Vargányával töltött sütőtök recept
A Vargányával töltött sütőtök hozzávalói:10 dkg vaj
2 nagy fej megtisztított és finomra vágott vöröshagyma
35 dkg vékonyra szeletelt vargánya vagy más erdei gomba
só, frissen őrölt bors
50 dkg mascarpone
3 tojás
30 dkg reszelt sajt (valamilyen semleges ízű, pl. trappista)
10 dkg frissen reszelt parmezán
frissen reszelt szerecsendió
15 dkg 2,5 centis kockákra vágott szikkadt kenyérbél
1 kb 2 kg-os félbevágott és kimagozott sütőtök
A Vargányával töltött sütőtök elkészítési módja:
A sütőt előmelegítjük 190 oC-ra (gázsütőn 5-os fokozat). A vaj felét takaréklángon megolvasztjuk, majd mérsékelt tűzön felmelegítjük, és kevergetve puhára pároljuk rajta a vöröshagymát. A vöröshagymához hozzáadjuk a gombaszeleteket, sózzuk, borsozzuk, és mérsékelt tűzön kevergetve megpároljuk. Ha a hagymás gomba elkészült, egy pillanatra félretesszük. Robotgéppel összevegyítjük a mascarponét a tojásokkal. Fakanállal hozzákeverjük a semleges ízű reszelt sajtot és a parmezánt, majd a hagymás gombát is hozzáadjuk. A tölteléket alaposan megfűszerezzük frissen reszelt szerecsendióval. A maradék vajat takaréklángon megolvasztjuk, majd mérsékelt tűzön kevergetve aranyszínűre pirítjuk rajta a kenyérbél-kockákat. A félbevágott, kimagozott sütőtök-hajókat egymás mellé tesszük egy nagy tepsibe, amelybe előtte dupla rétegben sütőpapírt borítottunk. A sütőtökökbe belekanalazzuk a gombás keverék egyharmadát, rászórjuk a megpirított kenyérkockák felét. Ezután jön a gombás töltelék második harmada, a megmaradt kenyérkocka, és végül a maradék gombás töltelék. A megtöltött sütőtök-hajókra lazán, nem tapadósan alufóliát borítunk, és kb. 1,5 órára betesszük a forró sütőbe. Ha a tök belseje is puhára sült, készen van. 8-10 adag lesz belőle Kísérőnek nem kell hozzá más, csak behűtött száraz fehérbor.
Kategória: Vegetáriánus ételek receptjei
A receptet beküldte: syria, 2015. nov. 20. 14:28
A vargányával töltött sütőtök elkészítési módja és hozzávalói.