Munkáshitel (beszélgetés)
Mit jelent a rendőri keménykedés?
Mondjuk neked már tényleg jó, bármikor felállhatsz, azért ezzel a tudattal könnyebb bejárni dolgozni.
Az nem számít!
A férjem egyik bizonyítványa olyan, hogy az anyja nevét is elírták, az egyik a helyett o betűt írtak és a születési dátumát is elírták 1 nappal.
Nem találtuk és kikérte újra, ekkor javítottak mindent.
Majd megtaláltuk a régit is. Mind a kettő érvényes.
Hát ez van... ebben azakmában bármi lehetséges. Most is kötelező a folyamatos képzés, aki nem jár, nem kap működési engedélyt. Online seperc alatt lekérdezhető pontszáma, érvényessége, képzettsége, kamarai tagsága.
Idén megint rendőri keménykedés kezdődik, állati mázlim, hogy olyan helyzetben vagyok, felállhatok és puszi.
Azt, hogy?
Attól, hogy valami megszűnik, visszamenőlegesen nem szokás törölni. Ott nagyon átvágtak szerintem.
Nekem kötőiparikonfekciós végzettségem van a szakmunkásból. Fogalmam sincs, hogy létezik e még ilyen, de én ezt végeztem és még valós végzettség.
Sőt! A szakközépsuli is már megszűnt, ahol érettségiztem, az érettségim ettől megmaradt...
Az én szakmám futott akkor 3 éves képzésben is. De anyu ragaszkodott az érettségihez, így lett szakma+ érettségi.
Dolog pikantériája, hogy azt a szakmát azóta törölték az országos jegyzékből, így kénytelen voltam ugyanazt más néven még egyszer megcsinálni, munka mellett.
Az is egy szempont.
Ráadásul anno szakmunkásban volt ösztöndíj, gyakorlatra fizetés, táppénzes papír, és beszámít a nyugdíjba. Szakközepesek kötelező ingyen nyári gyakorlaton voltak, én bölcsiben és kórházban.
Nem volt olyan rossz a szakmunkásképzés, jó lenne feléleszteni. De csak rendes oktatással.
Nem voltam rosszabb képességű, de szakmunkásba mentem, mert az akkori szülők azt mondták, hogy a gyereknek legyen egy szakmája, hogy legyen miből élnie.
Elvégeztem, sosem dolgoztam a szakmámba és a szakmunkás után, rögtön mentem szakközépbe, majd főiskolára.
Régen a szakközépiskolák is adtak szakmát, most csak egy érettségit kap a szakközepes is. Nevetséges!
Ja, és mi úgy jöttünk ki a szakmunkásból és szakközépből, hogy tudás volt a végzettségünk mögött, mostanában akármilyen szakképzőt vagy OKJ-st végeznek el, nulla a tudásuk. Nem hiába szenvedünk a fodrászokkal is...
Ez is milyen átvágás.
Jelenleg a jegybanki alapkamat 6,5%, jó sokat rátesznek a szegény diákok hitelére, nehogy már ne bánják meg, hogy felvették...
Volt egy hozzászólásom, amit kimoderáltak, de pont ilyeneket feszegettem benne.
Ez a 4 millió is ilyenekre fog menni a legtöbb esetben, aztán majd megy a picsogás, hogy magas a törlesztő, büntetnek, mit tegyek, a szemét bank!
Régen, és tényleg régen, még rendszerváltás előtt úgy volt, hogy jobb képességű tanulók szakközépbe, gimibe mentek tovább, közepesek vagy gyengébbek szakmunkásba.
Akkor még ritkaság volt a diploma, talán kilencvenes évektől kezdődött, hogy hasznos lenne továbbtanulni.
Mostanra fogynak, öregednek ki azok a szakmunkások, pedig szükség van rájuk. Manapság könnyebb újat venni, mint találni egy iparost, aki megjavítja.
2025-től elejétől magasabb kamattal kell számolniuk azoknak a felsőoktatásban tanulóknak, akik szabad felhasználású diákhitelt szeretnének felvenni, mivel csaknem 10 százalékra emelkedett a kamat – írja a Bank360.
A Diákhitel Központ bejelentése szerint csak tavaly december 31-ig lehetett szerződést kötni a szabad felhasználású diákhitelre úgy, hogy annak 2025 első félévében még a korábbi, 7,99 százalékos a kamata. Az idén, azaz 2025-ben felvett Diákhitel1 kamata ezzel szemben már 9,65 százalék. A nem szabad felhasználású Diákhitel2 és a Képzési Hitel továbbra is kamatmentes.
bünteti a felsőfokú tanulmányokat. (Nem kell ide tanult ember.)"
Diákhitel?
Szuper, jó tudni, köszi.
A mi örökhagyónk után csak az utolsó havi járandósága lóg, hagyatékban szerepel. Nem nagy összeg... csak fura, hogy határozat után 3 hónappal nem ér ide. Határozaton 2 évet tanakodtak, úgyhogy türelem.
Egy réteget próbálnak befogni a vitorlába így az attrakció előtt.
Ahogy tették a CSOK -al anno.
Megkezdődik a Mikulás járás.
Lesz még ilyenre példa addig bőven úgy gondolom.
Szerintem te csak elvakult vagy.
Na meg egy nagy szakember.
Borzasztó konstrukcinak tartom, azért különösen, mert bünteti a felsőfokú tanulmányokat. (Nem kell ide tanult ember.)
Amúgy lesz aki jól tudja kezelni és nagyon jól jár vele. 4 millió Ft, ha csak annyit nyer, hogy ugyanazt az összeget kell visszafizetni kamatmentesen, a mai inflációs környezetben sokkal kevesebbet fog érni, amit visszaad, mint amit most kézhez kap. Ha meg gyereke lesz, még el is engednek belőle.
És lesz, aki nem tudja jól kezelni, vagy csak pechje lesz (baleset, betegség, ami miatt nem tud dolgozni pl.), vagy a munkaerőpiac romlásával kiszorulna a munkaerőpiac normáis szegmenséből és kénytelen elmenni éhbérért (még inkább éhbérért) dolgozni, csak ne szívja meg a hitelt is.
Szóval a szokásos. Aki szerencsés, az nagyon jól jár, aki meg nem, az tönkremegy belé. Mi, többiek meg fizetjük az árát az adónkkkal meg a növekvő inflációs nyomással egyre jobban növekvő árakkal.