Vonatnál az átszállás nélküli jegyvásárlás, hogyan történik? (tudásbázis)
Tényleg nézd meg a MÁV Elvira tájékoztetó oldalt, mert nagy eltérés van az út időtartamában.
Van 2 óra 44 perses, és van 10 órás menetidő is! A legtöbb azért mégis a 3-4-4,5 órás, és ha csak odamész a jegypénztáshoz, akkor tudnod és mondanod kell, meylikre kész jegyet. Ott átgondolni nagyon nehéz, de az Elvirán van tájékoztatás a pótjegyről, helyjegyről is.
Az Elvira segítségével ki tudod választani azt a járatot, amelyik a legkedvezőbb a számodra.
A bal oldali nyílra kattintva kiírja a részletezést.
A helyjegy ára tavaly közel 800 Ft volt, ez nincs benne az Elvira jegyárában. Csak a jelzés, hogy kötelező megvenni. Kéri a kalauz a jeggyel együtt.
Melyik palyaudvarrol indulnal es melyik nap?
Ha 04:30-kor a Budapest-Délibol indulsz, 08:16-ra erkezel; 4:16 a menetido, 216 km, erre semmilyen potjegy nincs, az ara 4.200 Ft.
Az IC potjegy tartalmazza a helyjegyet, az IC potjegyet (azaz gyorsvonati potjegyet kulon nem kell valtani).
Eleg, ha z elviran beirod, hogy Budapest Keleti pu. Sopron Gyoron keresztul.
elvirán beírod hogy Sopronból mennél Bp-re, és melyik napon, aztán kiírja neked az egész napi menetrendet a két város között, ott lesz, hogy át kell-e szállni, hol áll meg, kell-e pótjegy/helyjegy.
Helyjegy arra való, hogy biztosítva van, hogy lesz ülőhelyed. Rajta van a jegyen, hogy hányas számú kocsiba kell felszállnod és melyik számú ülés a tiéd.
Egyébként lehet egyszerűbb ezeket megkérdezned indulás előtt mikor megveszed a jegyet a pénztárnál.
Ki se kell menni, elég telefonálni.
Van egy központi információs telefonszám.
De ha útba esik a pályaudvar, be is lehet persze sétálni és megérdeklődni.
A jegy az adott távolságra szól, kilométerben. Az esetleges átszállást vagy a pályaudvaron külön megkérdezed, vagy a neten megnézed.
Hogy a vonat melyik vágányról indul, azt is meg tudják mondani, de az Elvira általában jól "tudja".
Amikor megérkezel az átszállás helyére, és leszálltál, az ottani pályudvar indulási tábláját kell figyelni, mert az a biztos.
A pici állomásokon még egy vasutas is megmondja,vagy az ottani jegypénztáros.
Olyan pici vasúti megálló is van, ahol épület is csak minimális van, ott a beérkező vonat kalauzát kell megkérdezned, vagy a táblát megnézni, ami a vonat oldalán van.
Ha megírod privátban, honnan hová szeretnél utazni, szívesen kikeresgélem Neked. Én nagyon szeretek vonatozni. mert kényelmes, lehet útközben járkálni, mozogni a vonaton. (Dohányzó koromban persze rá is gyújthattam.)
Sebesvonat nem áll meg mindenhol,csak a személyvonat és az elővárosi vonat.
Ezért kellet a pótjegy.
[link] itt sokmindent megnézhetsz az utazásoddal kapcsolatban.
Egyébként honnét hová szeretnél utazni?
Én elég sokat vonatozok mostanában és mindig csak az indulás előtt veszem meg a jegyet,de ha jól tudom még a vonaton is lehet jegyet venni(de ebben nem vagyok biztos).
Ha átszállás nélkül írja a menetrend akkor az úgy is van,csak nehogy félre olvasd.
Van első és másod osztály,azt hiszem az IC vonatokon,de ebben sem vagyok 1000%-ig biztos.:))
További ajánlott fórumok:
- Légyszives segítsetek! Mikor megy vonat Kiskunhalasi átszállással Bácsalmásra Ferencváros MÁV állomásról?
- Lekésett repülő... Mit tegyek, ha kevés az átszállási idő?
- Bécsi repülőtér: mennyi időt vesz igénybe az átszállás?
- Utazás átszállással repülővel
- Debrecen-Nagyállomástól a Kossuth utcáig melyik busszal lehet eljutni átszállás nélkül?
- Papp László Sportaréna - Bruno Mars koncert - Jegyvásárlás