Akut pszichotikus zavar (beszélgetés)
A platoi is egy termeszetes elethelyzet. 17 evesen nincs is ezzel semmi gond.
Az egeszseges psziche fejlodesehez ez is - a rajongas - hozzatartozik.
Nem biztos, lehet csak felerosodtek a hangulat ingadozasok. Igazabol a pszichoterapia soran valik el, hogy mivel hogyan tud megkuzdeni, amit meg nem tud kezelni, azt megtanulja.
Persze, hogy szerelmes lett: figyelemre es szeretetre vagyik, mint mindenki az o koraban (meg a mienkben is).
Jó hírek a fiadról! Örülök, hogy elengedik!
S akkor most Te, ti (azaz a család) legyetek naggyon ügyesek!
Szerintem egy jó pszichológust okvetlenül keressetek fel!
A pszichoterapia a leheto legtobbet segit, mindenkeppen szukseges.
A pszichiaterhez: legy hatarozott! Ha regota a szakmajaban dolgozik, hajlamos betegkent kezelni a hozzatartozot.
Valamiert az orvos indokoltnak tartja. Azt nehezen hiszem, hogy ha meglatnak egy ujabb pacienst indokolatlanul kezdik gyogyszerezni...
Azert felelmetes dolog tud lenni a rendszeres hallucinacio. Itt meg egyikunk sem tudja, hogy szegeny gyermek fejeben mi zajlik.
Akinek van suicid esemenye, azt bizony bent tartjak es megprobaljak kideriteni az okat - elozmenyeket - orvos-pszichiater egyutt.
A felsorolt gyogyszerek szedese pedig atmeneti jellegu. A vizsgalat eredmenyetol fugg, hogy a kesobbiekben folyamatos ellenorzes ala fogjak-e.
Tudom, jelen esetben minden szónak, kinyújtott segítő kéznek nagy jelentősége van. Aki ebben nincs benne (és remélem, ezzel a mondatommal senkit sem sértek meg), az csak megpróbálja beleélni jelen helyzetbe magát, de átélni nem tudja igazán, és ez nem is várható el. Annyiban szeretnék segíteni neked, hogy az orvos - nagy valószínűséggel - azért szűkszavú veled, mert "kivár" és konkrét, biztos információ még nem biztos, hogy kimondható. Nálunk is depresszióval kezdődött - 41 évvel ezelőtt - és akkor is azt a választ kaptuk, várjunk, mert ez egy kezdődő betegség kezdete is lehet. Sajnos, ez be is igazolódott. A felsorolt három gyógyszer közül kettőt hallomásból ismerek, s megértem a FÉLELMEDET, mert a gyógyszer tájékoztatóján tényleg félelmetes tünetek vannak felsorolva.
Amikor látogatni voltam a kórházban, ott is volt olyan beteg, aki hangokat hallott, de ezt csak ő hallotta..., más nem. És egyik nap, mikor újra mentem látogatni, megtudtam, hogy tünetmentesen hazament. Sajnos, ezeknek a betegségeknek zömét véglegesen meggyógyítani nem tudják, de a rendszeres orvosi ellenőrzés, a rendszeres gyógyszer szedése, különböző szervezett foglalkozások, a szeretetteljes családi háttér pozitívan befolyásolja, hogy szinten tartsák az állapotát. S engedjetek meg egy gondolatot, ami kikívánkozik belőlem: Akinek a keze-lába fáj, azt az emberek zöme sajnálja, aki pszichiátriai kezelés alatt áll, azt meg - sajnos elég sokan - megszólják. Nem is értem, hogy lehetnek ilyen emberek.
Hidd el, a kisfiadat helyre fogják hozni, csak ehhez idő (lehet, hogy több hónap!), nagyon nagy türelem és kitartás kell. Kivár az orvos, hogy a gyógyszerre hogy reagál a szervezete és hidd el, ha az nem a várt eredményt fogja hozni, akkor más gyógyszert fog alkalmazni. A labor-eredményét természetesen ezek a gyógyszerek nagyban befolyásolják, de ha lecsökkentik, vagy esetleg elhagyják, a májműködés is javulni fog. Még talán annyit, pszichésen biztos jó hatással lesz rád a gyerekorvos, aki meghallgat, de konkrétat ő sem fog tudni mondani neked, mert nem az ő szakterülete. Általánosságban és valószínűsítve lehet, hogy segít, de valójában az arra képzett pszichiáter fogja meggyógyítani a kisfiadat.
