Véleményt szeretnék PCOS és pm. alulműködőktől. (beszélgetés)
Mindenkinek köszönöm a segítséget!
Ma kaptam időpontot a MensMentisbe. Nem mondom, hogy nem hosszú a várólista, de legalább még idén sor kerül rá. :) Addig pedig megpróbálom betartani a facebook csoportban olvasott tanácsokat.
Háziorvos nem tud beutalót adni inzulinra általában. De ha nőgyógyásznak nagyon vered az asztalt, ő ki tudja írni. A legtöbben magán úton járunk legalább dokihoz, de sokan még laborba is.
És mivel vékony vagy neked az 5 pontos terhelés ajánlatos, mert vékonyaknál 30 percnél szokott lenni az inzulincsúcs. Figyi a pcos.hu fenn van a fészen is, ott is kérdezhetsz, vagy van egy csoport a táplálkozás részéhez, én ott kaptam sok segítséget. Ha gondolod beaplikállak.
Rendben, köszönöm!
Egyébként háziorvos is végezheti? Vagy ő csak beutalót tud adni?
Érdemes, mert ez a két betegség sajnos szeret együtt jelentkezni. Nekem PCOS- t diagnosztizáltak először, majd letojtak, hogy amíg nem akarok gyereket addig kuss. Majd az IR-t és szülés után jött az alulműködés is. És a vékony IR- es sajna a rosszabbik eset. Anno én is 52 kg- val kezdtem, aztán egyszercsak minden elromlott és 3 évig nem menstruáltam és híztam 20 kg- t. :P
Szerintem érdemes elkezdeni.
Halihó! :)
Én vagyok az a 22 éves lány, akiről szó van az első bejegyzésben. Anyukám szabot.88 :)
Először is köszönöm a megosztott tapasztalatokat!
A napokban olvasgattam a témában és épp most találtam rá erre: [link]
Itt azt írják, hogy a PCOS tüneteket utánozzák bizonyos "betegségek". Köztük van a pm alulműködés is, amivel éppen ma voltam szakrendelésen. (Megcsapoltak és ultrahang képet is csinált a nyakamról.) Ennek várható eredménye 10-14 nap, mivel postán fog érkezni.
Addig érdemes lenne egy IR vizsgálatot elvégeztetni? Mert mégis csak majd 2 hét... és jó lenne valamiképpen haladni az ügyben. Mert az egészben a bizonytalanság a legrosszabb.
Akkor a Mens Mentis közelebb van Bp- en. Vagy Kecskeméten van még jó doki ezügyben.
Esetleg itt érdeklődj egyéb lehetőségekről.
Hogy hogyan eszik?
Reggelire kb 1-2 tükörtojás zöldségekkel (uborka, hagyma ,retek, stb) eddig kb 1 szeletke kenyérrel (most azt is elhagyta) vagy tea hozzá, vagy kávé. Ha iskolába ment, vitt 1-2 szendvicset vagy főtt kaját, almát. Ebéd általában itthon egy fél adag, mindenevő. A vacsora megint vagy tojás, vagy virsli, főtt zöldségek valamilyen majonézes öntettel. Szóval azt gondolom nem eszik túl sok CH-t. Persze néha van 1-1 süti vagy csoki, de nem mindennapos...eddig azt gondoltam, h egészségesen eszik....
oh köszi. Borzalmas, hogy itt nem lehet javítani. Még majd azt hiszik ápdét fan vagyok :O
160!!!
1. a nőgyógyász tök hülye... mi az, hogy "enyhe" pcos. vagy van, vagy nincs. a hüvelygyűrű baromság, köze nincs a betegséghez... a paleo pedig... inkább hagyjuk.
2. az endokrinológus sincs nagyon topon, ha szerinte a diéta = a fogyókúrával. nem egymás szinonímái, így azt mondani, hogy a súlya miatt nem javasol diétát (tök mindegy, hogy milyen betegés, vagy állapot miatt is), nem sok jót ígér...
Másik orvos. No fogigátló. '60 g ch "diéta". Egy alapos IR kivizsgálás.
Ha kell segítek priviben. Üdv: egy évek óta pcos, ir- es, szülés után pm alulműködéses anyuka :)
másik orvost.
mindkettő helyett.
A lányom 22 éves már pár éve szedi pm. alulműködésre az L-Thyroxin 50-t. Egyetemista, vizsgaidőszak, kerge menstruációval ment el nőgyógyászhoz. Eddig nem szedett fogamzásgátlót. Az orvos megvizsgálta UH-gal, és enyhe PCOS-t diagnosztizált. Írt fel hüvelygyűrűt és javasolta a Paleolit diétát.
Ma elment egy Endokrinológushoz, aki viszont azt mondta, fölösleges a diéta, mert a lány ígyis kb 45 kg vaságyastól (155cm), szóval nem kellene fogynia. (tényleg nem) Vérvétel volt és nyaki UH. A hormont valszeg emelni kell, mert a TSH az utolsó házi orvos által csináltatott vérvételen 3 valamennyi volt, a doki szerint minden szülés előtt álló nőnek 2 alatt kell lennie.
Mit tanácsolnátok?
További ajánlott fórumok:
- Véleményt szeretnék kérni egy dologban ti mit csinálnátok!?
- Van valakinek 30-35 literes minisütője? Véleményt szeretnék kérni.
- Ház vagy lakás? Véleményt szeretnék? Ki melyik mellett áll és miért?
- Dr. Nagy Gáborról szeretnék véleményt kapni. Aki nem rég szült nála, valamint kezelő orvosa volt végig. PCOS vagyok. Köszönöm előre is!
- PCOS és pajzsmirigy alulműködés esetén a Gynex cseppet hogyan kell szedni?
- Allergia. Vagy mi ez? + pcos+ pm alulműködés