Zúzából készült ételek (a pörkölt kivételével) receptjét várom. (beszélgetés)
Nagyon köszönöm az ötletet.
A hétvégén vettem kacsazúzát és megcsináltam rántva, nagyon ízlett, finom volt:)
Azúzát mi szeretjük és ezt a rántott zúzát is kifogom próbálni:)
Melyik fórum volt az? Emlékszel rá?
pedig van,én sem hittem először.de többen ettek már belőle nálunk mikor vendégek voltak,és izlett nekik.azóta több helyről hallottam,hogy a kedvenc receptjük közt van nyilvántartva otthon!csak babrás!babrásabb mint a gomba panírozás.persze a szaga,bocsi!illata sem kellemes főlés közben,legalább is az én "finnyás"orromnak!a belsőség szagot akár,hogy is készítem el nem csípem!
de a végeredmény a lényeg+a tálalás!
(egy másik fórummal kapcsolatban akadtam rád,és ott valamiért egy véleményezésed megtetszett,ugy néztem meg az adatlapod,és ott figyeltem fel erre a fórumodra.)
én rántani is szoktam a zúzát.igaz babra egy kicsit,de állítólag nagyon finom!(nem szeretem a zúzát,de meg csinálom azért...)
én csirkéből csináltam még idáig.a zúzát vegettás vízben megfőzőm,hogy puha legyen.(általában kuktában.lehet fűszerezni is,hogy jobb ízű legyen utána)mikor ki hűlt akkor ugyan úgy mint a rántott húst be panírozom,és ki rántom olajban.rizi-bizi,rizs illik hozzá.de izléstől függ!én tartárt is csinálok hozzá,de jó a savanyú is.nem egyszer csináltam már,először csodálkoztam rajta mikor meghallottam,de mindig sikere van!
hát a vadast azt a hagyományos recept szerint, csak nem huszt főzök bele, hanem zuzát.
A "szalon" is nagyon egyszerü, megfőzöd sós, vegetás, babérleveles vizben a zuzát, amikor teljesen puha berántod, én ugy szoktam, hogy kevés olajon 1-2 kanál cukrot karamelizálok, arra kevés liszt, ezzel berántod a főtt zuzit. amikor jól besürüdösött, tejföllel jó sokkal még izesited. A lényege, amikor kész és elzártad a gázt, nyomsz bele egy jó nagy adat mustárt. Ennyi, én tésztával, zsemlegombóccal szoktam
mindenki kedvence nálunk
Igaz,hogy virslivel készítettem ezt a receptet,de ha főzöl egy zúzapörköltet,és azzal készíted el virsli helyett,hasonlóan finom lesz.
Rakott kel virslivel, Éva módra
Hozzávalók: kb.1 kg kelkáposzta
10 dkg margarin,vagy olaj
őrölt kömény
2 db tojás
2 evőkanál liszt
2 dl tejszín/tejföl
2 pár virsli
1 kis fej hagyma
1 tasakos rizs (vagy 15 dkg rizs)
só
bors
pirospaprika
majoranna
3 gerezd fokhagyma
10 dkg sajt reszelve
Elkészítés: A megtisztított kelkáposztát feldarabolom,mintha főzeléknek lenne.
Serpenyőbe margarint/olajat teszek,és ha felmelegedett,beleszórom a kelkáposztát.
Kevés, kb. 0.5 dl vizet öntök alá,rászórom a préselt fokhagymát,sózom,és fedő alatt lassú tűzön párolom. Mikor már majdnem puha,szórok rá köménymagot bőven,és még azzal párolom keveset.A levét elpárologtatom.Mikor kész,bőven megszórom majorannával,és összekeverem.
Közben a hagymát apróra vágom,zsiradékot teszek alá,megdinsztelem.Ha kész,szórok bele pirospaprikát,belerakom a karikára vágott virslit,és nagyon kevés vízzel felengedem.Sózom kicsit,borsozom,és pár perc alatt készre főzöm.
A rizst sós vízben puhára főzöm,leszűröm.
A két evőkanál lisztet kevés vízzel simára keverem,hozzákeverem a 2 db tojást,hozzáöntöm a tejszínt,sózom,borsozom.
Mikor minden elészült,egy tálat kiolajozok vékonyan,beleterítem a kelkáposzta felét,erre ráterítem a megfőtt rizst,azt is megszórom majorannával.A rizsre terítem a virslis masszát,majd pár kanál tejszínes keverékkel meglocsolom,de csak annyival,hogy még a tetejére is maradjon belőle.Rászórom a sajt felét.
Ha ez megvan,akkor ráterítem a maradék kelkáposztát,ezt is meglocsolom a maradék tejszínnel,és rászórom a maradék sajtot.
200 fokos sütőben szép pirosra sütöm.
Tanácsok: Ha jénait használsz,hideg sütőbe tedd!!!
Gombás zúzaragu
Hozzávalók:
50 dkg zúza
15 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
zsír vagy olaj
1 kis pohár tejföl
só
pirospaprika
Elkészítés: A megtisztított zúzát feldaraboljuk. A gombát megmossuk, felszeleteljük. A hagymát kockára vágva zsiradékon megfuttatjuk, megszórjuk a pirospaprikával, belekeverjük a zúzát. Sózzuk, és kevés vizet öntve alá majdnem puhára pároljuk. Mikor a zúza már majdnem puha, belekeverjük a szeletelt gombát, készre főzzük, majd belekeverjük a tejfölt, egyet még rottyantunk rajta. Galuskával tálaljuk.
További ajánlott fórumok:
- Keresem a legtutibb palacsintatészta receptjét!!
- Ismeri valaki a HERŐKE nevű "süti" receptjét? Segítsetek.
- Fekete, fehér, igen, nem, szavak kivételével válaszolj, és kérdezz!
- Tudja valaki annak a palacsintának a receptjét, amit a strandokon lehet kapni?
- Kelt tésztából készült beigli receptjét tudja valaki?
- Sütőtökkel készült ételek, sütik receptjét várom