Próbálj kicsit megnyugodni és arra gondolni, hogy jelen esetben a kisfiad ott van, ahol neki segíteni tudnak és fognak is. Magadra és a leendő gyermekedre is próbálj vigyázni - már amennyire lehet! Meglátod, mikor "megindul" a változás, akkor napról-napra jobban lesz nem csak a kisfiad, hanem te is! Csak nagyon kérlek higgyél és bízzál benne, bármennyire is nehéz!
Szia!
A pszichotikus zavarokkal az a legnagyobb baj, hogy kamaszkor előtt nem diagnosztizálhatóak, mert pl. abszolút természetes, ha a kisgyermeknek képzelt barátja van.
A kistesó megjelenése okozhat olyan sokkot, ami kiváltja a pszichotikus zavart. Valami oka van annak, hogy öngyilkosságot kísérelt meg, de ha meggondolta magát az nagyon jó jel: az élni akarása erős.
Én a gyógyszeres kezelés mellett vagyok, mert egy időben felfedezett betegségnél egy megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel teljes életet élhet. Ha hosszútávon kellemetlen hatásai vannak a gyógyszernek, akkor az nem megfelelő (3 hét után már normalizálódnia kell, a szervezet alkalmazkodik).
Beszéltél a pszichológussal, aki felmérte az állapotát? Talán ő többet tud segíteni a pszichiáternél, mert ez utóbbi a gyógyszeres kezelést állítja be, de az előbbi beszélget is a fiaddal.
Az első és legfontosabb dolog, hogy te a helyzethez képest nyugodj meg, tudom, hogy milyen látni, hogy a szerettünk összeomlik mellettünk, de a legtöbbet úgy lehet neki segíteni, ha látja a hozzátartozókon, hogy bizakodóak (jelen helyzetben persze ez a lehető legnehezebb).
A hangokról: vannak bizonyos helyzetek, amikor a beteg annyira összezavarodik, hogy nem tudja tettetni magát, hogy nem hallja, máskor meg mivel tudja, mi a "helyes" válasz nagyon jól tudja titkolni. Tehát ebben elképzelhető, hogy egyhamar nem fogtok dűlőre jutni, hogy hall-e hangokat, vagy csak a figyelem középpontjába akart kerülni. Én - ez saját vélemény - úgy gondolom, hogy egy 17 éves nem ezzel akarna kitűnni.
Vannak itt hasonló tapasztalattal rendelkező anyukák, remélhetőleg privátban megosztják veled a tapasztalataikat.
Bocs h belevau, de a burat nem ajánlanám.
Már rég nincsenek igazi segítők, 99%ban betegek klubja lett. Ok ott egymás közt jól érzik magukat,ahogy a hoxan is egymás közt jól érzik magukat a nők.
De segíteni az orvosa tud majd, aki közölni fogja az anyukaval a megfelelő infókat mikor jónak látja. A vizsgálati szakaszban értelmetlen találgatni vagy egymást ijesztgetni. Viszont ha lehet látogatni kell!
Jobbulást a fiúnak!
Ne szomorítsd magad ilyen rémképekkel!
(Az én családom szerencsésen kikecmergett a dologból, pedig hinni se mertem volna "akkor"... A legfontosabb, hogy a fiad "lerendezze" a dolgokat magában, és ez az ő esetében nyilván orvosi segítség mellett lesz lehetséges.)
További ajánlott fórumok:
- Vékony, vagy átlagos testalkatú lányok! Zavar titeket, hogy állandóan anorexiásnak neveznek?
- Mennyire zavarja a fiúkat, ha egy lány szőrös...
- Miért zavar ilyen sokakat a nyilvános szoptatás?
- Mi az, ami téged zavar?
- Fel vagyok háborodva!!!Csak engem zavar?
- Skizoaffektív vagy más pszichotikus zavarom van/zavara van ismerősnek