Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Miért hal ki belőlem az empátia? fórum

Miért hal ki belőlem az empátia? (beszélgetés)

30. Érdekes73 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 4. 13:36
1 nap alatt elosztogathatnád mindenedet . Nem veheted a válladra a világ minden baját búját.
jan. 4. 08:16
4-5 szervezetet, alapítványt támogatok rendszeresen.
jan. 3. 22:27

Nem vehetjük magunkra mindenki problémáját.

Az állam feladata lenne megoldani, hogy ne álljanak sorban az emberek (sokan szégyenkezve) az ételosztásnál.

Milliárdokat dobálnak ki az ablakon, de egy gyermek gyógykezelését nem támogatják. Szégyen!

Célzottan, személyre szóló gyűjtésekben adományozok beteg gyermekeknek. Sajnos, folyamatosan vannak ilyen gyűjtések.

jan. 3. 16:35
Bennem sosem volt, legalábbis az emberek irányába.
jan. 3. 16:27

Mindenkit nem tudunk megmenteni!

A korral is jár a passzívabbá válás (fizikai/anyagi korlátok), de a végehosszanincs, állandóan szembejövő S.O.S.-kérők iránti tehetetlen helyzet is önvédelemre szorítja az embert.

25. timycat (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 3. 16:16

Kb így, ebben a sorrendben.

Én amiért eljutottam ide leginkább a "kisujjadat nyújtod és a karodat tépik le", soha nem elég, elvárás lesz belőle és ha valami félremegy akkor meg még te b+.

Hát kösz, inkább kihagyom.

24. teletabby (válaszként erre: 22. - Tien)
jan. 3. 15:49
Csak embert!
23. elbb
jan. 3. 15:35

Ha könnyekig meg tud indítani más valaki rossz helyzete, akkor az empátia ott van. De talán nagyon helyesen, nem akarod megoldani a másik életét. Van életed, éld azt, és ne érezd magad rosszabbnak, mert nem jut eszedbe segíteni egy idegen, vagy akár rokon életén. Hidd el, az sem jobb, ha az ember mindig, mindent a másik helyett akar megoldani.

És egyébként igen. Változunk. Sokszor még a fránya hormonjaink is befolyásolják, hogy viseltetünk mások iránt. Ha ezt valaki nekem anno 10 éve le akarta volna nyomni a torkomon, hát kb kiröhögöm. Most meg szembesülök nap, mint nap, hogy nem az vagyok, aki 10 éve. Már sokkal inkább én vagyok a fontos, és vehemensen ki is állok magamért. Hasonkorú vagyok mint te. És még az érzés is más fizikailag, nemhogy lelkileg.

22. tien (válaszként erre: 21. - Teletabby)
jan. 3. 14:24

Pont fordítva.

EMBERT NEM!

Oldja meg.

jan. 3. 14:01
Nem halt ki. Pénz helyett élelmiszert veszek, viszek. Nem : KUTYAKAJÁT! NEM ! "Kutyababát,cicababát" támogatok, hanem EMBERT. Nem adok közösbe,csak személyesen. Szerintem nem az empátia halt ki, hanem a bizalom..
20. tumbo2 (válaszként erre: 14. - Szeretekolvasni)
jan. 3. 13:29
dehogy nem.a szomszéd föltette a cserepet,kérdeztem mennyit fizetek,azért vannak a szomszédok.a másik átjött,mikor látta,hogy egy kisebbségi hogy kínlódik,segített vágni a gazt.
19. Boch (válaszként erre: 18. - Kacsahercegno)
jan. 3. 12:35
Szohoz sem jutok, rettenetes....
18. Kacsahercegno (válaszként erre: 13. - Boch)
jan. 3. 12:31
És még el is írtam, most mondd meg, skandalum! :D
17. tumbo2 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 3. 12:19
nálunk is volt egy nő,aki 13 gyereket szült,az egyik sajnos tragikus körülmények közt halt meg.az anyja ott könyörgött pár száraz zsömléért a a boltban.a férje azt mondta bolond lenne dolgozni ennyi családi pótlék mellett.erre mit mondjak,soha nem kértem mások segítségét,de nem is adtak volna,mivel egy gyerek,nem gyerek.kérjenek a bodi gusztitól,meg a többitől,aki tele van arannyal.esetleg a mészárostól.
16. tumbo2 (válaszként erre: 14. - Szeretekolvasni)
jan. 3. 12:08
azt nem mondanám,hogy belőlem kihalt,három szomszéddal is jó viszonyban vagyok,ha valamit kért és volt szívesen adtam.mikor volt barack,paradicsom kaptak.az idősebb nő,nagyon szerette a lányomat,segített neki,ha be kellett tolni azt a guruló micsodát.mondta is,hogy kevés az ilyen kedves,barátságos.az elvem az,hogy szívesen adok,ha van miből,és ha engem nem bánt senki,én sem bántok senkit,bár tán akkor sem,ha bántanának,de miért is.ok nem lenne rá.
15. Panna.33 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 3. 12:07

Szerintem a korral jár.

