Diétakérdés! Hogyan csináljátok, hogy egészséges legyen? (tudásbázis)
króm van az ásványianyag vitaminomban...
eszembe jutott, milyen fini pörköltöket lehet csinálni zöldségből, most neki is állok a karfiolos tojáspörköltnek, nyamm
Erről az édesség utáni sóvárgásról jut eszembe, ez a króm és vanádium hiányól is lehet...
Itt van egy jó írás, "A halott orvosok nem hazudnak" címmel. Egy állatorvos írása. Hiánybetegségekről szól a cikk.
Köszi szépen!!!!!!!!!!!!
3. napja nem eszem édességet, gyors felsz.-ú szénhidrátot és tejet, sosem gondoltam volna,hogy menni fog, na jó, banán csúszik, meg a nyírfacukor, de az mégse cukor :) nagyon büszke vagyok magamra :) már fogytam is :)
Szlovákiában beszerezhető por alakban rizs, zab, hajdina tejpótlék. 2-3 EU között van 300-400 g.
Tejet és társait (vajat és a kőkeményre érlelt sajtot leszámítva) száműztem már rég az étrendemből, minden kazein tartalmú kajától kirügyezem....
Házi tojás sárgájába csepegetek citromlevet. Elkezdem keverni botmixerrel, majd cseppenként adom hozzá a lenmagolajat. Pár perc után annyira kemény, hogy szinte szenved a botmixer (tojáshoz való habverőt szoktam befogni). Ha gyorsan adod hozzá az olajat, akkor előfordul, hogy nem kezd sűrűsödni. Sebaj, kezdj újat, az elrontottat szintén hozzá lehet adagolni, miután elkezd keményedni. Ezzel kész a majonéz. Ha kedvem tartja, teszek hozzá egy kanál mustárt, reszelek bele savanyú uborkát, metélek hagymát, csipet borsot. Van mikor fokhagymával készítem el.
Halak közül a füstölt makrélát szoktam leggyakrabban fogyasztani. Egy közepes méretű 2 napig elég reggelire. Tojással, paprikával, hagymával..... Az édesvízű halainkból egyelen a busa, melynek van jelentős EPA tartalma.
A tonhalkonzervekben szinte soha nem lehet kideríteni, milyen olaj van. Legvalószínűbb, hogy olyan, mely az adott (gyártó) országban a legolcsóbb. Nagy velószínűséggel napraforgó, szerencsés esetben repce. De az tuti, hogy ha már szójaolajat tesznek bele, akkor fél doboz méretű szívbarát jelzés kerül rá, meg hatalmas omega3 felirat :)
Nekem ez már sok :) Nekem az Update életmódrendszer jött be leginkább, a paleolit táplálkozáshoz már nagyon nagyfokú egészségmániával kell rendelkezni. Visszatérve az eredeti kérdéshez, én úgy csinálom a fogyókúrámat, hogy egészséges legyen, hogy kiiktattam az életemből a lisztet (a finomítottat és a teljes kiőrlésűt is, csak U1 lisztet fogyasztok), a cukrot (a rejtett cukrokat is, minden élelmiszernek alaposan ellenőrzöm az összetételét), és a keményítőt is. Több gyümölcsöt fogyasztok, ennél is több zöldséget, illetve sovány húsokat, felvágottakat, zsírszegény tejet és túrót, tojást, és Update 1 kódú termékeket. Időnként én is engedélyezek magamnak egy kis kolbászt vagy házi sonkát, de ezeket ritkán kívánom meg. Én is azt tapasztaltam, hogy a diétámat nem befolyásolják a zsírosabb ételek, hiszen nem ezektől hízunk, hanem a gyorsan felszívódó szénhidrátoktól, de ezt már kiveséztük ebben a topikban :)
Mindemellett napi másfél órát tornázom, illetve futok is.
Azt gondolom, mióta így élek, közelítek az egészséges életvitelhez.
Nem találtam sehol semmit arról, hogy pl. a lucernacsíra okés -e vagy sem???
Amit ajánlotál mp3-as linket, hallgatom, de abban arról van szó, hogy minimális gabonaféle is szörnyű hatásokkal bír...egy falat kenyértől ugyanúgy bajom lesz, mintha egy veknivel ennék???
Ráadásul hogy jön ide a krumpli rizs stb? azok nem gabonák? Vagy én értek félre valamit???
Egyébként csak gratulálni tudok az alapos, lelkiismeretes hozzászólásaidhoz, nem kevés energiád mehet el rá :)
Végigrágtam magam az összesen :)))))
Oké, köszönöm, akkor csak a kitartás, ami hátravan.
