Zöldtea tapasztalatokra lennék kíváncsi. Melyiket és mennyit naponta? (tudásbázis)
A zöld tea élettani hatása:
Kísérletek bizonyították, hogy a zöld tea jelentősen csökkenti a karcinogének hatását a szervezetben, amit fehéregereken ki is próbáltak. A bőrrákos egerek állapota jelentősen javult, de a tea ráadásul segített lelassítani vagy megelőzni a gyomor- és tüdődaganatok kialakulását. A cigarettafüsttől tüdődaganatossá vált egerek 45%-a javulást mutatott. Japánban, ahol az emberek rengeteg zöld teát fogyasztanak, a tüdőrákosok halálozási aránya a legalacsonyabb a világon - annak ellenére, hogy a cigarettázás mértéke a japán férfiak között a legmagasabb!
A kutatók megállapították, hogy a zöld tea tartalmaz egy, a polifenolok csoportjába tartozó, katekhin nevű vegyületet, amely antikarcinogén hatású, csökkenti a szív megbetegedésének lehetőségét, rákellenes, és visszaszorítja a fertőzésekre való hajlamot, távol tartja a meghűlést, a felfázást és az influenzát. A katekhin napozókrémbe vagy testápolóba keverve megakadályozza bizonyos bőrrákfajták kialakulását. A fekete tea 3-10%-nyi katekhint tartalmaz, az oolongokban 8-20% van, míg a zöld tea teljes súlyának 30-45%-át teszi ki. Az eltérő katekhin tartalom az eltérő feldolgozási folyamatoknak köszönhető.
A zöld teában igen nagy mennyiségben találhatunk vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi sókat. C-vitamint a citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz. Igen magas arányban tartalmazza a B-vitamin féléket is. Napi 1 liter (5 csésze) zöld tea fedezi a szervezet B-vitamin szükségletének 10%-át, a magnézium 5%-át, a kálium 25%-át, a mangán 45%-át. Igen számottevő a természetes fluorid tartalma is.
Vizelethajtó, aminek méregtelenítő tulajdonságait köszönheti
Éberségnövelő, lecsökkenti az alvásszükségletet, kondícióban tartja az elmét
Látásjavító, megőrzi a szemgolyó nedvességtartalmát és fiatalságát
Kiválóan normalizálja az emésztést, rendezi a bélműködést
Kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást, a koleszterin anyagcserét, ennek köszönheti infarktusellenes hatását, és ezért jó az agyvérzés és az érelmeszesedés megelőzésére.
Kínai kutatók alátámasztása szerint vese-, epe-, és a különböző hólyagkövek kialakulását is gátolja. Ez valószínű azért is igaz, mert Kínában nem ismerik ezeket a betegségeket.
Az orosz orvosok a zöld teát az egyik legfontosabb gyógynövényként tartják számon, stressz oldó és anyagcsere normalizáló hatását az orvosi egyetemeken is tanítják.
Mongol gyógyászok szerint a zöld tea rendszeres fogyasztása véd az általános allergiák ellen, megelőzi a fogszuvasodást, és igen erőteljes ráncoldó és öregedés gátló. Fiatal korban - hormonnormalizáló hatása miatt - megelőzi a pattanások kialakulását.
Zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok igazolták. Bebizonyosodott, hogy aki rendszeresen fogyaszt legalább napi 5 csésze zöld teát, az nem hízik el, illetve ha már túlsúlyos, akkor havi egy-két kilogrammot tud fogyni, persze csak akkor, ha betartja az egészséges étkezés szabályait.
Jótékony hatását csak akkor tudja kifejteni, ha cukor és egyéb édesítőszer nélkül fogyasztjuk, ugyanis cukorral együtt savasítja a szervezetet!
Újabban a zöld tea porrá őrölt változatát kapszulázzák "szűztea" fantázianéven, aminek a legtöbb esetben semmi köze a valódi szűzteához. Porított állapotában visszaellenőrizhetetlen a minősége, a színe, és azonnal a gyomorsavval érintkezve sokaknál kellemetlen gyomorreakciókat válthat ki. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a hordozókapszulák anyaga sokszor egészségre káros anyagokból készül. Azok a szűztea kapszulák, amelyek hasmarsot idéznek elő, valószínű, hogy azokból a rossz minőségű nyers levelekből készülnek, amelyek alkalmatlanok tea előállítására enyhe bélműködési zavarokat előidéző hatásuk miatt.
Ne legyünk annyira lusták, hogy ezt a neves növényt kapszula formában vegyük magunkhoz, amikor főzete lényegesen hatásosabb, és jóval erőteljesebb a gyógyító és egészségmegőrző hatása is.
A zöld tea elkészítése:
Teakészítéshez mindig alacsony ásványtartalmú tiszta klórmentes vizet használjunk.
A vizet ne mikróban, és ne műanyag vízforralóban melegítsük, hanem lehetőleg olyan rozsdamentes acél vízforralóban, amit csak erre a célra használunk.
A leforrázandó teamennyiség a zöld teák esetében 2 dl vízre számolva 1 teáskanál.
A tea áztatására a legmegfelelőbb a máztalan vörös, többször kiégetett agyagkanna, vagy raku. Fém vagy műanyag kannát semmi esetre se használj. Természetesen porcelánkannát használhatsz, de soha ne mosd el belülről, csak kiöblíteni szabad!
A vizet addig forrald, amíg nem zubog, majd vedd le a tűzről, és hagyd visszahűlni 70 fokra. Csak ha visszahűlt, akkor öntsd rá a levelekre.
Azonnal fedd be, és mindössze 1-3 percig hagyd állni, majd szűrd le.
A zöld tea leveleit másodszor is le lehet forrázni, ugyanis a második forrázáskor egészen más hatóanyagok oldódnak ki belőle. Ilyenkor már 5-8 percig is ázhat a levél.
A zöld teát porcelán vagy máztalan agyag csészéből idd, ízesítés nélkül.
A filteres nagyon nem jo,sajnos...
A zold teanak annyi pozitiv hatasa van es annyira jo,hogy erezned kellene... olvass utana.
További ajánlott fórumok:
- Adnál nekem 5 forintot?/CSAK játék, mert kiváncsi vagyok mennyi gyűlne össze..:)../
- Bevállalod? (Ha kiváncsi vagy egy első spontán reakcióra, amit beírnál) :O)
- Melyik az a házimunka, amit a legjobban utálsz? Amit szívesen kihagynál az életedből? Melyiket szereted a legjobban?
- Mi a kedvenc...és mi a legkevésbé, vagy melyiket választod a kettő közül?
- Mire lennél most épp kíváncsi? :)
- Népszámlálás. Te melyiket választod: internetes válaszadás, vagy számlálóbiztos?