Mákos-meggyes zserbó recept
A Mákos-meggyes zserbó hozzávalói:Tésztához:
250 g liszt
125 g vaj
10 g élesztő
50 ml langyos tej
1 mk cukor
2 tanyasi vagy bio tojássárgája
csipet só
Töltelékhez:
400 g meggylekvár
200 g darált mák
130 g kristálycukor/ porcukor
20 g házi vaníliás cukor
1/2 mk őrölt fahéj
1 bio citrom reszelt héja
Tetejére:
4 ek kakaópor (holland)
4 ek cukor
50 g vaj
5 ek víz
kb. 2 ek frissen facsart citromlé
A Mákos-meggyes zserbó elkészítési módja:
A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az 1 mk cukrot, és a meleg tejben felfuttatjuk. A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne. Hozzátesszük a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk. Lemérjük, és 4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A mákot megdaráljuk (ha kávédarálón daráljuk, akkor ezt együtt tegyük a cukorral), hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a reszelt citrom héját, az őrölt fahéjat, és keverjük össze. Osszuk el egyenlően 3 részre. Ha a meggylekvár darabos, akkor egy késes botmixerrel vágjuk össze. Ezt is osszuk el 3 részre. A tésztagolyókból egyet lisztezett felületen kinyújtunk a tepsi méretére: 20 x 24 cm. Igyekezzünk pontosan, sarkosan nyújtani, és sütőpapírral borított tepsibe fektetjük az első lapot. Megkenjük az első adag lekvárral, meghintjük az első adag cukros mákkal, és folytatjuk ugyanígy még kétszer (tészta, lekvár, cukros mák). A tetejére jön a 4. tésztalap, ezzel fedjük be. Egy villával több helyen egészen a tepsiig beleszúrunk. Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha megsült, kivesszük a sütőből, pár percet hagyjuk hűlni, majd megfordítva egy tiszta, "illatmentes" deszkára ( nem műanyag, üveg, stb. ) borítjuk, levesszük a sütőpapírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni. A csokihoz összekeverjük a hozzávalókat a citromlé kivételével, forró vízgőz felett összemelegítjük, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, elkeverjük, és a sütire simítjuk a csokit. Hagyjuk alaposan kihűlni, majd forró vízbe mártott, letörölt, éles, vékony pengéjű késsel szépen felszeleteljük.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 20x24 cm
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Carpe_Diem, 2013. dec. 19. 11:07
A mákos-meggyes zserbó elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.