Újrahasznosítás. Ki mit szokott újrahasznosítani és hogyan? (beszélgetés)
A tejesdobozoknak én is levágom a tetejét, és abba adagolom a fagyóba való húst, zöldséget (persze zacskóban). így a fagyóba nem összevissza kerülnek be, hanem szépen sorban. Több cucc fér a fagyóba, és ha egyet kiveszünk, nem kell kirakóst játszani, hogy a többit visszavarázsoljuk.:)
Wc papír gurigából falikép:
Alufoliat osszegyurni labdava (akar hasznalt is lehet, ami a felhasznalast illeti, lenyegtelen, de ha mar ujrahasznositas akkor termeszetesen hasznalt:D) es ezt dorzsiszivacskent lehet hasznalni, az odaegett labosokban ami nem teflon hanem acel, a cif-et erre a labdara cseppentjuk es minden koszt levakar!
A narancs halojat osszehajtogatva es egy gumival osszefogva viszont mosogatoszivacsot kapunk (en hipoval elotte atoblitem) habzik vele a mosogatoszer egyszoval egy az egyben olyan mint a szivacs:)
Harisnyat porszivo csove elejere tenni es ezzel ossze lehet szedni agy ala, szekreny ala kerult dolgokat (pl fulbevalo stb) ugy hogy megmarad a halon es nem kerul be a porzsakba, igy nem kell utana kotoraszni:)
Masik: akinek nem elvezetos mosogepcsove van hanem a kadba dobja, a cso vegere harisnyat teve egy csomo mindent talal az ember utolag (ha nem uritette ki rendesen a zsebeket mosas elott.
Es egy szuper link: 50 ujrahasznositasi otlet, de mas is, pl hogyan hasznaljunk regi dolgokat mashogy, a kedvencem a ketchup-os uveg mint gofriteszta, pancake teszta adagolo:) es a manikurkeszlet regi szemuvegtokban:)
new-uses-for-old-things/favorite-new-uses-
00000000019718/index.html
erre mar lattam "gyari" megoldasokat is, csak ok a mosdokagylo vizet gyujtik a WCtartalyba.
igy e: [link]
Na akkor rateszek meg egy lapattal:
A tonkrement harisnya remek cipofenyezesre. Borcipot boxolas utan sima ronggyal tisztara kell torolni, es a vegen nejlonharisnyaval fenyezni, majdnem olyan fenyes lesz, mint a lakkcipo :)
Szakadt harisnya recycling :)
A lavinát ezzel a hozzászólással indítottam el:
- A felfutott harisnyazoknikat nem dobjuk ki, hanem levágjuk a gumis részét. Szuper hajgumi fürdéshez, otthonra. Nem roncsolja a hajat és mégis jól összefogja.
A Lányok az alábbi ötletekkel tettek túl rajtam:
1. Az anyukám csíkokra vágta a már rossz harisnyákat, és a kertben talált egyenes gallyra ráerősítette, és ragyogó pókháló leszedő, szekrény mögét takarító kis alkalmatosságokat csinált. A lakás minden helyiségében volt ilyen. (Tejespite)
2. Az apukám a kertben használja kötözésre a harisnyát:)) (Lisy50)
3. A zoknikat szoktam belegyűjteni és úgy kimosni, nem vesznek el és a zokni-manók se falják fel a félpár zoknikat ;) (hebrencs)
4. Húsvéti tojás festésére is kiváló: érdekes formájú levelet, virágot, 4 levelű lóherét stb. ráfektetsz a tojásra és belekötöd egy darab harisnyába. Harisnyástól teszed sok-sok vörös vagy lilahagymahéjjal a főzővízbe. Ahol a levelet a harisnya rászorította, ott nem fogja meg a festék. (caravell)
5,6. Anyukám a rossz harisnyákat elvágja kb. boka felett, ónos eső esetén cipőre ráhúzza, nem csúszik el, pl. akár boltba menet, vagy csak az udvaron közlekedve.
