Sütőtökkel készült ételek, sütik receptjét várom (tudásbázis)
Szia!
Bár nem én írtam,azért válaszolok.Nem kell megfőzni,sütni a tököt,mert a rétesben megsül.
Apróra lereszeled ez a titka.
Amit nem írtatok és nagyon finom a tökös-mákos rétes.Mákot ledarálod, adsz hozzá pici porcukrot és a lereszelt tökhöz kevered,majd betöltöd a rétest.Na ez valami isteni finom....
Ezt feltétlenül elkészítem!
Még annyit kérdeznék, hogy kicsit sem kell előpárolni a reszelt nyers sütőtököt? Tehát cukorral, fahéjjal mehet a két réteg tészta közé, és sülés közben megpárolódik annyira? (az almát így szoktam, csak a tök a kérdés:)
Sütőtök főzelék sajttal
A kiírt receptjeim közt fent van. Isteni!
TÖLTÖTT CSIRKEMELL SÜTŐTÖK-GALUSKÁVAL
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg sütőtök ("sonkatök"), 1 közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 1 ágacska rozmaring (10 cm), só, őrölt bors, 1 kávéskanál csípős paprikakrém, csipetnyi őrölt szerecsendió, 2 púpos evőkanál burgonyapehely, fél szál karcsú póréhagyma, 80 g zeller, 120 g sárgarépa, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 1 tojássárgája, 30 g parmezán sajt, 2 nagyobb csirkemell, 2 evőkanál vaj vagy margarin, fél deci száraz fehérbor, 1,5 dl tyúkhúsleveslé (húsleveskockából), 2 dl tejszín, 150 g tehéntúró.
Elkészítés: A sütőtököt megmossuk, burgonyahámozóval meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, ujjnyi vastagon felszeleteljük, apróra felkockázzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, az olajban megfonnyasztjuk. Rádobjuk a sütőtököt, a rozmaringot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, paprikakrémmel és szerecsendióval fűszerezzük, majd fedő alatt, saját levében vaj-puhára főzzük. Krumplinyomón áttörjük, elkeverjük benne a burgonyapelyhet, tálalásig melegen tartjuk. Közben a töltelékhez megfonnyasztjuk az olajon a vékony karikákra vágott pórét, rádobjuk az apróra felkockázott zellert és a sárgarépát, fedő alatt 10 percig pároljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hűlni hagyjuk. Hozzákeverjük a vágott petrezselyemzöld felét, a tojássárgáját és a reszelt sajtot. A csirkemelleket megmossuk, bőrüket lehúzzuk, kicsontozzuk. A fél mellekről leválasztjuk a vékonyka, belső filét. A külső, kerekebb húsrészt óvatosan-mélyen bevágjuk, kiterítjük. A kisebb és nagyobb húslapokat folpack alatt kíméletesen kiverjük, majd megsózzuk, megborsozzuk. A tölteléket a 4 nagyobb húslap közepére púpozzuk, a tetejükre fektetjük a 4 filét, felhajtjuk rájuk a nagyobb húslapok szélét, kissé összenyomkodjuk, vékony zsineggel sonkaszerűen megkötözzük. Egy evőkanál felforrósított vajban vagy margarinban minden oldalukon elősütjük őket. Aláöntjük a bort, amint elfőtt, a húsleveslét, és a fedő alatt puhára pároljuk (20 perc). Ezután kivesszük a húst az edényből, a pecsenyeléhez keverjük a tejszínt és a túrót, összeturmixoljuk, sűrűre beforraljuk, végül hozzáadjuk a maradék petrezselyemzöldet. A csirkemellekről lehántjuk a zsineget, széltében kettévágjuk őket, és előmelegített tálra rendezzük. A sütőtök-masszából 2 evőkanál segítségével nagyobb galuskákat szaggatunk-ejtünk a tálra, és a külön tálkába szedett túrómártással együtt kínáljuk.
(Ezt a receptet találtam, de nagyon tetszik:)
Én ezt ajánlom figyelmedbe, nekem nagyon ízlik:
Mazsolás csirkefalatok, fahéjas tört tökkel:
Hozzávalók
10 dkg csirkemellfilé
2 kávéskanál olaj
2 dkg mazsola
sült csirke fűszerkeverék, só, őrölt fahéj – ízlés szerint
30 dkg sütni való tök
A 3 legfinomabb sütőtökös recept a dietetikus ajánlásával
Elkészítés:
A mazsolát áztasd pár percre fahéjas meleg vízbe. A sütni való tököt vágd kockára kockára, és főzd meg enyhén sós vízben. Ha megfőtt, 1 kávéskanál forró olajjal és pici őrölt fahéjjal forgasd át (közben kissé törd össze). A csirkemellfilét metéld falatnyi darabokra, fűszerezd, és 1 kávéskanál forró olajon serpenyőben alaposan pirítsd meg. Add hozzá a leszűrt mazsolát, és keverd meg. A tört tököt és a ragut tálald tányérra ízlésesen. Jó étvágyat!
Nagyon finom kompótnak is, épp úgy kell készíteni, mint bármely más gyümölcskompótot.
Megtisztítod, felkockázod, egy lábasban vízzel felöntve elkezded főzni. Teszel bele cukrot vagy mézet, esetleg mind a kettőt, fahajat, szegfűszeget, egy citrom vékonyan levágott vagy lereszelt héját és levét. Megfőzöd és kész.
Ha levest akarsz belőle, az is nagyon finom.
Akkor megfőzöd a fent leírtak szerint. Tegyél bele egy pici sót, meg egy pohár félédes, vagy édes fehér bort is.
1 evőkanál vaníliás pudingot keverj el 1 1/2 deci tejjel vagy tejszínnel, és sűrítsd be vele a levest.
A sutotokot meghamozod,felteszed annyi vizbe,hogy ellepje.Hozza adsz 1 nagy fej voroshagymat,so,bors,1 szal kapor,ha van.Mikor megfott,leturmixold,1 doboz natur sajtkremmel.
Biztos fogja a csalad szeretni.Kis piritott kenyer kockakkal talalod.Jo etvagyat!
Sütőtökkrém leves:
a sütőtököt a szokásos módon megsütöd.
A húsát leturmixolod, felöntöd levessel (kockából is készülhet), borsozod, kevés szerecsendió is mehet bele, esetleg kis chili. Ha felforrt, tejszínnel besűríted. Nagyon finom!!!
van olyan hogy sütőtökös pite! én nem is olyan régen készítettem el,a neten néztem meg a receptet!
NAGYON FINOM!
:)
Én is ma egyet megsütöttem és meg is ettem, sajna a családom nem szereti, ezért szeretném mindenképp velük vmilyen formában meg etetni:)
de szerintem az a legjobb ha simán felszeleteled és megsütöd, nagyon finom ebben az egyszerû formájában...
neten rákereshetsz sütõtökös muffin-ra stb.