Közben elkezdtem olvasgatni a hsz-eid, tetszenek!
Egynél vitatkoznék, beollózom:
"Aki úgy éri át a csuklóját, hogy marad még hely, azok az ektomorf alkatok. Többnyire megehetnek egy ökröt sülve, ha beléjük fér. Nem híznak el. (hasüregben lehet visceralis zsírlerakódás, tehát cukorbaj őket is utolérheti)
Izmot csak kínkeservesen tudnak felpakolni, ők az igazi "hardgainer"ek. "
Nekem vékony a csuklóm, átérem simán, de ha egy ökröt megennék...szóval egy nagyobb sóhajtól is hízom. Igaz, eddig mindent megettem, amit elémtettek, sose fogyóztam, és max. 6 kiló volt mindig a súlyfeleslegem, nem több... 60kg 165 cm...
54 a versenysúlyom...
Akkor azért nem híztam vészesen el, mert ilyen alkat vagyok?
Persze vannak ezen alkatok kombinációi is. Dióhéjban ennyi.
Nálam a fél üveg mogyorókrém 1 evésre szokott desszertnek lecsúszni, egy nagy tányér szalmakrumpli+hús után. :) Vagy NAGY tábla Milka csoki egy evésre. (ennyit az édeszájúságról)
Csodát ne várj, nem megy egyik napról a másikra.
Valószínűleg azért van, mert a szervezeted megszokta, hogy kajáláskor amint emelkedik a vércukor, rögtön betol egy inzulin fröccsöt. Ma nem jött a CH bomba, inzulin meg megéheztetett. Ehhez idő kell, hogy megszokja a szervezet, hogy nem kell verébre ágyúval tüzelni.
Ebben a beszélgetésben szintén szó van ilyen "túllövésről"...
A paleo nem fogyókúra, bár sokan azt hiszik. Itt az egészség "melléktünete" a fogyás (már akin van felesleg). Mint ahogy az elhízás sem tünete az egészségnek. Abból indulunk ki, hogy a jelenlegi étrend elhibázott, a paleo meg azt az állapotot próbálja utánozni, mikor az ember alacsony kalóriasűrűségű táplálékon élt. Mikor még nem voltak a gabonából készült termékek az étrend részei. Ha ilyeneket próbálsz enni, nem fog kelleni a CH feldolgozásáoz hatalmas adag inzulin. Ezért nem fog azonnal bespajzolódni a gyorsan felszívódó CH. Ezért nem is fogsz kaja után 1-2 óra múlva megéhezni, nem lesz szükség nasira. Mivel állandóan jóllakásig ehetsz, a szervezeted nem fog akarni mindent azonnal bespajzolni, mert úgy fogja érzékelni, hogy bőség van. Ha éhezéssel próbálsz fogyizni, annak mindig a hullámzó vércukor és inzulinszint következtében hűtőkievés az eredménye. A "kajafüggőség" ebből is eredhet, hogy a sejtjeid tiltakoznak a CH felvétel ellen, és "becsukják" az inzulin receptoraikat. Ez az inzulin rezisztencia, a cukorbetegség előszobája. Legjobb ebből kitolatni míg időben van.
Paleo fórumon (aki belevágott) szinte mindenki megszabadult pár kilótól, majd beálltak az új egyensúlyi állapotba. Kérdésedre nem tudok igennel vagy nemmel válszolni, de mint írtam nem a kilókért kell belevágni, az csak "bónusz" hab a tortán :)
Ha valaki azt állítja, hogy tőlem csokifüggőbb, mint voltam, az hazudik! :)
De mióta ehhez közeli étrenden élek, azóta a savanyú almát találom édesnek. A bolti édességek meg valaogy annyira műíznek tűnnek, nem is értem "mit ettem rajtuk".
Mit gondolsz arról, hogy ha valakin "csak" 6 kiló felesleg van, és nekivág ennek a paleolit étkezésnek, le tudja dobni? Mert eddig nem igazán ment le, ráadásul kaja- és csokifüggőség is van a háttérben :)
erről esetleg van véleményed?
További ajánlott fórumok:
- Szerinted milyen étrend kell ahhoz, hogy hosszú és egészséges életed legyen?
- Hajvasalás.. Ti hogyan csináljátok, hogy szép legyen. Nekem hullámos :-(
- Mivel öntözzük növényeinket hogy szépek és egészségesek legyenek?
- Rántás! Hogy csináljátok, hogy ne legyen csomós?
- Franciakrémes barnás tetejét hogyan csináljátok, hogy puhább kenhető legyen?
- Mit tegyek, hogy egeszseges legyen a kormom es ne toredezzen?