A kimosott rossz harisnyákból készített már jó degeszre tömött díszpárnát. (Danina)
7. Az én anyukám a rendes seprűre húzta rá ugyanebből a célból - mármint pókhálózáshoz. a szerk. :)) (caravell)
8. Cirokseprűre azért is szokták húzni, hogy a varrást szorosabban tartsa, és kímélje a seprű felső nyél felőli harmadát a szálasodástól, illetve megelőzzék a seprű szálhullatását.
Ergo megnöveli a seprű élettartamát. (Danina)
9. Harisnya nadrágos részét fürdőhabos vízben átmosni, partvisra feltekerni és irány a parketta áttörlése! Utánpótlás meg mindig van. (Zsóka54)
10. Szűrőnek se rossz, ha épp eltörött a szűrőd és sürgősen kell egy... mármint ha tiszta ;),
a párom az akváriumhoz is használja. (hebrencs)
11. A szekrénybe a levendulát szoktam belekötni, így nem szemetel ha szárad. (Lisy50)
Extra1: Amíg kicsik voltak a gyerekeim, én is az árvazoknikat külön zacsiba gyűjtöttem, és magas láz esetén a szárukat levágtam, hideg vízbe mártva hipp-hopp megvolt a bokára-csuklóra húzható borogatás.
Extra2: Tesóm kislánya fülfájós, ő két pár nélküli zoknit használ: egyikbe sót tölt, becsomózza. Belehúzza egy másikba, nehogy szóródjon, pár másodperc mikró, és mehet a fülre. (Danina)
Nekem is tetszik a fényképtartó!!
Bár nincs kertem, vagyis van, de csak virágok vannak, szóval nincs veteményes, de ezt a tojáshéjtrükköt a virágokon is kipróbálom:)
Hamu az van, és azt általában a komposztosba kell tennünk, így viszik el, ki gondolta volna, hogy ennyi mindenre jó!
az a pár centis henger alakú valami a redőnyön az ütköző :) de ezek szerint fogantyúnak is kiváló:)
A fényképtartó ötlet nagyon tetszik!!!
Tojáshéjat összetörve a babföldre kell kiszórni.
Állítólag nagyon hasznos a babnak.
Kiürült arckrémes dobozt kimosom, félig megtöltöm sóval és beteszem a szekrényekbe. Persze a tetejét nem csavarom rá. Konyhaszekrényben, fürdőszoba szekrényben magába szívja a só a nedvességet, párát, és nem lesz minden csupa víz. Időnként persze cserélni kell a sót.
Egy tönkrement asztali állóórából kiszedtem az óraszerkezetet, csak az üveget hagytam benne. Kör alakúra vágott képet tettem bele, és már készen is van a fényképtartó.
A redőnyökön kívül van az a pár centis henger alakú valami, ami megakadályozza, hogy felhúzáskor becsússzon a redőny a tokba. Egy ilyen műanyag valamit rácsavaroztattam a párommal a villanyóraszekrény ajtajára, és ez lett az ajtónyitó fogantyú.
jaigen, ezek nyilvan. Papir megy a kandalloba gyujtosnak, konyhai hulladek a komposztba, muanyag meg a szelektiv gyujtobe. De ez szamomra elep, ezert eszembe se jutott megemliteni :)
Ja, ezenkivul a tojashejat osszetorom es a facsemetek tovebe szorom, mert elriasztja a szaguk az ozeket. A kivagott fakat eltuzeljuk, az egyenesebb agakat kifaragjuk karonak, az apraja megy a komposztba, a kisebb agak meg gyujtosnak. Hirtelen ennyi...
A konyhai "biohulladékot" külön gyűjtöm és a komposztgörbe hordom.
A sörös dobozokat, üvegeket visszaváltom, a PET palackokat, irodai papírokat összegyűjtöm és az iskolai gyűjtéskor átadom.
Nálunk is ez van. Csupán annyi különbséggel, hogy nem kockázom és nem darálom, hanem egyszerűen lereszelem a konyhai reszelő apró négyszöges oldalán.
Gyors, egyszerű és még a diódarálót se kell előszedni, összerakni, kitakarítani, elrakni. :)
Jah, vannak jo otletek :) A hinta mekkora mar :DDDD
En amugy folyamatosan gyartok valamit, most eppen kiszuperalt kartondobozbol a paradicsommagoknak alkotok csiraztato edenykeket (felul nyitott kockakat).