Van-e törvény, ami előírja, hogy a szagelszívómat hová köthetem be? (tudásbázis)
253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről
OTÉK lényeges rész:
90§ (4) Bűzös, gőzős üzemű helyiség elhasznált levegőjét a tető fölé kell kivezetni.
92.§ (2) c. bekezdés: a kivezetés a környezetet bűz-, mérgező-, zaj-, rezgés- vagy más káros hatással nem szennyezheti
74. § (1) * A szilárd, cseppfolyós és légnemű energiatermelő anyagok égéstermékeinek elvezetésére alkalmas égéstermék-elvezetőt (kéményt, füstcsatornát) úgy kell tervezni és megvalósítani, hogy az a keletkezett égésterméket biztonságosan, az emberi életet nem veszélyeztető és az egészséget nem károsító módon vezesse ki a tető fölé – a 80. §-ban foglaltak kivételével – a szabadba.
80. § * (1) Homlokzati égéstermék-kivezetést létesíteni – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – építmény, építményrész homlokzatán nem lehet.
(2) Homlokzati égéstermék-kivezetési hely létesíthető – ha a kivezetési helytől mért 10,0 m távolságon belül nincs épület – e rendelkezés hatálybalépését megelőzően használatba vett, meglévő
a) földszintes és szabadon, illetve oldalhatáron álló épület homlokzatán,
(3) Homlokzati égéstermék-kivezetési hely nem létesíthető
f) a közvetlenül csatlakozó járdaszinttől mért 2,10 m-es magasság alatt.
Szia!
Ez is jó ötlet, csak ott ugye falfúrás-bontás, ilyenek.
Áruljuk a lakást, így már nem sokat kéne ott kibírni, ezért nem is igen akarunk már fúrni-faragni...
Szia!
És nem tudod véletlenül, hogy hol lehet ezt a törvényt megtalálni?
link, ilyesmi... ??
strang...nem strong... :O Mindegy, mostmár tudjuk, miről beszél a másik! :))
Nagyon köszönöm a segítséget, a vitán már túl vagyunk, de bírságot semmiképp nem vagyok hajlandó fizetni!
Ma egyébként férjem széthúzta a csövet és ledugóztuk, inkább nem használom, míg meg nem találom a hivatalos, "szabályos" bekötésre vonatkozó leírást.
Köszönöm mégegyszer!
A szagelszívód túlnyomást csinál a közös strangban, így amit te elszívsz, az a többi lakásba megy be.
Bírósági pernél műszaki kérdésekben a nemzeti szabványokat veszi a bíróság figyelembe.
jahogy a strang :D tudomásom szerint a strang felszálló vezetéket jelent, de leginkább a vízvezetékre használják. én azt olvastam, hogy más szabályok vonatkoznak a villany- és más a gáztűzhely feletti elszívóra (mivel ez utóbbiba égéstermék is kerül), de a legtöbb társasházban - panelban biztosan - nem köthető az elszívó kivezetése a közös szellőzőre. közös szellőzőre kötés esetében a szag bemegy a többi lakásba, hacsak nincs ilyen elszívó ventillátor a tetején, kint a tetőn. mindenképp azt tanácsolom, hogy épületgépészi tanácsadást kérjetek, mert a szabálytalan bekötés a vitákon túl oltári bírságokkal is jár.
és ne szerelőt kérdezzetek, mert az azt akarja rátok sózni, amije van. épületgépész kell
Uhhh...ez nagyon hosszú történet...
Férjem elvállalt egy munkát itt a társasházban -már mi is tudjuk, nem kellett volna- a közös képviselő meg jól alátett, átverte, felhasználta, stb. őt. A lényege ez az egésznek, a többivel nem untatnálak :)
Még feltétlen át akarom böngészni az SZMSZ-t, meg az alapító okiratot. Hátha tényleg van erre vonatkozó rész...
Kérlek segítsetek!
Van-e törvény, ami előírja, hogy a szagelszívómat hová köthetem be?
Értem ezalatt pl. a közös strongot. Társasházi lakásról van szó, egy lépcsőház/2 lakás. Betámadott a felső szomszédom :)
További ajánlott fórumok:
- A Titok- a vonzás törvénye - Sikertörténetek
- Új abortusz törvény
- Dohányoztatok valaha lépcsőházban? Tiltja-e szerintetek ezt valami törvény? Mert pár szomszéd már az agyamra megy..
- Mit lehet tenni új társasház esetén, ha a konyhai szagelszívó a lépcsőházba van kivezetve, emiatt folyamatosan zsír és olajszag van?
- Mit lehet tenni akkor, ha a szomszéd panelban a konyha és fürdő közötti strangba vezette a szagelszívóját?
- Miért nem köthetem le a saját pénzemet a számlámról, 2 hónapra?