Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » A végkielégítés visszavonható? fórum

A végkielégítés visszavonható? (tudásbázis)

16. Channa* (válaszként erre: 7. - Asztanaviszta)
júl. 10. 18:52

"Ami benne van az aláírt megállapodásban, az az irányadó."

Igen, ez a lényeg.

15. Channa* (válaszként erre: 5. - Anyagi)
júl. 10. 18:51

Végkielégítés akkor jár, ha a munkáltató mond fel.

A közös megegyezés, csak akkor munkáltatói felmondás, ha ezt külön beleírták.

Tehát, ha FI felmondásában benne van, akkor jár neki, azt már nem vonhatják vissza.

Általában, ha a munkáltató mond fel, akkor legtöbb esetben el szoktak tekinteni a felmondási idő letöltésétől, de persze, nem kötelező eltekinteni.

Beteg viszont bárki lehet.

Mi nem igaz, abban, amit írtam?

Fele annyit írtam, mint te.;)

14. Channa* (válaszként erre: 12. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 10. 18:38

A felmondásban benne van, hogy közös megegyezéssel, mennyi végkielégítést kapsz, mennyi a felmondási idő, mennyi letöltésétől tekintenek el...

De gondolom az új munkakör nem ebben a felmondásban van, ugye?

13. zsoffka002 (válaszként erre: 12. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 10. 09:51
Értem én, kijelentem: a munkáltató szabálytalanul járt el, és tudja is ezt a köz.meg.egy. aláíró, aki a munkáltatót képviseli a "felmondási" okmányon! Egy jogait ismerő munkavállalót így nem lehet behúzni a csőbe! Ragaszkodni kell ebben az esetben (több fő esetén együtt) nem közös megegy. elfogadni, aláírni! Most már vissza nem lehet csinálni, a jővőben nem szabad tájékozódás nélkül aláírni semmit. Illetve lehet tenni, mert a Munkaügyí Bíróság simán hatályon kívül helyezi az ilyen megállapodást, visszahelyez az eredeti munkakörödbe, vagy kártérítést állapít meg a munkáltatónak feléd! Arra még nem is tértem ki - csak akkor lehet közös megegyezéssel a dolgozót áthelyezni, ha azt elfogadja, utasítási joga semmi esetben nincs a munkáltatónak. Sok sikert kívánok!!
12. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 11. - Zsoffka002)
júl. 9. 21:50
Formailag közös megegyezés de le van írva benne, hogy a munkáltató "kötelezi magát" a végkielégítésem kifizetésére. Nem csak engem bocsátanak el, másik 6 embernek is ilyen feltételekkel szűnik meg a munkája de valamiért csak engem áll szándékukban sz.vatni az utolsó hetekben 🤷‍♀️
11. zsoffka002 (válaszként erre: 10. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 9. 20:53
Miért a "közös megegyezés"-be mentél bele? Miért nem a "felmondás a munkáltató részéről" a munkaviszony megszűnés módja, ha a munkáltató érdeke a megszűnés? A második esetben tiszta lenne jogilag a helyzet. Megmondom: pontosan a juttatások kijátszása volt a cél a munkáltató részéről és a Neked meg nem felelő munkakör ellátása. Kiszolgáltatottá tettek. A többiek leírták a variációs lehetőségeidet. Nem túl sokat tudsz tenni!!! Sajnos
10. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 2. - Pulcsis)
júl. 9. 20:15
Sajnos én is azt gondolom, hogy szivatnak, már eleve "elszámolták" hány hónap végkielégítés jár, én szóltam, hogy hahó , egy hónappal kevesebbet írtatok, erre kijavították. Jó hogy szóltam, nem kevés pénzről van szó és ki tudja mikor találok (HA találok) másik munkát. Szóval nagy eséllyel bosszút akarnak állni... Fogalmam sincs mit tehetek. Ha tp-re megyek, ezek képesek rám küldeni az ellenőrt. Mondjuk ha ki se mozdulok itthonról, akkor lepkére fognak vetődni ezzel is.
júl. 9. 20:10
Van is 2 hónap felmondási idő, abból 1-et kell ledolgoznom.
8. asztanaviszta (válaszként erre: 5. - Anyagi)
júl. 9. 19:20

A közös megegyezésben benne lehet, hogy a munkáltató eltekint a felmondási idő ledolgozásától.

