A réteslapba, hogy terítitek a tölteléket, úgy minta beiglibe, vagy egy csíkba? (tudásbázis kérdés)
Én szétteríteni szoktam, de úgy, hogy a széleken (a leendő közepét kivéve) kihagyok kb 1,5-2 centit, és azt óvatosan ráhajtom még feltekerés előtt.
Túrós rétesnél célszerű tojássárgával kevert tejfölt is tenni bele,attól lesz jó szaftos, a levesebb (pl. meggy, cseresznye) töltelékek alá érdemes minimális mennyiségű zsemlemorzsát is rászórni a megolajozott tésztára töltés előtt.
Ez az igazi! :)
Nekem a készen vett réteslap csak olajfészek :)
egyszer megpróbáltam rétestésztát készíteni, nem lett olyan igazi vékony...szakadozott is.
Most kedvet kaptam ehhez, lehet, rászánom magam...
Köszi a receptet!
3 dl hideg víz
60 dkg rétesliszt
1 házi tojás
1 ek ecet
2 ek sertészsír
1 csipetnyi só
A lisztbe keverem a sót majd elmorzsolom a zsírral. Hozzáadom az összes folyékony alkatrészt és rugalmas tésztát gyúrok belőle. Eztán többször odacsapom az asztalra ( ez tényleg sok, anyum szerint legalább 100szor) ügyelve, hogy a csapkodáskor a tészta forduljon egyet. Fél órát pihentetem a paplanok alatt. Ezután lisztezett abroszon körbejárva óvatosan kihúzom a konyhaasztal méretére.
Én hinteni szoktam mindenfelé.
Pl. túrósnál nem mindegy, hogy belepakolsz csíkba negyed kilót, vagy szórva jóval kevesebb is elég.
Nedvesebb töltelék nem is jó vastagon, elázik az egész.
csíkban az egyik szélére és feltekerem.
Így lesz sokrétegű a "héja"
Minden ízű rétesbe teszek tojással elkevert tejfölt, azt az egész lapra pamacsolom, az ízének megfelelő tölteléket pedig a szélére teszem csíkba és úgy tekerem fel.
De szoktam rétesbatyut is csinálni.
További ajánlott fórumok:
- Kakaós csigába a tölteléket hogy "készíted"?
- Csirkemájból milyen tölteléket lehet készíteni rántott palacsintába?
- A bejglibe ki hogyan csinálja a töltelékeket?
- Tud-e vki a mézeskrémesen kívül olyan süteményt, aminek a tölteléke tejbegríz?
- Hogy lehet réteslapból jó rétest sütni?
- Minden esetben tesztek a töltelékekbe (töltött paprika ,töltött káposzta stb....) tojást?