Ki, hogy csinálja a krumplipürét és a rántott húst, hogy jó puha legyen? (beszélgetés)
Végigolvasom majd. csak beleolvastam.
Tejes áztatást májaknál, tonhalnál szoktam. Más húsnál se lehet rossz.
Újabban a morzsa után tojásosba újból átforgatom sütés előtt. Bundásabb és puhább is.
Pici víz amikor még fedő alatt sűl / párolódik.
A krumplipürét Annie írásaképp...
Szerintem a jó rántott hús titka hogy kb fél 12 -kor kell elkezdeni ,hogy dél,fél egy körül már az asztalon is legyen ,tehát abszolút frissen kell dolgozni vele .
Nagyon bő olajban (fritőzben az igazi),és gyorsan kell kisütni ,forró de nem égető olajban.(150 fok kb)
Ha jól van kiklopfolva ,akkor a karaj,vagy a csirkemell bőven átsül az alatt az idő alatt ,ameddig a panírja megaranyozódik .
Én így csinálom .
Anyám lassú tűzön sütötte kb 20-25 percig az egyik felét fedő alatt,aztán rákapcsolta a gázt ,és amikor piros volt megfordította,és a másik felét már fedő nélkül sütötte gyorsan pirosra.
Úgy is finom volt ,de én sokszor száraznak éreztem az ő rántott húsát.
MI legyen puha?
A krumpli püré, vagy a rántott hús?
A húst besózom, és rögtön panírozom: a tojáshoz teszek tejet, vagy tejfölt, jól összehabarom villával. A húst fedő alatt lassú tűzön sütöm. Finom, omlós lesz!
A krumpli püréhez sós vízben megfőzöm a krumplit, leszűröm, teszek hozzá vajat, forró tejet, először fakanállal kikavarom, aztán adok a habverővel neki!
Ahogy én csinálom, disznó húst tejbe áztatni, 1 órát(lehet húspuhító sót is) ki klopfolt húst, csirke mellből, vékonyra szeletelni, azonnal sózni, borsozni, panírt nagyon apróra őröltet, használni, a jól kivert húst nem kell sokáig sütni, csirkemell, 2 perc, lassan sütve, nem rakom papírra, csak oldalára állítgatva, forrón nem takarom be, vigyázni a szálirányra, és vékony legyen, a fém átüsse a húst akkor nem kell sokáig sütni és puha marad.(túlsütéskor a rost távozik, és kemény lesz)
Krumplipüré, sós főttet áttörni, forralt forró tej, vaj vagy margarin rá, bors, tejjel szabályozzuk az állagát.
A rántott "húst" sehogyan, mert nem eszünk olyat.
Feltételezem, hogy az alapanyag minőségétől függ a dolog, bár azt is olajba ölik, szóval...
Krumplipüré: természetesen héjában főtt krumpliból, krumplinyomón áttörve, vajjal és szerecsendióval ízesítve, ahogyan az igazi pürét kell.
Nem kell túl klopfolni, és túlsütni a húst!
A krumplipüré? Mért? Valakinek kemény?:)
A krumplipüré: ahány ház, annyi szokás:-)
Nekem még sosem lett kemény a rántott hús.
A tapasztalatom alapján, forró olajban először "nagy lángon" megpirítom minkét oldalát, majd takarékon puhára sütöm fedő nélkül: tarja, karaj, cs.comb filézve, cs.mell filézve. Mindegyik nagyon fini
A legfinomabb a rántott hús tarjából.Előző este fokhagymás, sós, borsos tejbe beáztatni, gyorsan kisütni.
Puha, omlós lesz.
A krumplit darabolva megfőzöm, leöntöm a vizet, vajjal (nem margarinnal!) összetöröm, forró tejjel felengedem, sózom, frissen török rá borsot, robotgéppel habosítom.Könnyű, finom.
A meghámozott, feldarabolt krumplit hideg, sós vízben áztatom 1-2 órát, aztán főzöm puhára! Összenyomom, kizárólag karos burgonyapréselővel. Vajjal, meleg tejjel habosra kavarom fakanállal. Robotgépben nyúlós, mázgás lesz!
A húst klopfolás után 1 éjszakára fokhagymás, sós tejben áztatom a hűtőben, olajban fedő nélkül sütöm. A tejtől omlós, a fokhagymától pikáns lesz!
További ajánlott fórumok:
- Diétakérdés! Hogyan csináljátok, hogy egészséges legyen?
- Mit csináljak, hogy vége legyen ennek a "kapcsolatnak"?
- Mit csináljak, hogy ne legyen büdös a mosógép?
- FUT AZ OLAJ - rántott hús sütés közben- mit csináljak?
- Szerintetek milyen köretet csináljak a rántott sajthoz? mivel cukros vagyok olyan kellene amit én is ehetek
- Nagyon szeretem a rántott hagymát! Segítenétek, hogy ti hogyan csináljátok?