A fehér liszt egyenlő a finomliszttel? Vagy van különbség? (tudásbázis)
A tápanyagtartalom fajtától és kiőrléstől függ. Minél több benne a korpa és a csíra, annál több az ásványianyag és a vitamin, ill. az élelmi rost.
A hamut azok az anyagok adják, amik az elégetés során nem távoznak (pl. a szerves vegyületek szén-dioxiddá és vízzé égnek el főképp, ezek "elszállnak"), vagyis a különböző ásványianyagok (fémek, foszfor). Minél "teljesebb kiőrlésű", annál több benne az ásványianyag, ezért a hamutartalom is magasabb lesz, nagyobb számot fog kapni.
(A lisztfajták között relatíve nagy különbség is lehet, a teljes kiőrlésű búzaliszt - aestivum búza a neve, azt hiszem - 200-as, tönkölybúzából viszont talán 280 körüli.)
Szerintem gabonától és/vagy kiőrléstől függ a tápanyagtartalom. Ha azt mondják, hogy "fehér búzaliszt" vagy "búza finomliszt", akkor kb. ugyanakkora a tápanyagtartalom, de a "fehér búzaliszt" és "fehér rozsliszt" párosnak már más lehet a tápanyagtartalma.
A kódolásról ezt találtam, hátha segít:
"A sütőiparban rövid kódokkal azonosítják az egyes lisztfajtákat, így:
A lisztfajtákat szemcsenagyságuk és hamutartalmuk alapján különböztetjük meg. A lisztek jelölésével ezekre a tulajdonságokra utalnak.
Az első betű jelöli, milyen gabonából készült a liszt: B - búza, R - rozs
A második betű a szemcsenagyságot jelöli:
L (liszt) - apró szemcséjű finomliszt
F (fogós) - nagyobb szemcsenagyság
FF (kétszerfogós) (a fogós név a német griffig - "jó fogású" szóból származik)
A szám pedig a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb, annál több a héj anyag vagyis a korpa a lisztben."
Tehát eszerint pl. a BL55 és BL80 mindkettő búza, finomliszt és fehér liszt is. A BL112 már félfehér liszt, a BL200 pedig teljes kiőrlésű búzaliszt. A teljes kiőrlésűnek más a tápanyagtartalma, mint a finomítottnak, de a fehér liszteken belül szerintem nem számottevő az eltérés.
A BL80 "fehér kenyérliszt" - nem pedig simán csak "fehér liszt". A finomliszt is fehér liszt, attól lesz "fehér", hogy hántolják a gabonát őrlés előtt.
Tönkölybúzából, rozsból is készítenek fehér lisztet.
További ajánlott fórumok:
- A szellem és a lélek ugyanaz? Ha nem, mi a különbség a kettő között?
- Mi a különbség a finomliszt és a rétesliszt között?
- Mi a különbség a fehér és a piros grapefruit között? Melyik a jobb?
- Mi a különbség a répacukor és a fehércukor között?
- Mi a különbség az Atkins- a Ciklikus Ketogén diéta- és a Fehérjediéta között?
- Van különbség kalóriatartalom szempontjából az üzleti és az otthon készített (fehér kenyérből) kétszersült között?