Vitaindító, mikor pörkölt és mikor nem (beszélgetés)
Szia:)
Vannak olyan ételek, amiket már én sem főzök, hiszen eszembe sem jut, csak nagy ritkán.
Nyugodtan csinálhatsz többet, és ahogy mondod, lefagyaszthatod.
Mi nem szaladunk a székelykáposztáért, viszont a toroskáposztát imádjuk, amit mindig sütőben sütök, szép lassan, vaslábasban.
Próbáld ki édes káposztával, bár anyukám annak idején pár napra berakta a leveleket egy nagy üvegbe, kis kenyeret és sok kaprot tett rá, majd két nap után kivette és úgy töltötte, én ezt kihagyom, viszont marad a kapor és a édeskáposzta.
Borzalmasan finom, főleg rántás nélkül, tejföllel habarva :D
Csodás tavaszi, nyári íz, amikor már kerül bele egy kis paprika és paradicsom is, főzés előtt :D
Addig nem volt rossz, míg a paradicsom szóba nem került.
Csináltam már így, de senkinek nem jött be, ezért lemondtam róla, főleg mert én nem szeretem a paradicsomos dolgokat.
Viszont ez a főzési eljárás, ez tetszik.
Kenyeret mi sem eszünk hozzá, de szoktam bele füstölt csontot tenni, már csak az íze miatt.
Mi töltött káposztát akkor eszünk, amikor megkívánjuk.
Tavasszal és nyáron édes káposztából, savanyítás nélkül, simán ahogy télen szoktam, a tölteléket, viszont nem rakom annyi hagymára, mint a savanyú változatot és a töltelékbe ilyenkor egy csomag kaprot teszek, ahogy a töltelékek közé is rakok.
Nem szeretjük a rántást, csak simán tejfölös habarás kerül a tavaszi és a téli káposztára is.
A savanyú káposztánál az aprójából jócskán rakok a húsba is és csak utána teszem a levélbe.
A ssavanyú káposztából készültet azzal kezdem, hogy az edény aljára mangalica füstölt szalonnát rakok, vékony, kakastaréj alakban, erre jön, ha kisült, a hagymakarika. vastagabbra szelve.
Ezután kezdem rápakolni a megtöltött káposztákat.
Néha gerslivel, néha barna rizzsel készítem.
Ez olyan koser mintara keszul?
Mert ettem mar hasonlot spec. unnep alkalmaval.
Töltött káposzta nálunk kizárólag karácsonykor kerül terítékre. Libahúsból és füstölt libahúsból készül, soha nem darálva. Aprítógéppel aprítjuk pástétom-masszává, és egy kg húshoz maximum 15 dkg gersli kerül. Így nem darabos az állaga, hanem szinte krémes. Kovászolt káposztába tesszük, és rántás nélkül készül.
A leve nem víz, hanem passata (paradicsomlé tulajdonképpen), nem szárított babérral, csomborral, frissen őrölt fekete borssal és balzsamecettel ízesítjük, és dinsztelt hagymára tesszük rá.
Soha nem fő, hanem, mint a sólet, max. 120 fokon készül a sütőben nagyon hosszan. Kenyeret nem nagyon eszünk hozzá, de ha valamelyik vendég igényli, házi kalácsot ehet mellé.
Elképesztően finom, egy új dimenziója a töltött káposztának.
Töltött káposztát mi ritkán eszünk (az évi egy disznófeldolgozás, plusz esetleg esküvőkön, egy-egy bálon). De szerintem pont azért szeretem annyira, mert ritkán kerül terítékre.
És igen, anyué a legjobb :) Én eddig csak segédkeztem az elkészítésénél. Savanyú káposztával, darált hússal, rántás nélkül, jó sok tejföllel nyakon öntve.
A töltöttkáposzta egy jó téma, azt is sokféle módon készítik még. Szinte ahány város, annyi.
Arra esküszik még mindenki, hogy az övé a legfinomabb, az ő anyukája, nagymamája, keresztmamája, anyósa, szomszédja, férje, apja, stb, készíti a legfinomabbat.
Dobd fe a témát én ott vagyok :D
Mmmm... Kedvencem :) Galuskával természetesen!
Van egy kis maradék?
:DD
Akkor nem volt rossz, hogy erre jártál.
Imádom a gombapörit, a végén egy kis tejfölt belerottyantva, apró nokedlivel, csoda finom.
Normál körülmények között,nem árt a csípós, de nem ehetetlenül sok.
Oda kell készíteni és aki szereti, rakjon amennyit akar.
Citrom jó mindenre, a céklát és a vöröskáposztát is ragyokóan leviszi, ahogy a tej is.
Egyébként takarítani, főleg a konyhában a vízkövet, mindig citromporral tüntetem el.
Azért ettől sokkal többféle hagymát használunk és lehet kapni.
A fehérhagymát főleg salátába használom és a sonkahagymát is.
További ajánlott fórumok:
- Mit szoktatok enni pörkölthöz tészta és kenyér helyett?
- Szerintetek a pizza és a melegszendvics helyettesítheti a meleg ételt (pl főzelék, tésztafélék, pörkölt stb...) a mindennapokban?
- Miért érezhetem állandóan az orromban a kék Chibo erős pörkölt kávészagát?
- Zúzából készült ételek (a pörkölt kivételével) receptjét várom.
- Lehet csirkemellből pörköltet csinálni? Ha igen, hogyan?
- Finom, szaftos húsételek /nem pörköltre gondolok/ receptjét keresem