Én magyar állampolgár vagyok. Viszont apja, aki már több éve nem látogatja, nem fizeti a gyerektartást sem szintén kettős állampolgár. A gyermek születése után elintézte az apa, hogy román állampolgár is legyen a gyerkőc.
Az a kérdésem, hogy ez a kettős állampolgárság milyen jogokat biztosít, melyik ország jogai vonatkoznak rá és tud e nélkülem a gyermeknek román útlevelet készíteni, amivel elviszi.
Valamint, hogy esetlegesen indíthat e ott Romániában gyermek elhelyezés megváltoztatására pert? Tudom, szinte semmi esélye nem lenne, de azért érdekelne. Tartok attól, ha megint felbukkan, nem e fogja kicsempészni esetleg román útlevéllel a gyermeket?
Légyszí segítsen aki tud infot a témában. Köszi és szép napot
További ajánlott fórumok:
- Ha Németországban születik a gyermekem megkapja a német állampolgárságot?
- Magyar állampolgárságú anyának és osztrák állampolgárságú apának milyen állampolgárságú lesz a gyermeke?
- Ha valaki kettős állampolgár (van magyarorszagi lakcim is) hogy utazhat Magyarországra?
- Miért van az, hogy egyesek 2 hónap alatt megkapják a kettős állampolgárságot, mások, akik korábban adták be, 6-8 hónapot is várniuk kell?
- Magyar állampolgár anyuka, amerikai állampolgár apuka. Ha a gyermek Magyarországon születik, kaphat amerikai állampolgárságot?
- Kettős állampolgárságot az apa meg tudja akadályozni?