Sőt! Alapjában, ha a munkáltató mond fel, a felmondási idő felére a munkavállalót fel kell mentenie a munkavégzés alól.

7. asztanaviszta (válaszként erre: 3. - Channa*)
júl. 9. 19:18

A közös megegyezésnek pont ez a lényege.

A felek bármiben megállapodhatnak.

Lehet végkielégités - az esetek egy részében több is, mint ami törvény szerint jár.

Ami benne van az aláírt megállapodásban, az az irányadó.

6. Anyagi (válaszként erre: 3. - Channa*)
júl. 9. 18:43

Közös megegyezésnél bármiben meg lehet egyezni!!!

Végkielégítés adásában is!

De nem kötelező!!!

5. Anyagi (válaszként erre: 3. - Channa*)
júl. 9. 18:41

Szerintem ez nem igazán így van!

A szerződésben mindkét fél vállalt kötelezettségeket és ha a munkavállaló nem teljesít, akkor a munkáltató semmisnek tekintheti a szerződést!

Márpedig a munkavállalónak le kell dolgoznia a felmondási időt!

Az, hogy milyen beosztásban, az vitatható... Munkaügyi bíróságon, évekig és jó sok pénz befektetésével.

A neten is megkeresheted az ide vonatkozó jogszabályt, mert (emlékeim szerint!!!) a felmondási időtől eltekinthet a munkáltató - viszont egy részét kötelező neki kiadni, (fizetés mellett!), hogy a melósnak legyen ideje új munkahelyet keresni!

4. Amaunet (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 9. 18:40
Vedd át azt a munkakört náhány napra, hogy ne mondhassák, hogy ezért nem adják a végkielégítést. Aztán menj táppénzre, míg le nem jár a felmondási időd.
júl. 9. 18:09

Közös megegyezés és végkielégítés? Érdekes!

De, ha benne van a felmondásodban, hogy adják, akkor azt nem vonhatják vissza. Az is benne van, hogy mikor fizetik ki?

Simán mehetsz táppénzre.

2. Pulcsis (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
júl. 9. 17:57

Ha kaptál példányt a közös megegyezésről, akkor érdemes munkajogi ügyvédhez fordulnod vele (mindenhol van -elvileg- kijelölt ingyenes tanácsadás), és az abban leírtak szerint eljárnod.

Mint laikus, és épeszű gondolkodó, én azt mondanám, direkt szivatnak, és ha rosszul lépsz, megtagadhatják a kifizetését, ami eleve a céljuk lehet

júl. 9. 17:27
Kedves Hoxa-tagok! Hátha valaki jobban ért a munkaügyekhez mint én. Sajnos felmondás alatt vagyok, megszűnik a munkahelyem és alá is írtam a közös megegyezést. Ebben leírták, hogy x hónap végkielégítést fogok kapni. Viszont azóta (mintegy búcsúajándékként) kitalálták, hogy olyan munkát végezzek a hátralévő időben ami elég méltatlan mind a végzettségemhez mind az időbeosztásomhoz (tudják, hogy szünidőn lévő gyerekeim vannak, de így alig tudnék velük lenni) A kérdésem: ha ezt a munkavégzést megtagadom és ragaszkodom az eredeti pozíciómhoz (ami csak július végével szűnik meg) és az abban való munkához vagy táppénzre megyek (sajnos vannak tartós egészségügyi problémáim), megtagadhatják-e a végkielégítés kifizetését amit már július elején írásba foglaltak? Köszönöm ha valaki tud segíteni.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook