Mi a különbség a finomliszt és a rétesliszt között? (tudásbázis)
Én réteslisztet legszívesebben császármorzsához használok, vagy olyan sütikhez, amik akkor jók, ha pergősek-morzsásak. Kenyérsütéshez keverni szoktam sokszor finomliszttel, mondjuk 50 dkg finomliszthez 10 dkg rétesliszt arányban fogósabb, jobb minőségű lesz a tészta.
Nagymamám szerint, akinek messze földön híresek voltak a rétesei, egy dologhoz nem jó a rétesliszt: réteshez.... nem tudom, igaza volt-e, a receptek hol így írják, hol úgy:)
Köszi, ezt a hamus dolgot elfelejtettem, azért nem részleteztem.
Köszönöm a kiegészítést.
Inkább így:
"A búza (valamint rozs) őrlemények jelölésekor legtöbb esetben egy két számjegyű jelzés (például BL 55, BL 80, TL 50, GL 200, RL 60, RL 125 stb.) is szerepel. Ez a szám az adott termék hamutartalmának százsorosát jelenti, ugyanis a búza- és rozsőrlemények hamutartalma a technológiai folyamatra, a termék minőségére jellemző mutató szám."
Én úgy tudom, a rétesliszt nagyobb szemű, durvább őrlemény.
A BL-55 viszont nem a méretet jelenti, hanem az ún. hamutartalom 100-szorosát (100 g élelmianyagot 500 Celsius-fokra hevítenek, a visszamaradt szervetlen anyag - ásványianyagok - adja a hamutartalmat).
A teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt pl. TGL-300. A teljes kiőrlésű azért nagyobb számú, mert a korpában és a csírában van az ásványianyagok nagyobb része, így a hamu is több lesz.
Ugyanabból az alapanyagból készül mindkettő, csak a finomságában van különbség.
A BL-55 egy méretet jelent rajta.
A kelt tésztákhoz, ahova élesztőt használunk, oda a rétesliszt (vagy kevert) a jobb.
A palacsintához, főzelékek, levesek habarásához a finomliszt.
A panírozáshoz is a finomliszt kell.
Amihez sütőport, szalakálit használunk, ahhoz a finomra őrölt liszt a jobb.
finomliszt-sütéshez, sütemény,palacsinta stb.
rétesliszt- főzéshez, rántás azt hiszem
a régi receptekben fel is volt tüntetve, hogy finomlisztből, vagy réteslisztből készüljön-e
konkrétan én a "bögrés" sütit tudom, hogy réteslisztből az igazi
kicsit morzsásabb lesz tőle
a palacsinta meg finomlisztből jó
További ajánlott fórumok:
- A szellem és a lélek ugyanaz? Ha nem, mi a különbség a kettő között?
- Mi a különbség a sima Xanax és a Xanax SR között?
- A muffinba tehetek finomliszt helyett, félfogó- vagy réteslisztet?
- A fehér liszt egyenlő a finomliszttel? Vagy van különbség?
- Mi a különbség a sima liszt és a rétesliszt között?
- Mi a különbség a sima liszt és a rétesliszt között? A fajtája? Őrlése? Felhasználása?