Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Zabkását hogy készíted? Miért kell főzni? Nem elég ha forró vízzel leöntöm? fórum

Zabkását hogy készíted? Miért kell főzni? Nem elég ha forró vízzel leöntöm? (tudásbázis)


28. Zsejke (válaszként erre: 4. - Smirnoff)
2018. jún. 28. 15:58
CSAK FELFORRALOM ÉS KÉSZ :)
27. Guruljka (válaszként erre: 24. - 12d083b51b)
2018. jún. 27. 14:35
Majd kitapasztalod, milyen állagúnak szereted.
26. Guruljka (válaszként erre: 25. - 12d083b51b)
2018. jún. 27. 14:34

Ki hogy szokta.

Nálam az is szempont volt, hogy a fűszerpolcoknak használt polcon van hely nagyobb, kiürült kávés üvegeknek (lencse, sárgaborsó, sárga lencse, kukoricadara), a tetején van a köles, hajdina, bulgur, zabpehely és -korpa, kisebb-nagyobb flakonokban.

Jobban átlátom a készletet. No meg a falon több hely volt, mint a szekrényben. Mostanra kiegyenlítődött már. Nálam a liszt van a saját zacsijában, plusz külön dobozban. :D

25. 12d083b51b (válaszként erre: 23. - Guruljka)
2018. jún. 27. 14:24
Értelek már! Én nem szoktam ezeket a dolgokat átöntögetni másik tárolóba. Amíg el nem fogynak, maradnak a saját zacsikukba: köles, bulgur, zabpehely, zabkása, hasonlók. Csak a liszt, cukor, só, paprika, zsemlemorzsa és egyéb apró fűszerek (bors, kömény, babérlevél és tsai) kerülnek átrakásra külön tárolókba.
24. 12d083b51b (válaszként erre: 23. - Guruljka)
2018. jún. 27. 14:21
Nem egyszerűbb, hogy most már fejből tudom: 2 dl tejhez a lábasba rakok 2 ek zabpelyhet, és tehetem a lángra! Ezek után persze, hogy nem kell tovább méregetni. Azért írtam, hogy sokkal egyszerűbb megkérdezni, hogy mennyi ek. ha valaki már tudja!
23. Guruljka (válaszként erre: 22. - 12d083b51b)
2018. jún. 27. 14:09

Nem mérem soha kanalanként. A zabpehely és a hasonlók kiürült Cappy gyümölcsleves flakonokban vannak, tudom önteni belőle.

(Ha mérnem kell, akkor a flakont mérem előtte-utána.)

22. 12d083b51b (válaszként erre: 18. - Guruljka)
2018. jún. 27. 14:00
Az ablak alatti kis asztalon. De gondoltam, rákérdezek, ha már 1x valamikor valaki lemérte, akkor egész biztosan emlékszik rá!
21. imaginary (válaszként erre: 20. - Guruljka)
2018. jún. 27. 13:24

Nem, nem hallottam,de köszi ☺


Sárgarépával meg nem probáltam.


Az biztos, hogy jó darabig biztosan nem éheznek meg utana.

20. Guruljka (válaszként erre: 19. - Imaginary)
2018. jún. 27. 13:18

Az meg az Oslo-reggelire hajaz, hallottál róla?


[link]

19. imaginary (válaszként erre: 14. - Guruljka)
2018. jún. 27. 13:09

Lehet, hogy neked van igazad. ☺



Van, hogy este csak beaztatom, tejbe, kefírbe. Berakom a hűtőbe, es reggel csak ízesítem.Egyáltalan nem főzöm.

18. Guruljka (válaszként erre: 17. - 12d083b51b)
2018. jún. 27. 11:39

☺ Kinek hol a mérlege... :D


Én annak idején falra erősíthető, lehajtható lapú digitális mérleget vettem, azóta se bántam meg. Nagyon kéznél van a pult felett. Ráadásul olcsó is volt.

17. 12d083b51b (válaszként erre: 16. - Guruljka)
2018. jún. 27. 11:31
Köszi! Azt tudtam, hogy zabkorpából 5 gr = 2 ek, de a zabpelyhet nem tudtam. Egyszerűbb kérdezni, mint lemérni! :))
16. Guruljka (válaszként erre: 15. - 12d083b51b)
2018. jún. 27. 11:23

Lemérem neked.


Olyan 4 evőkanálnyi, kissé púpozottan.


Én úgy szoktam, hogy felteszem a folyadékot forralni, beleszórom a zabpelyhet és kavargatom. Érzi az ember, mennyi lesz elég.

15. 12d083b51b (válaszként erre: 11. - Sziszi0528)
2018. jún. 27. 10:42
Az a 40 gr zabpehely, az kb. hány ek. be tudod saccolni???
14. Guruljka (válaszként erre: 13. - Imaginary)
2018. jún. 27. 10:37

Az nem lehet, hogy ez a 40 perces főzés még a régi időkből származik, amikor még már technológiával dolgozták fel a zabot? Mert én meg azt olvastam, hogy a jótékony hatásai kedvéért fel kell forralni, és/vagy "savanyú közegben" enni, azaz kefir, joghurt, gyümölcs.


Én nem a nyákra vágyom belőle. Mikróm meg nincs, nem is akarok. habár szerintem nagyjából mindegy, a forralás hol történik. Szárazon kevésbé élménydús a számomra. :D

13. imaginary (válaszként erre: 6. - Ikres_anyu)
2018. jún. 27. 10:23

Itt a valasz. Hogy kifejtse minden jótékony hatását legalabb 40 percig kellene főzni ☺


En is csak mikroban forralom fel, majd ha elitta a levet, tejjel felöntöm, es kedvem szerint edesítem.

2018. jún. 27. 08:13
Én eddig csak lekvárt tettem bele. Most pl meggylekvárt, múltkor eperlekvárt.
2018. jún. 26. 16:12
Apró szemű zabpehelyből készítem (naggyal nem olyan finom), nekem ez a tökéletes kása-arány: 40 g zabpehely és 2 dl tej, mikróba be, közepes hőfokon kereken 3 perc alatt kész. Hagyom még egy kicsit a mikróban, majd kiveszem, megvárom míg ehetőre hűl... Tetejére fahéj, szilvalekvár vagy egy kis kakaópor.
2018. jún. 26. 15:01
Leforrázom, annyi vízzel, amennyit valószínűleg felszív. Ha nem volt elég a víz, narancslével pótolom. Egyszerre két-három adagot elkészítek, belefacsarom egy citrom levét, teszek hozzá aszalt szilvát, vörös áfonyát, amihez még kedvem van, kókuszreszeléket majdnem mindig - néha azt, amit már egyszer kifőztem tejnek. Megszórom fahéjjal. Almát is szoktam bele reszelni, de azt csak frissen. Edzés előtt szoktam, reggelire. Néha ebédre is.
2018. jún. 26. 15:00
Én is bepróbálkozok este a gyerekeknél vele. Mégiscsak jobb mint a tejbegríz.
8. 12d083b51b (válaszként erre: 1. - SzánI.)
2018. jún. 26. 14:57

De jó, hogy említed! Van itthon minden hozzá, de még eddig sohasem jutott eszembe, hogy "rászokjak"!

Mindjárt forralok egy adagot, őrölt dejó-t kavarok majd bele!

7. Guruljka (válaszként erre: 6. - Ikres_anyu)
2018. jún. 26. 13:13

...és mindenki utálta.


Én a gyorsan főtt kásámat szeretem! :D


Nem tudom pontosan, mennyit főzők a folyadékba, mert a zabpehely se mindig egyforma. Sűrűn szeretem.

2018. jún. 26. 13:09
Ha főzöd, egy idő után megkocsonyásodik, más állaga lesz. Béta glükán van benne, ami egy vízben oldódó élelmi rost, és így jobban kifejti a hatását. Ráadásul főzés hatására jobban meg is duzzad, kevesebb kell belőle. Régen készítettek belőle ún. zabnyáklevest, amit terápiás étrendben alkalmaztak.
5. Guruljka (válaszként erre: 1. - SzánI.)
2018. jún. 26. 12:03

Én nagy "zabos" vagyok évek óta. Nem főzöm, csak épp hogy felforralom. lehet, hogy leforrázni is lehet, de én nem várok fél órát. Addigra egyébként is kihűl.

Többféleképpen eszem. Az alap, hogy kevés vízben forralom fel, a hűtőből kivett kevés kefirrel vagy joghurttal elkeverem és úgy adom hozzá a gyümölcsöt, amit előre felaprítottam. (Az almát reszelni szoktam).


Vagy "tejbezab", ekkor vagy kókuszreszelékkel forralom a tejben a zabot, vagy megszórom fahéjas cukorral. Szinte a végtelenségig lehet variálni, van, aki aszalványokkal szereti.


A vizes-joghurtos-almásba is lehet még diót, mazsolát tenni. A tejbezabba is jó a mazsola. Ki hogy szereti.


Ha vab itthon zabkorpa, akkor egy kanálnyi megy a zabkásába, de abból önállóan nem készítek zabkását.

4. Smirnoff (válaszként erre: 2. - Zsejke)
2018. jún. 26. 12:01
Tejjel mennyit főzöd?
3. Smirnoff (válaszként erre: 1. - SzánI.)
2018. jún. 26. 11:58

Egy időben sokszor készítettem zabkását reggelire. Annyi vizet tettem rá, hogy épphogy ellepje, és addig főztem, amíg a vízet nagyjából be nem szívta (pár perc talán). Ezt megcsináltam, aztán mire elkészültem, teljesen megpuhult, és ehetőre kihűlt. Majdnem ugyanaz ez így, mint ahogy te készíted, csak nekem azzal a talán 2 perccel több ideig kapott közvetlen hőt, és az egényem is tartotta a meleget amíg puhult (egy nagyon jó kis kerámia edényem volt, amit tűzre lehetett tenni).

5-10 percet számomra felesleges főzni. Gondolom, akkor kásább lesz, jobban szépesik a pehely. Tejjel meg szerintem ha 5-öt lehet is, de 10 percet aligha, mert lekozmál (bár ezt csak egyéb tapasztalatból merem következtetni).

Én aszalt gyümölcsökkel szoktam készíteni (együtt főztem, hogy átvegye az ízét), jellemzően télen, és esetleg még valami fűszerkeverékkel szórtam meg.

2018. jún. 26. 11:55
Szia, így is lehet-mármint áztatni, én főzöm, tejjel vízzel nekem ízetlen; vagy pelyhet vagy zabkorpát, édesítővel. Vagy gyümölcsöt teszek rá, vagy fahéjat, sós mogyoróvajat, végtelen kombináció van :)
2018. jún. 26. 11:12

Sok helyen olvasom, hogy legalább 5-10 percig főzik a zabpelyhet. Miért kell főzni? Én 10 dkg zabpelyhet leöntök 4 dl forró vízzel, és kb fél óra múlva már beszívja.


Ti mivel ízesítitek?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook