Hogy készíted a krumplipürét? (beszélgetés)
Szerecsen dióval is ízesíthetjük. Tejfölt is tehetünk hozzá. Többféleképpen is ízesíthetjük a pürénket hogy fincsi legyen.
Maga az alapszabály hogy ha krumplipürét készítünk mindig héjastól főzzük a krumplit.
Így több vajat, tejet - tejszínt tud felvenni, és ízesebb lesz.
1kg sárga husú burgonyát héjában megfőzöd.géppel jól kikevered,és még melegen hozzáadsz 15dk margarint(ráma)többet ne mert ragacsos lesz.Megsózod kevéske tört borssal izesited.Ezután 2,5dl forró tejjel felöntöd és tovább kevered géppel 2-3percig.
Ez a hagyományos krumplipüré.
Én 20 éve ezt csinálom egybesültekhez és panirozott ételekhez.Rózsakrumpliból is készitheted,de az kicsit szemcsés marad bármennyire is kevered géppel.
Én néha Ezel-t szoktam, ha nem felejtem el egyéb teendőim miatt, abba legalább történik valami újdonság és nem olyan egyhangú :)
De az hogy hétnaponta ugyanazt egyem... nem veszi be a gyomrom! :D
Egyébként meg a krumplipüré elég 'alap dolog' egy-két hozzávalóból, mindenkinek ízlése szerint összeállítva.
Volt hogy raktam bele kis tejet és tejfölt is... úgyhogy sztem ahány ház, annyi szokás :) Ha meg más is kerül bele, megmarad pürének, csak mondjuk püré gazdagon lesz :) És legalább annál táplálóbb! :) (kreatív konyha) ;)
hat ugy ahogy emberek minden nap kepesek nezni a baratok koztot...
:)
hát hogy ne lennének már pürék.
ez ilyen tipikus magyaros főzés, hogy ilyen sablonokban lehet csak gondolkodni. hát akkor egyétek ugyanazt a pörköltöt egy életen át ugyanúgy, mer'csakazapörkölt! :D
Egyszer régen... amikor gyerek voltam és nagyon mumpszos, apám csinált nekem krumplipürét... és csak úgy berregett a robotgép. Aztán valami fura massza lett belőle, még most is emlékszem rá :)
Azóta bevallom nem mertem azzal csinálni :D
1./Vízben megfőzöm a felkockázott krumplit
2./Ha a krumpli megfőtt leöntöm róla a vizet
3./ Margarint /vajat/ sót adok hozzá és összetöröm.
4./ Ezt követően tej és ha van otthon tejföl hozzáadásával babosra keverem.
Én így tanultam.
Rácpontyot tejföllel nem akarsz még beletenni?
Ezek már nem is krumplipürék..:)))
koszi szepen, ezt tuti kiprobalom
szerintem teszek meg bele egy kis csilit es talan kiprobalom kokusztejes-gyomberes valtozatban is :)
én még egy speciális módot tudok, egy 100 éves kézzel írott erdélyi szakácskönyvből néztük ki:
csináld meg a hagyományos módon a pürét, annyiban módosítva, hogy kevés legyen a tej és rengeteg a fokhagyma,
és amikor még tűzforró, keverj bele
- 3 marék aprított friss petrezselymet
- 2 marék aprított snidlinget
- 1 közepes fej aprított fejessalátát
- 1-2 dl borecetet vagy fűszeres ecetet
nahát én ezt először meg se akartam kóstolni, annyira ki lehet engemet az ecettel üldözni a világból.. hát meg kell mondjam, valami zseniális!!!
és a zöld pöttyös látvány is baromi jól néz ki :)
Nekem is belecsúszik negyed diócska... Van hogy a csak 70dkg püréhez is... közbe kóstold meg.
Egyébként én egyszer csináltam brokkolival keverve is. Úgy is jó volt!
A jó kis püré... az egyik legjobb dolog krumpliból!