Rántás! Hogy csináljátok, hogy ne legyen csomós? (tudásbázis)
Mindig abból az ételből, amibe kerül a rántás (vagy a habarás is), teszek hozzá annyi levet, hogy már ne legyen sűrű. Azaz a lisztet megpirítom az olajon lágy barnára leveszem a tűzről, majd szedőkanállal szedek át az ételből forró lét. Addig szedek rá át, amíg lágy krémes állagú nem lesz. Ha ilyen állapotban öntöm hozzá az ételhez, akkor mág garantáltan nem lesz csomós. Nekem sose lesz csomós.
Habarásnál pedig annyi a totális trükköm, hogy nem tejfölt használok, hanem frissfölt vagy főzőtejszínt. És természetesen ehhez is szedek át a levesből vagy főzelékből forró lét, amennyit szükséges, ha már jó puha krémes, akkor jó beleönteni a kajcsiba. Ha túl sűrűn tesszük bele, akkor csomós lesz. De ha mégis sűrűbben kerül bele és csomós lesz (eleinte előfordult velem ilyen), akkor csak ráteszem a fedőt, főzőm még pár percig és elfő az a pár kis csomó.
Köszi csajok!
Legutóbb aztán már sikerült csomótlanul elkészítenem..:DDD
Végülis úgy csináltam, hogy sok leveslével jóóóóóóóóóóól kikevertem egy másik edényben...És ahogy visszaöntöttem a forrásban lévő leveshez, akkor is kavargattam...
Meg főzelékhez is dettó így csinálom...
Nyugi,majd belejössz,a férjek meg általában kárognak,-hogy ezt az öreganyám így meg úgy csinálta,ilyenkor azt szoktam mondani,hogy akkor hívd ide...,szegény már nem él.
Nem is kell megvárni,hogy kihűljön,a hideg víz lehűti annyira,átszűrni meg csak biztos,ami biztos...Tulajdonképpen hőkiegyenlítést végzel.Hideget meleggel-meleget hideggel.Ha tejfölös habarást csinálsz akkor is érdemes egy kevés vízzel feltúrbózni és a meleg kajából egy-két kanállal hozzátenni,így nem kapja össze.Nyugi van mikor nekem sem jön össze a buli.☺☺☺
Köszönöm!
De én is össze szoktam keverni vízzel, de nem várom meg, míg kihűl, s akkor ez gond...
És akkor át is kell szűrni. Mindig tanul vmit az ember...
Engem amúgy nem zavarnak az ilyen csomós darabok, de a férjem mindig károg rajta!!!:S
Mikor megpiritód a lisztet és leveszed a tűzről,tedd félre egy kicsit hűlni.P.paprikát jól elkevered azzal is hűtöd azután engeded fel vizzel.
folyamatosan keverni kell.Biztos nem fog összecsomósodni.
Mikor beleteszem levesbe vagy főzelékbe a rántást, nekem utána maradnak lisztcsomók.
Hogy kellene csinálnom, hogy ne legyenek benne ilyen lisztcsomók?
További ajánlott fórumok:
- Diétakérdés! Hogyan csináljátok, hogy egészséges legyen?
- Hajvasalás.. Ti hogyan csináljátok, hogy szép legyen. Nekem hullámos :-(
- Hogy kell elkészíteni a habarást, úgy, hogy ne legyen csomós (pl tökfőzelékhez)?
- Biscon Havaneze kiskutyának a fésülésen kívül mivel kell rendben tartani a szőrét, hogy ne legyen csomós?
- Hogy szoktad felolvasztani az étcsokit (nem a tortabevonót) süteményre úgy, hogy ne legyen csomós?
- Franciakrémes barnás tetejét hogyan csináljátok, hogy puhább kenhető legyen?