Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mi a különbség a sima liszt és a rétesliszt között? A fajtája? Őrlése? Felhasználása? fórum

Mi a különbség a sima liszt és a rétesliszt között? A fajtája? Őrlése? Felhasználása? (tudásbázis)


2011. jan. 30. 12:09
rétesliszt nincs olyan finomra őrölve
5. 06bfdda89d (válaszként erre: 1. - Anyagi)
2011. jan. 30. 10:22
Hát,ha fogós lisztekről beszélünk úgy általában,akkor:fajta lehet,őrlés és felhasználás az mindenképp más,mint mondjuk a finomlisztté,vagy a kenyérlisztté(bár ez utóbbi nincs kiskereskedelmi forgalomban).Nagyobb szemcseméretű őrlemények,elsősorban olyan termékekhez,ahol az ún.jó sikérminőség igen fontos,tehát száraztészta,réteslap,vajastészta...:)
2011. jan. 30. 10:22
2011. jan. 30. 10:21

A finomliszt (pl. BL 51; BL 55) apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú, világos színárnyalatú őrlemény. Főleg cukrászati termékek és a péksütemények előállítására használják. Háztartásokban pedig sűrítéshez (habaráshoz, rántáshoz, lisztszóráshoz), panírozáshoz, palacsintatésztába, valamint kalácsokhoz, kelt tésztákhoz és süteményekhez használják.


A rétesliszt pogácsához, piskótához, réteshez, valamint gyúrt tészta, nokedli (galuska) és nudli készítéséhez való. A csak lisztbe (vagy paprikás lisztbe) forgatott húsok, halak sütésénél is ezt a lisztfajtát érdemes használni. A rétesliszt és a gríz korpatartalma, hamutartalma azonos a finomlisztével, hiszen ehhez is csak a búzamagbelsőt használják fel, csak durvábbra őrlik.

2011. jan. 30. 10:18
A finomliszt apróbb szemű, és más a sikértartalma. A felhasználása is különbözik a két fajtának. A süteményeket inkább inom lisztből, míg a réteseket, tésztákat inkább a réteslisztből készítjük.
2011. jan. 30. 10:15
Mi a különbség a sima liszt és a rétesliszt között? A fajtája? Őrlése? Felhasználása?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook