Igaz az, hogy addig nem mehetsz munkanélkülire, míg tart a végkielégítés? (tudásbázis)
A közös megegyezést általában a munkáltatók „erőltetik", mert nem
akarnak pereskedni. Felmondásnál ugyanis a munkáltatónak indokolni kell a döntését, és ezt megtámadhatják a dolgozók. Közös megegyezés
esetén a felmondás szövegébe beleveszik, hogy mindkét fél akaratával történik a dolog, és hogy a munkavállaló nem él a jogorvoslati
jogával, így „bevédi" magát a munkaadó, és elejét veszi a pereknek.
Az elbocsátottakra nézve előnyös is lehet a közös megegyezés, hiszen kialkudhat magának magasabb végkielégítést is. Abból a szempontból nem
biztos, hogy jól jár a dolgozó, mert a közös megegyezés nem számít felmondásnak a szó klasszikus értelmében, így nem kötelessége a
munkáltatónak valóban kifizetni a végkielégítést. Ezt az emberek nagy része egyáltalán nem tudja. Persze ha a felek megállapodnak abban,
hogy a munkáltató még néhány havi átlagkeresetet fizet, azt a jogszabály nem tiltja, csak éppen nem végkielégítés a neve. Ez azért nem mindegy, mert így nem számít bele a későbbi nyugdíjba.
ezt nem értem.
Azt tudom,hogy gyed alatt hiába fogadtam volna el,hogy felmondjanak akkor nem kaphattam volna pénzt csak úgy hogy ha lemondom a gyedet.mert a két járandóság együtt nem lehet.De ez gyes alatt is így van?
Az a pénzösszeg X havi bér többnyire vagy mindíg nem tudom.
Ahány havi munkabérnek felelt ez meg,annyi ideig csak regisztrálták,és más járadékban nem részesülhetett.Konkrétan kettő éve volt a kezemben a szomszédasszonykám össze papirja,munkahelyröl,munkaügyi hivataltol,akkor tényleg így volt.Hogy azóta változott e nem tudom,de nem hiszem:(
a végkielégítésnek NINCS ideje, az egy pénzösszeg.
szerintem összekevered a felmondási idővel.
Én úgy tudom,hogy gyesen lévőnek akkór sem mondhatnak fel ha felszámolás alatt a cég.Regisztrálni csak akkór mehetsz ha megszünt a gyes,tehát gyes megszünése utáni nap.
A szomszéd asszonyom uebben a cipőben van ,múlthéten járt le ,gyes alatt szűnt meg a mhelye
Köszi.Nem érint a dolog,csak érdekelt.
Viszont az érdekelne,ha tudsz segíteni,hogy májusban lejár a gyedem.Megyek gyesre,de mivel a cég ahol dolgoztam felszámolás alatt van,így májustól felmondanak.De mivel még gyesen leszek egy évig csak 2010 májusában jelentkeznék munkanélkülire.(remélem nem)Az nem lesz baj,hogy már egy éve munkanélküli vagyok.papíron .Hu remélem érted mit akarok ebből kihozni.
Szia!
A munkanélküliség a munkaviszony megszűnése utáni naptól kezdődik. Sajnos ebben a cipőben járok én is, csütörtökön készülök a munkaügyi központba, mint frissen regisztrálandó!!
Sok sikert!!
További ajánlott fórumok:
- Munkaerő-kereslet avagy munkanélküliség
- Ismerősöm tartozását a januári munkanélküliből ígéri megadni, de most hallottam valakitől, hogy azt már decemberben utalták. Ez igaz?
- Aki 1 havi végkielégítést kap, az jogosult munkanélküli segélyre?
- Arról, hogy valaki munkanélküli és nem kap ellátást, az önkormányzatnál hol adnak ki igazolást?
- Igaz az, ha gyes alött nem dolgozott az anya, nem kap munkanélkülit, ha lejár a gyes? Én ápolásin voltam, az számit?
- A tegnapi nappal letelt a gyesem, mehetek rögtön a munkanélkülibe vagy meg kell várjam az igazolást a tavalyi gyeses évemről?