Voltatok már hagyatéki tárgyaláson? Mi történik? Forgatókönyv szerint megy a dolog vagy spontán? Lehet, hogy nem egyformán fizetünk? (tudásbázis)
a kérdés elég fura...ki fizet kinek?
forgatókönyv ha nem zavarsz bele és a kj díjat azörökösfizeti
Ptk. 662. § Nem jár kötelesrész annak, akit az örökhagyó végintézkedésében érvényesen kitagadott. A kitagadás csak akkor érvényes, ha a végintézkedés annak okát kifejezetten megjelöli.
A kitagadási ok meglétét az köteles bizonyítani, aki a kitagadásra hivatkozva örökölni kíván.
663 § (1) Kitagadásnak van helye, ha a kötelesrészre jogosult
a) az örökhagyó után öröklésre érdemtelen lenne;
b) az örökhagyó sérelmére súlyos bűncselekményt követett el;
c) az örökhagyó egyenesági rokonainak vagy házastársának életére tört, vagy sérelmükre egyéb súlyos bűntettet követett el;
d) az örökhagyó irányában fennálló törvényes eltartási kötelezettségét súlyosan megsértette;
e) erkölcstelen életmódot folytat;
f) jogerősen öt évi vagy azt meghaladó szabadságvesztésre ítélték.
Szerintem ebből egyértelműen kiderül, amire kíváncsi vagy.
Másrészt, az öröklési illeték megfizetésére az örökösök örökrészük arányában kötelesek. A hagyatéki terhek közé kell számítani:
a közjegyzoi munkadíjat,
a temetési költségeket. (Bizonyítás nélkül is elfogadható az örökhagyó eltemettetésének helyben szokásos költségei. A szokásos mértéket meghaladó költségeket az illetékhivatal felé igazolni kell.),
az örökhagyó életében keletkezett és általa meg nem fizetett adósság, vagy hitel (örökös által igazolt) összegét,
a hagyatéki eljárás során kirendelt gondnok, és végrendeleti végrehajtó tiszteletdíját,
az ingatlan-nyilvántartási eljárás illetékét.
Annyira töröm a fejem, hogy hogy voltak annak idején a hagyatéki tárgyalások, de nehéz ilyen konkrétumokra visszaemlékezni.
De logikusan gondolkodva, ha hoz is végzést megegyezés nélkül a közjegyző, annak kell megtámadni, aki nem elégedett.
Ha valóban ki lehet zárni a köteles részt is végrendeletileg, bár annak tényleg a "kötelesség" a lényege, és én erről nem hallottam még soha, viszont az elmúlt 7 évben változhattak a jogszabályok, szóval ha ez megoldható, akkor nincs sok választási lehetősége a közjegyzőnek, és akkor valószínűleg a tesód fog pert indítani ellened, ha nem fogadja el a végzést.
Ha pedig mégsem lehet a köteles részt öröklőt kizárni az örökségből, és ragaszkodsz az ő részéhez, akkor neked kell majd "megtámadnod" őt.
De ez a része már a nem közjegyzőre tartozik, hanem a bíróságra.
A legjobb az lett volna, ha már a haláleset előtt a nevedre lett volna íratva, amit neked szántak. A barátnőmet így semmizték ki még a köteles részből is, hogy az apja a második házasságából született fiának "eladott" mindent.
Az az igazság,hogy a testvéreden múlik,hogy ő elfogadja-e.Sajnos,jó pár hagyatéki tárgyalás volt már az életemben.A kötelesrész,úgy tudom,azért"köteles" a neve,mert egyenesági
gyermek,leszármazott részére mindenképp jár.
Tehát egy papír,amelyben anyukád leírja,akár
még ügyvéd által jóváhagyva is,hogy ő pénzt adott
ennek fejében,nem elég.Csak az lett volna a jogilag elfogadható forma,hogyha papíron kifizeti
a testvérednek az ő örökrészét,de azt neki/test-
vérednek/ is el kellett volna fogadnia és az alá-
írásával hitelesítenie.
A másik megfelelő forma az lett volna,hogyha
anyukád még életében köt egy eltartási szerződést
veled,amelyben ki lett volna kötve,hogy ő az álta-
lad fizetett életjáradék v.az ellátás fejében-mi-
velhogy ezt csak tőled kapja meg-téged tesz meg
kizárólagos örökösévé.
Sajnos ez,a Te esetedben,amit anyukád írt,hogyha
jól értelmezem,akkor megtámadható a testvéred részéről.
A testvéred méltányosságból viszontlemondhat az örökrészéről,hogyha sikerül vele beláttatnod,hogy
anyukátok így akarta éspedig azért,mert csak Te törődtél vele.Szerintem próbáld szép szóval meg-
győzni,ha pedig rossz kapcsolatban vagytok és pereskedni fog akkor keményíts be csak.Ha per lesz,akkor neked kell bebizonyatani-tanúkkal-hogy
te jártál hozzá és te törődtél vele.
Nem vagyok benne biztos, de úgy emlékszem, a köteles részt akkor is követelheti, ha teljesen kizárják végrendeletileg a hagyatékból.
Szerintem egy ügyvédet kérdezz meg a lehetőségeidről.
Kétszer voltam 3éve apósomén, egy éve apámén. Mindkettő másként zajlott, függ az ügyvédtől is, az elsőn rendes és felkészült volt az ügyvéd, a másikon bunkó, flegma, semminek nem nézett utánna.. Megadtuk az adatokat, amiután utánna kell járnia, de nem tette ráadásul az első 2hónap alatt a halál után elintéződött, apámnál meg fél évet vártunk és nem voltunk megelégedve..
Menned kell hagyatékira?
Hogy érted hogy lehet hogy nem egyformán fizetünk??
Én közjegyzőnél dolgoztam még régebben, jópáron részt vettem.
Ha jól emlékszem, leellenőrzik az adataitokat, felsorolják a hagyatékot, megkérdezik, van-e esetleg valami megegyezés, ami eltér a normális hagyatékolástól, ha van végrendelet, vagy temetési számla, amit még nem adtátok be, megtehetitek, illetve szólhattok, ha valami nem tetszik a hagyatékkal kapcsolatban, esetleg igényelhettek több részt valamiért cserébe, hogy mondjuk gondoztátok az elhunytat, stb., aztán ha mindenben megegyeztek, akkor a közjegyző megírja a végzést, aláírjátok, ha nincs semmi gubanc, még a jogerőre is emelkedhet, ha azt is aláírjátok, fizettek és vége.
Azt, hogy milyen arányban fizettek, nem a közjegyző szabja meg.
További ajánlott fórumok:
- Hagyatéki tárgyalás-különös eset, segítsenek kérem!
- Hagyatéki tárgyalásra idézés
- Hagyatéki tárgyalással kapcsolatosan tudna valaki tanácsot adni?
- Pereskedhet-e valaki, miután a hagyatéki tárgyaláson megegyeztek és jogerősnek nyilvánították?
- Hagyatéki tárgyalást az illetékes önkormányzat hivatalból intézi, vagy az érintetteknek kell közjegyzőt keresni?
- Hagyatéki tárgyalás után mennyi idővel kerül bejegyzésre a földhivatalnál az örökölt ingatlan?