A főzésről férfiszemmel (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A főzésről férfiszemmel
Nálunk sajnos nem volt türelmes. Ha vmi nem úgy ment ahogy azt elvárta akkor rögtön félre tolt és inkább csinálta ő.
Mama mindig azt mondta, enni akarsz megcsinálod magadnak.
Ha vmit elrontasz állj neki mégegyszer.
Neki volt türelme. Ő is így tanulta anyukájától és nekem ugyan ezt adta át.
Gondolom, megérne egy misét, miért nem tanítják, tanították az anyukák a gyerekeiket főzni. Az okok közt első helyen állhat ami anyukámnál is volt: örült, hogy megoldotta a millió feladatát, nem hiányzott neki egy csetlő-botló kislány, akit ráadásul könyvmoly lévén baromira nem érdekelt, mitől lesz finom a kelkáposztafőzelék, a fasírt vagy az aranygaluska, mennyei a húsleves. A konyhai alapdolgok valahogy mégis rám ragadtak, pl.:
- meleg rántást hideg-, hideg rántást melegvízzel öntünk fel
- a palacsintatésztához folyamatos keverés mellett adjuk a folyadékot, hogy ne legyen csomós
- a hagyma a pirításánál nem éghet meg kicsit se, mert keserű lesz az étel
- használjunk fedőt, különösen forralásnál
- nem nyúlkálunk ujjainkkal a fűszerekbe, hanem kiskanalat, késhegyet használunk
- stb., stb.
Ok az lehet az is, hogy az anyuka nem tud főzni, mert készételeken (műkajákon) szocializálódott, vagy csak simán nem érdekli.
A fiaimat amint lehetett bevontam, s koruknak megfelelő feladatokat adtam nekik a főzésnél, sütésnél. Nem tiltakoztak, érdekelte őket, szívesen segítettek. És tényleg segítség voltak. Mindkettő jól főz, csak a fedővel nincsenek barátságban, gyakran rajtakapom őket. Viszont évtizedek óta úrinő vagyok: zöldséget, hagymát nem pucolok, nem aprítok. 😊
... a lányom is / + én is / sajnáljuk h sose tanítottam + őket főzni ! / is / utólag reklamált is h miért nem ? mert mindig elküldtem őket játszani h gyorsan tudjam a dolgomat csinálni / na + a konyha is mini :( :( / holott igaza van ! be kellett volna őket fogni !!! / mint az egyik közeli szomszéd kislányt , akit mindig felakartak szabadítani mint Izaurát :( :( mert ő volt az egyetlen gyerek a családjukba , aki be volt fogva :( de nem is okozott neki gondot 1 pillanatig se a háztartás !!! nem gondoltam bele ! pedig ... jobban tettem volna :( :(
... 50 évvel ezelőtt volt 1 kolléganénim , ő a fiait is megtanította , azt hiszem örülhettek is a majdani feleségek !!! :(
Annyira jó volt olvasni amit írtál.
Le q kalappal , hogy férfi létedre főzöl. Sajnos ismerőseim körébe nem igazán konyhatündér pasik élnek, ezért jó tudni, hogy azért vannak ilyenek és kisfiamat is szeretném, ha ilyen lenne a főzés szeretete, mint a tied.
További sok sikert.
Én apai nagymamámtól tanultam és saját magam tapasztalatai alapján tanulok, már 13éve
Kedves Ilián és a többi hölgyek!
Mindenkinek ajánlom sok szeretettel a kedvenc káposztás rétesem receptjét:
Köszönöm, biztos sokan megörülnek a leírásnak.
Én nem kínlódom ennyit csak azért, hogy mindet én egyem meg.
Kisbolt eleve nincs.
Mondom én... Köcsögfalva.
Különben is, itt nem kapok őrölt mákot.
Mákdarálót meg nem veszek évi egy alkalomért.
Valamikor én is vettem mirelit nokedlit, de nem volt vele semmi bajom.
Ma is vennék, de itt Köcsögfalván nem kapható. Itt, kérem, a Zasszony imádjon a konyhában lenni.
Szerintem meg sok minden múlik a liszt minőségén is; na ezt a legnehezebb megállapítani. Ahány malom, ahány évjárat annyi féle. Nagyikám, anyukám rengeteg szárított tésztát gyártott; évekig elálltak, ha valamiért nem fogytak el, de nem tudtam volna megmondani, hogy a levesben frissen gyúrt, vagy szárított metélt van.
Egyszer vettem lustaságból mirelit nokedlit: ehetetlen volt.
No, ha legközelebb látok valahol jóképű rétest, és persze ha a sütőm is jó lesz, hazahozom majd és rásütöm!
A fiam nem sütis, szóval nem is próbálkozom süti-sütéssel, mert mindig az a vége, hogy én eszem meg mindet.