Hogy lehet réteslapból jó rétest sütni? (tudásbázis)
A tejföl-olaj keverék bevált, nagyon jól sikerült a rétesem, köszönöm szépen mindenkinek!:)
Rákerestem. Ez is a rántásos változat, de biztosan finom.
Én réteslapból úgy készítem, hogy megnedvesített konyharuhára terítek 2 lapot. Bekenem olajos tejföllel, rászórom a tölteléket. Közben alulról kicsit megszittyósodik a nedvességtől, de tényleg ne vizes legyen, csak nedves. Ugyanúgy fel lehet gurítani tekercsbe, mint nagyanyám változatát, mert felpuhul a tészta.
Amíg ezzel bajlódok, a többi várakozó rétestésztát letakarom, mert pillanatok alatt zörgősre tud száradni.
Van olyan amihez réteslap se kell. De azt nem tudom milyen, nem ettem még. Vasi rétesnek hívják.
Te magad is készítheted a tésztáját, nem bonyolult. Egy pohár tejfölhöz sót és kb. 15dkg lisztet teszel, annyit, hogy elég puha legyen. Összegyúrod, majd pihenteted. Egy kis lábasban 1 púpos kanál zsírt vagy margarint forrósítasz, és annyi lisztet teszel hozzá, hogy jó híg, világos rántást kapj. Elnyújtod a tésztát szögletesre, jó vékonyra. A meleg rántást rákened és feltekered. 4 felé vágod, egyenként sikálod őket. Mehet beléjük a töltelék. Ez nem olyan hártyavékony, mint a bolti, de nagyon finom.
A tejfölös olaj nálam is a lapok közé,,3lap megy egy rúdhoz.
A túrósba tojáshabot teszek.
én is úgy csinálom, hogy tejfölös olajjal összeragasztok kettő lapot.
erre jön a töltelék , feltekerem és a tetejét szintén tejfölös olajjal kenem be.
A bolti rétest nem nyújtom ki. ...ha a töltelék hígabb, zsemlemorzsát szórok alá.
Káposztásat nem szoktam csinálni, mert nem szeretjük, de én a meggyesnél is tejfölös olajjal kenem meg a lapokat és a tetejét. Így nem száraz.
A káposzta alá kell tejföl?
Tojássárgája kiszárítja a túrót, legalábbis tapasztalatom szerint. Én túrótöltelekbe sosem teszek. Tejföllel szoktam csinálni, úgy krémes.
Szia! Én úgy csinálom, hogy tejfölös olajjal lenekem a lapokat, minden másodikat, ráteszem a tölteléket, és két lapot feltekerek (két szélét behajtom, így nem folyik ki). Tehát hat lapból lesz három tekercs. Tepsire teszem, majd tejfölös olajjal jól lekenem a rudakat is. Nem szárad ki sose. A túrót pedig hígabbra készítem, túró, cukor, citromhéj, vaníliás cukor, tejföl. Így nem lesz száraz, hanem jó krémes.
Szia! A tetejét le kell kenni olajjal vagy ha az édeset csináljuk, cukros tejföllel. A túrótöltelékbe mehet tojássárgája, reszelt citrom, vaníliás cukor, mazsola. A káposztásat érdemesebb zsíron dinsztelni, de tehetsz bele egy kis zsemlemorzsát ha sok a zsír.
Nekem a tökös-mákos a kedvencem. 🥰
De jó kérdés :) Én is kíváncsian várom a válaszokat,nekem sem sikerül :-)
Szia! Bevallom, én bolti leveles tésztából csinálom.
Sziasztok! Valahogy nem sikerül igazán sosem a rétesem, bolti lappal próbáltam eddig. A túrós túl száraz lett, míg a káposztásba, amikor beleharaptunk, folyt belőle az olaj/zsír. Ízre mindkettő finom lett. Segítenétek nekem, hogy tudnám ezeket kiküszöbölni? Ti hogy szoktátok ezeket csinálni? Köszi előre is!
További ajánlott fórumok: