Ünnepi túrós batyu recept
150 perc
Az Ünnepi túrós batyu hozzávalói:
80 dkg liszt
20 dkg vaj
2 db tojás
5 dkg élesztő
10 dkg cukor
2 dl tej
A töltelékhez: 1 kg túró
2 db tojás
ízlés szerint: citromlé
reszelt citromhéj
vaníliás cukor
mazsola
csipetnyi őrölt fahéj.
Az Ünnepi túrós batyu elkészítési módja:
Az élesztőt langyos tejben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a vajat, a tojást, az élesztőt és a cukrot összekeverjük ésa dagasztásra ügyelve dagasztjuk úgy, hogy keményebb legyen kicsit. Ha kész meleg helyen húsz percet kelesztjük a tésztát. Ezt követően lisztezett gyúrótáblán kinyújtjuk, majd felkockázzuk. Közben a túrót két tojássárgájával, cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, mazsolával, csipetnyi őrölt fahéjjal kikeverjük, és a végén a felvert tojásfehérjét is hozzáadjuk. A tésztakockákat megtöltjük túróval, és batyukat készítünk belőlük. Jól kivajazott tepsibe tesszük, és megtöltve is hagyjuk kelni kb 15-20 percig. Ha megkeltek, akkor előmelegített sütőben 150 fokon mintegy 15 perc alatt megsütjük.
A régi időkben a mazsola helyett durvára vágott diót, aszalt szilvát is tettek bele és cukor helyett mézzel készítették. Kemencében sütötték a sütés, főzés befejezése után és melegen kínálták.
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2018. okt. 24. 05:53
Az Ünnepi túrós batyu elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.