Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » A főzésről férfiszemmel fórum

A főzésről férfiszemmel (beszélgetés)

Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: A főzésről férfiszemmel

1 2 3 4
106. syria (válaszként erre: 105. - Franc22)
2020. júl. 12. 19:50
Talán az lehetett az oka, mint anyukámnak. Meg más dolog tudni valamit és más a tudást átadni. A tanításhoz nem kevés türelem kell, pláne olyan témában, mint a főzés, ahol a folyamatokat ki is kell várni a továbblépéshez.
105. Franc22 (válaszként erre: 104. - Syria)
2020. júl. 12. 17:40

Nálunk sajnos nem volt türelmes. Ha vmi nem úgy ment ahogy azt elvárta akkor rögtön félre tolt és inkább csinálta ő.

Mama mindig azt mondta, enni akarsz megcsinálod magadnak.

Ha vmit elrontasz állj neki mégegyszer.

Neki volt türelme. Ő is így tanulta anyukájától és nekem ugyan ezt adta át.

104. syria (válaszként erre: 102. - Forrest2010)
2020. júl. 9. 09:04

Gondolom, megérne egy misét, miért nem tanítják, tanították az anyukák a gyerekeiket főzni. Az okok közt első helyen állhat ami anyukámnál is volt: örült, hogy megoldotta a millió feladatát, nem hiányzott neki egy csetlő-botló kislány, akit ráadásul könyvmoly lévén baromira nem érdekelt, mitől lesz finom a kelkáposztafőzelék, a fasírt vagy az aranygaluska, mennyei a húsleves. A konyhai alapdolgok valahogy mégis rám ragadtak, pl.:

- meleg rántást hideg-, hideg rántást melegvízzel öntünk fel

- a palacsintatésztához folyamatos keverés mellett adjuk a folyadékot, hogy ne legyen csomós

- a hagyma a pirításánál nem éghet meg kicsit se, mert keserű lesz az étel

- használjunk fedőt, különösen forralásnál

- nem nyúlkálunk ujjainkkal a fűszerekbe, hanem kiskanalat, késhegyet használunk

- stb., stb.

Ok az lehet az is, hogy az anyuka nem tud főzni, mert készételeken (műkajákon) szocializálódott, vagy csak simán nem érdekli.

A fiaimat amint lehetett bevontam, s koruknak megfelelő feladatokat adtam nekik a főzésnél, sütésnél. Nem tiltakoztak, érdekelte őket, szívesen segítettek. És tényleg segítség voltak. Mindkettő jól főz, csak a fedővel nincsenek barátságban, gyakran rajtakapom őket. Viszont évtizedek óta úrinő vagyok: zöldséget, hagymát nem pucolok, nem aprítok. 😊

103. forrest2010 (válaszként erre: 101. - Franc22)
2020. júl. 8. 18:23
... azt hiszem sokan a Nagyiktól leshettük el a fortélyokat , mert ha nem is tanítottak szó szerint , de ott lehettünk mellettük , láthattuk minden mozdulatukat , milyen jó is volt h voltak akkoriba Nagyik , akik többnyire " nem dolgoztak ?! " de ellátták a családokat a legjobb tudásuk szerint :) :) és volt idő az unokákra / is / :) :)
102. forrest2010 (válaszként erre: 100. - Syria)
2020. júl. 8. 18:18

... a lányom is / + én is / sajnáljuk h sose tanítottam + őket főzni ! / is / utólag reklamált is h miért nem ? mert mindig elküldtem őket játszani h gyorsan tudjam a dolgomat csinálni / na + a konyha is mini :( :( / holott igaza van ! be kellett volna őket fogni !!! / mint az egyik közeli szomszéd kislányt , akit mindig felakartak szabadítani mint Izaurát :( :( mert ő volt az egyetlen gyerek a családjukba , aki be volt fogva :( de nem is okozott neki gondot 1 pillanatig se a háztartás !!! nem gondoltam bele ! pedig ... jobban tettem volna :( :(


... 50 évvel ezelőtt volt 1 kolléganénim , ő a fiait is megtanította , azt hiszem örülhettek is a majdani feleségek !!! :(

101. Franc22 (válaszként erre: 1. - Alessandro)
2020. júl. 8. 15:05

Annyira jó volt olvasni amit írtál.

Le q kalappal , hogy férfi létedre főzöl. Sajnos ismerőseim körébe nem igazán konyhatündér pasik élnek, ezért jó tudni, hogy azért vannak ilyenek és kisfiamat is szeretném, ha ilyen lenne a főzés szeretete, mint a tied.

További sok sikert.

Én apai nagymamámtól tanultam és saját magam tapasztalatai alapján tanulok, már 13éve

100. syria (válaszként erre: 99. - Forrest2010)
2019. aug. 14. 09:00
Érdekes: arra emlékszem, hogy az anyukám hófehér damasztabroszon nyújtotta rétestésztát, csak lestem, ahogy az asztalon lelógott (bosszankodott, ha valahol kilyukadt), de arra már nem, hogy milyen volt készen. Biztosan finom (egyébként megjegyeztük volna :D), mert anyu nagyon jól tudott sütni-főzni; kár hogy nem tudtam tőle tanulni.
99. forrest2010 (válaszként erre: 88. - Ilián)
2019. aug. 13. 03:42
...nem bizony !!! a bolti réteslapból készült majdnem olyan , mintha selyempapírba lenne burkolva a töltelék :) de ha nincs más :) az is jobb a semminél :)
98. Alessandro (válaszként erre: 91. - Ilián)
2019. aug. 12. 20:14

Kedves Ilián és a többi hölgyek!


Mindenkinek ajánlom sok szeretettel a kedvenc káposztás rétesem receptjét:


[link]

97. Guruljka (válaszként erre: 96. - Ilián)
2019. aug. 12. 19:22
Majd ha nem úgy nézek ki, mint egy labdába szorult kukac. Esetleg.
96. Ilián (válaszként erre: 95. - Guruljka)
2019. aug. 12. 19:10
Gyorsan elkészül ám!Hátha egyszer meggondolod magad!
95. Guruljka (válaszként erre: 91. - Ilián)
2019. aug. 12. 19:05

Köszönöm, biztos sokan megörülnek a leírásnak.


Én nem kínlódom ennyit csak azért, hogy mindet én egyem meg.

94. Guruljka (válaszként erre: 90. - Epresturmix)
2019. aug. 12. 19:04

Kisbolt eleve nincs.

Mondom én... Köcsögfalva.

93. Ilián
2019. aug. 12. 18:59
Néha én is azzal!Mindenhogy fini, ha nem száraz!Most úgy megkívántam!
92. timycat (válaszként erre: 91. - Ilián)
2019. aug. 12. 18:46
Én tejfölös zsiradékkal kenem át a bolti tészta lapjait, meg ha feltekertem a rudakat.
91. Ilián (válaszként erre: 89. - Guruljka)
2019. aug. 12. 18:33
Ez így van!Amúgy bolti réteslapból is lehet finom háziast varázsolni.A titok, hogy legalább 2 lapot (vagy többet, márka függő) olvasztott vajjal, vagy olvasztott házi zsírral bőven meglocsolni, "összeragasztani".Gyorsan kell dolgozni a bolti lappal, mert hamar szárad és akkor törik.Másik trükk, ami szintén beválik, hogy nedves ,tiszta, öblítőmentes konyharuhát tenni a pultra és arra a lapot , majd így locsolni, aztán mehet rá a következő lap, ezt is meglocsolni .Végül jöhet a töltelék,majd ruhával feltekerni.A tetejét szintén jól megkenni,vagy ahogy Epresturmix írta , tejfölös cuccal meglocsolni, aztán mehet a sütőbe. A házi tészta nem ilyen törékeny,azzal egyszerűbb dolgozni.
90. Epresturmix (válaszként erre: 87. - Guruljka)
2019. aug. 12. 17:22
Nincs kisboltban sem?
89. Guruljka (válaszként erre: 88. - Ilián)
2019. aug. 12. 17:02
Aki viszont sosem evett házit (vagy nem emlékszik rá), annak nagyjából mindegy.
88. Ilián (válaszként erre: 53. - Alessandro)
2019. aug. 12. 16:52
Hú...gyermekkori emlékeim közé tartozik az anyukám és nagyanyám által készített rétes.A tökös-mákos és az almás-mákos is a "repertoár"része volt.Megtanultam én is a házi rétes készítésének a fortélyait.Össze sem lehet hasonlítani a "bolti " rétesekkel.
87. Guruljka (válaszként erre: 83. - Epresturmix)
2019. aug. 12. 16:38

Különben is, itt nem kapok őrölt mákot.

Mákdarálót meg nem veszek évi egy alkalomért.

86. Guruljka (válaszként erre: 84. - Epresturmix)
2019. aug. 12. 16:36
Tudnék még mesélni róla.
85. Guruljka (válaszként erre: 83. - Epresturmix)
2019. aug. 12. 16:36
Töltse meg a cukrász.
84. Epresturmix (válaszként erre: 82. - Guruljka)
2019. aug. 12. 15:33
Köcsögfalva. 😆
83. Epresturmix (válaszként erre: 80. - Guruljka)
2019. aug. 12. 15:32
Ahh szerintem azt helyben edd meg! 😉 A rèteslap is tökéletes. Csak meg kell tölteni. Egy csík elég neked ha nem vagy édesszájú.
82. Guruljka (válaszként erre: 81. - Syria)
2019. aug. 12. 11:37

Valamikor én is vettem mirelit nokedlit, de nem volt vele semmi bajom.

Ma is vennék, de itt Köcsögfalván nem kapható. Itt, kérem, a Zasszony imádjon a konyhában lenni.

81. syria (válaszként erre: 72. - Globus)
2019. aug. 12. 08:36

Szerintem meg sok minden múlik a liszt minőségén is; na ezt a legnehezebb megállapítani. Ahány malom, ahány évjárat annyi féle. Nagyikám, anyukám rengeteg szárított tésztát gyártott; évekig elálltak, ha valamiért nem fogytak el, de nem tudtam volna megmondani, hogy a levesben frissen gyúrt, vagy szárított metélt van.

Egyszer vettem lustaságból mirelit nokedlit: ehetetlen volt.

80. Guruljka (válaszként erre: 79. - Epresturmix)
2019. aug. 11. 21:27

No, ha legközelebb látok valahol jóképű rétest, és persze ha a sütőm is jó lesz, hazahozom majd és rásütöm!

A fiam nem sütis, szóval nem is próbálkozom süti-sütéssel, mert mindig az a vége, hogy én eszem meg mindet.

79. Epresturmix (válaszként erre: 78. - Guruljka)
2019. aug. 11. 21:17
Rá kell sütni. ☺️ Egyébként régen szoktunk csinálni rakott palacsintát, na arra is ez a tejfölös cukros cucc. Nagyon finom. 😊
78. Guruljka (válaszként erre: 68. - Epresturmix)
2019. aug. 11. 21:00
Kipróbálom, ha legközelebb rétes kerül elém! :D
77. globus (válaszként erre: 76. - Syria)
2019. aug. 11. 19:43
Nem. Vidéki megyeszékhely, kilencvenes évek vége.
1 2 3 4

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook