Mennyire befolyásolja az ember személyiségét a vallása? (beszélgetés)
Nem szeretnék megsérteni senkit, de én 40 pár évvel ezelőtt ugyanazt tanultam hittan órán a vallásbeli magatartás különbségekről, mint 25 évvel később a fiam, ill sok évvel ezelőtt a szüleim és a nagyszüleim.
Mivel minden szentnek maga felé hajlik a keze, nem sorolom fel vallásunk állitólagos előnyeit; ( szvsz minden vallás saját magát dicséri )nem bántanám meg a
másvallásuakat, de a protestánsok túlzott puritánságában, szorgalmában , gyors felfogóképességében van valami, zárójelben jegyzem meg; hogy azért a zsidókat okosabbnak tartom. :)
Fiamék tanulták a pr. kiemelkedő politikusokat, tudósukat,
akikre büszkék, élen a miniszterelnökünkkel.
Egyébként ateisták vagyunk, de a felsorolt tulajdonságok vallásunktól függetlenül megmaradtak, ez lehet hogy a szülői ház hatása is.
Valójában nem tudom, hogyan és miként hat a vallás a személyiségre.
Gondolom kinél így, kinél úgy. Lehet pozitív hatása is, de elvakulttá is tehet valakit. Ugyanúgy válthat ki csalódottságot.
Ha saját magam példájából indulok ki, akkor azt mondom, hogy a személyiségem nem a vallás hatására változott, hanem az érettségem, a tapasztalataim által.
Születésem után meg lettem keresztelve. Római katolikus vallású vagyok, de nem gyakorlom a vallást. Templomba gyerekkoromban jártam, mai fejjel már nem tudom megmagyarázni, hogy mi is volt az, ami miatt szerettem misére járni. Talán az, hogy elhittem, hogy azok, akik vallásosak, jobb emberek.
Aztán történtek olyan dolgok, ami miatt teljesen kiábrándultam. Templomot ma már nem azért látogatok, hogy elmondjak egy imát.
Azt, hogy Isten felé forduljak, jelenleg elképzelni sem tudom.
Az ilyen kifejezéseket, hogy ne adja isten, vagy édes istenem állítólag a nem vallásos ember a szájára sem vehetné. Pedig én is ezt teszem néha.
Nem beszéltem még senkivel arról, hogy a vallásban való hite vagy éppen a vallása megtagadása megváltoztatta-e a személyiségét.
Egyébként érdekes, amit felvetettél.
Igen, a vallás hatással lehet egy ember személyiségére. De a személyisége is arra, hogy hogyan éli meg a hitét.
Az biztos, hogy az emberek sokféle módon élik a lelki életüket, különböző hatások érik őket az életük folyamán, különböző tapasztalatokat szereznek a hitéletükben.
Amikre hatással lehet:
Milyen életcélokat tűz ki valaki, azokat hogyan éri el. Vagy hogy milyen értékrenddel rendelkezik, vagy hogyan viselkedik egy közösségen belül, hogyan látja önmagát. Hogyan old meg problémákat.
További ajánlott fórumok:
- Antiszociális (szociopata) személyiségzavar avagy a mérgező ember
- Szerintetek egy ember személyiségében vannak olyan "jelek", amiből látható, hogy be tud kattani?
- Mi a neve ennek a személyiségtípusnak? Milyen emberre utal valójában?
- Idézetek az ember személyiségéről.
- Nevelésetek mennyire befolyásolta a gyerekeitek személyiségét ?
- Ha náthás az ember, befolyásolja a teherbesést?