Végkielégítés kinek jár? Az alábbi a történet.... (tudásbázis)
Sziasztok!
Hátha valaki el tudja mondani a véleményét, vagy tanácsot adni melyik a legjobb megoldás:
Jelenleg gyeden vagyok, gyes lejárta után a munkahelyem nem tud abba a pozícióba visszavenni, amibe dolgoztam, csak sokkal lejjebb. Ilyenkor muszáj elfogadnom az állást? Mivel elég régóta dolgozom ott, ezért a végkielégítést is igénybe venném, de azt csak rendes felmondással lehetne igénybe venni, vagy ha én mondok fel rendkívüli felmondással. Mi számít az én részemről rendkívüli felmondásnak? A közös megegyezés nem számít rendes felmondásnak, ha jól tudom, de akkor milyen indokkal mondanak fel rendes felmondással? Van valakinek ötlete melyik a legjobb megoldás arra, hogy a végkielégítést is megkapjam a felmondási idővel együtt?
Előre is köszönöm
Ilona
Azért valaki be kell hogy legyen jelentve, különben ki dolgozik?
Igen, és ez a baj, ami nem a ti hibátok, hanem általános próbléma, ugyanis ha nem lenne olyan aki elvállalja a munkát anélkül h bejelentenének, akkor mindenki be lenne jelentve!
Különben Németországban pl akkora a büntetés összege, ha feketén alkalmaznak valakit, h senki sem meri bevállalni, akár vállalkozása is rámehet!!! Azt kéne itt is!
Van erer jogyszabály, csak sajnos nem tartják be, ugyanis ha én elvállalok egy munkát havi pl 200 ezerért, de beleegyezek és alá is írom a szerződést, mely szerint 60 ezer a fizum, és hónap végén 60-at is kapok a beigért 200 helyett, akkor sajnos én voltam a buta, mert belementem, és egy szavam sem lehet, mert aláírtam a szerződést! És itt sajnos nemcsak munkaadó, de munkavállaló is csal! Én is a fizum több mint a felét leadózom sajnos, mégsem mennék bele a másik variációba, mert hosszú távon én húznám a rövidebbet!
Erre viszont annyit tudnék mondani, h amíg van aki elvállalja így a munkát, h nincs bejelentve, addig ez fog menni! Mert azt nem tudják bebizonyítani, h te nem annyiért dolgozol ténylegesen, csak azt látják, h be vagy jelentve! És ismételten azt mondom, h az is csal, sőt még nagyobbat ráadásul, aki több pénzt kap és azt nem adózza le, jelen esetben a munkavállaló... ugyanis minden egyes forint jövedelem után adóznunk kell!!!
Biztosan találna munkát, hiszen jó szakember, azonban nem megy egyik napról a másikra, és nagyon nagy kiesés lenne 1-2 nap is.
Amúgy érdekes a főnök viselkedése, nagyon feszíti a húrt, pedig férjem az egyetlen jó munkaerője, a többiek isznak, lazsálnak stb munkaidőben.
Napi 10 óra az nem papír szerint van, ugyanis a munka tv.könyve max napi 8 óra munkát engedélyez. Már bele lehet kötni! Valamint tv szerint vezetni kell a jelenléti ívet, amit minden hónapban alá kell írni, írjon akkor oda ténylegesen ledolgozott órákat és ha az meghaladja aszerződésben megállapodott óráktól, akkor megint csak apeh felé lehet fordulni!
A minimálbér tudtommal heti 5 nap, napi 8 óra-ra vonatkozik! Tartsa akkor magát ahhoz a férjed! Ha túlórázik, akkor arra is van törvényi rész, h attól függően mikor van a túlóra, hányszorosát kell fizetni érte a munkáltatónak, legrosszabb esetben is a normál túlórabér duplája asszem!
Másrészt meg minimálbérért nem talál másik állást? Sztem egyébként a főnöke csak kirugatni akarja, vagyis szivatja h magától menjen el, de ez fordítva is elsüthet! Nekem is volt hasonló esetem, és én azt csináltam, hogy munkaidő befejeztével kiejtettem a tollat a kezemből és mentem haza, mindegy mennyi vlt még hátra a munkából...
A másik a fizetett szabadság pl, ha nem dolgozik akkor is ki kell fizetni a minkabért! Ez kortól függően akár 30 nap is lehet egy évben! És ha nincs munka, szintén kötelező fizetni, hisz nem a munkavállaló hibája, h a munkáltató nem szerez munkát!
Folytatódott a történet, és ráadásul most egy szavunk sem lehet:
Minimálbéres fizetést kapott férjem, mert azt mondta a főnöke, hogy ha te így, akkor én is így... mindent papír szerint fognak csinálni... amúgy 575 Ft-os órabért kapott, napi 10 órát dolgozott...100 ezer körül várta a fizut párom, és kapott minimálbért. Nagyon sajnálom szegénykét, de arra sem merem biztatni, hogy hagyja ott azonnal, mert lehet, hogy ilyen munkát se fog találni... titkon figyelgetem a hirdetéseket....
Hogy milyen csodák történnek még ebben a mai világban! :D
Azért a szakértői válaszokat ne feledd, jól jöhet még későbbi viták során is egy kis munkajog. ;)
Ne haragudj, de ilyen választ én is kaptam egyszer más ügy kapcsán ugyan. De én felöltöztem és elmentem, és amikor hazaértem és közöltem, h most önkormányzatról jövök és igenis feljelentem, csak épp nem volt bent az illetékes (tényleg nem volt bent amúgy), még aznap megoldódott a gondom.
Sok esetben azt hiszik, hogy nem mered megtenni, én azonnal indulnék, és feljelenteném, és polgári per keretében még kárpótlást is követelnék a lelki sérelmek miatt, ha 1,5 évig elhúzódna!
Na, most ért haza...
65ezer Ft-ot fizetne neki ki, kiszámolta a főnök, állítólag ennyi jár neki dec.20-tól, mióta nem dolgoztak (ill.8 napot dolgoztak is január-februárban), végkielégítést nem fizet, mert nem tud állítólag. közel 3,7 milliós pénztári zárás minusza volt, ezt -700ezerre csökkentette állítólag különböző amortizációkkal. Röhögött, menjünk a mügyi bíróságra, az csak neki jó, mert az 1,5 évig is elhúzódhat, és mi cirkuszolnánk 65 ezer Ft-ért?
köszönöm!
a privit is... keresem a megoldásokat...
Ezt is ki kell fizetnie, mármint a tavalyi bentmaradt szabit. Nincs "miből?" kérdés, adja el a kocsiját, szoktam én mondani... :DD
Sztem tanácsos még utána néznetek, hogy a férjed utáni járulékokat rendesen befizette-e. Valamint a férjed kapott fizupapírokat?
És még valami: a rendes felmondás az egyhavi (ha jól emlékszem, 3 év után 2 havi, de ez nem tuti) felmondási idővel jár. Ezt is ki kell fizetnie a főnöknek!! Felmentheti a munkavállalót a meló alól, de kifizetnie ki kell. Az azonnali hatállyal történő felmondásnak külön szabályai vannak, nem teheti meg a főnök csak úgy egyszerűen.
Egyébként ha jól tudom, a szimpla felmondás esetében is szükséges indokolni a felmondás okát... Kíváncsi vagyok, a főnök mit is írna arra a papírra...
Kérdezz meg egy munkaügyi szakértőt (vannak a neten oldalak, ahol ezt megteheted), sztem ne hagyjátok magatokat becsapni. Neked is számít a pénz, jobban, mint a főnöknek.
További ajánlott fórumok:
- A "nagy fogyás" története. Kinek, hogyan sikerült?
- Ha te kapnál 4 millió Ft végkielégítést, mire fordítanád a pénzt?
- Sikersztorik! Akinek 10, vagy több kilótól sikerült megszabadulni, leírhatná a történetét
- Kötelezhető e a munkáltató közös megegyezésre, mert valószínű, hogy nem szeretné fizetni végkielégítést?
- Igaz az, hogy addig nem mehetsz munkanélkülire, míg tart a végkielégítés?
- Nők 40 - nyugdíjba végkielégítés beleszámít?