Tudod már, hogy nem veheted magadra masok, főleg idegenek fájdalmát, mert belerokkansz. Elég a lelkének a saját és szeretteid fájdalma.

jan. 3. 11:55
A világ erre változik, már a szomszédok sem ismerik egymást, nem segítik egymást önzetlenül.
13. Boch (válaszként erre: 2. - Kacsahercegno)
jan. 3. 11:55

Idővel deszenzitivizálódunk.

Bocsi, de erre nem találtál egy ide illö magyar szót?

12. tien (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 3. 11:30

50 +én is.

Nálam pont fordítva van.

Önző,kis roh@dék voltam.

Nem igen érdekelt senki és semmi csak a saját kis dolgom.

Viszont mikor az életem része lett a férjem ,aki egy angyal ,mellette valahogy jobb lettem.

Mai napig nem érdekelnek az emberek ,de segítek ahol tudok és sokak szerint nagyon kedves ember vagyok(nem)

11. birebora (válaszként erre: 6. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 3. 11:10
Lehet, hogy kezdesz kiégni.
jan. 3. 11:08

Túl sok volt,,leírtad.

Lélekben és fizikálisan ,,amenyit ad az embernek a jóérzés hogy segített /tudott segíteni,,ki is vesz,,és ahogy halad az idő annál inkább.

9. globus (válaszként erre: 6. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 3. 10:44
Biztosan tapasztalod mostanában, hogy a kisujjad nyújtod, aztán az egész karodat akarják...
8. Channa* (válaszként erre: 5. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 3. 10:39

Az ismerősökkel még nem tartok itt. Kevés ismerős van, akikkel olyan viszonyban vagyunk, hogy segítjük egymást. Ez viszont így fog maradni.

Nem tudom, hogy milyen segítségre gondolsz, de szerencsére az ismerőseim anyagi segítségre nem nagyon szorulnak, azaz ilyen adakozásra nincs szükségük, max. orvos ajánlás, költözésnél, felújításnál, stb. segítség...

jan. 3. 10:36
Igazad lehet, ez is benne van a pakliban, sokkal több rosszat látunk, mint régen.
6. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 3. - Birebora)
jan. 3. 10:36
Lehet, hogy nem baj, de mégis rosszul érzem magam tőle, mintha elhidegülnék.
5. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 4. - Channa*)
jan. 3. 10:35
Értem ezeket a gondolatokat. De olyanokkal kapcsolatban is ezt érzem, akiket például ismerek.
jan. 3. 10:18

Nem halt ki belőled az empátia, csak máshogy "alkalmazod".

Én is sokszor úgy vagyok, hogy ha valaki utcán kéreget, akkor megállapítom, hogy sokkal fiatalabb nálam és nem dolgozik. Miért én adjak neki? Miért nem megy el dolgozni ő is?

A környezetemben többen voltak úgy, hogy szinte a munkahelyükről mentek a temetőbe pl. 75 évesen. Ők miért tudtak az utolsó pillanatig dolgozni?

Az a sokkal fiatalabb, aki inkább kéreget, miért nem dolgozik? Büdös neki a meló? Bezzeg ezeknek az időseknek nem? Pedig a legtöbben a végzettségükhöz képest sokkal gázabb melót végeztek az utolsó éveikben, még is tették a dolgukat, hogy ne kelljen kimenniük az utcára kéregetni...

Na, de ez a magyar valóság...

3. birebora (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
jan. 3. 10:10
Szerintem igy szépen sorban, ahogy leirtad. Mindegyik szerepet játszik. Véded magad. Nem baj az.
jan. 3. 10:00
Az összes hírportálon, tv-ben, közösségi médián nonstop ömlik ránk a tartalom az emberi szenvedésről (meg az állatokéról is). Idővel deszenzitivizálódunk.
jan. 3. 09:34

50+ vagyok, régen mindenkinek a problémáiba belehelyezkedtem, segíteni próbáltam, többféleképpen is adakoztam, stb. Mára már majdnem hidegen hagy mások problémája. Vannak helyzetek, amiket látva akár könnyekig elérzékenyülök, sajnálom is a résztvevőket, de a segítség gondolata már nem merül fel bennem.

Ez a korral jár vagy a körülményekkel?

Idősebb lettem és már ezért van?

Jobban beosztom a lelki energiáim?

Vagy a sok tapasztalattal jár ez, hogy sok negatív dolog is ért?

Próbálok önvizsgálatot tartani, ehhez jól jönne mások tapasztalata, akik esetleg éltek át hasonlót.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook