Tyúktartás az erkélyen (beszélgetés)
Valamint a manikur, ha nincs lehetoseg kapirgalni, meg egyeb labbetegsegek...
Ha nem nagyuzemi a tartas, akkor nem jo a ketrec. A nagyuzemekben sem jo.
Ez így van. És akkor a szűk helyrôl még nem is beszéltünk, az esetleges kannibalizmusról, fürdési lehetôségrôl, hogy ne legyen tetves, stb.
Nem úgy megy az, hogy gyere cipó, bekaplak! :)
Folytatom őseim örökségét: falusi állattartó paraszt vagyok, és mindennek a tetejébe még szakmám szerint is állattenyésztő vagyok, baromfitenyésztő szakiránnyal.
Sóder konkrétan akkor kell, ha nem jutnak más úton-módon apró kavicshoz, egyéb kemény "szeméthez". Kicsi, folyamatosan, napi szinten takarított udvaron, vagy nagyüzemi istállós, zárt kifutós tartásnál, esetleg erkélyen.
Semmi szín alatt nem javasolnám senkinek az erkélyen tartást, mert bele sem gondolnak, hogy a tyúkok repülnek, emiatt vagy ketrecben kéne tartani(fúj), vagy vágni kéne a szárnyát(fúj).
És én már csak tudom, hogy olcsóbb megvenni a kész húst, mint felnevelni. És nem érdemes egyet tartani, mert elég társas jószágok, amik hierarchikus rendszerben élnek.
Bocs, egy kicsit okoskodóra sikerültem.
A nagyszüleim világ életükben tartottak tyúkokat falun, és valóban voltak apró kövek alattuk. Na nem sóder, vagy homok, csak kint az udvaron amit találtak. Ha szemes takarmányt esznek, akkor tényleg nagyon hasznos számukra. A mész a tojáshoz kell, hogy erősebb legyen a héja, és ne viselje meg annyira a tyúkot az "előállatása", ebben is igazad van.
Ma már a takarmány sem olcsó egyébként. A tyúknak is kell szemes takarmány, vagy dara, tápok, zöldtakarmány se árt nekik néhanapján, és mindig kell a friss víz, amit többnyire ügyesen kiborítanak, amikor rárepülnek a tálra. Ha mindezt elképzelem egy erkélyen... az alsó szomszédra folyik a kakás víz, meg az egész környéket belepi a büdi. A kakát naponta kéne takarítani, vagy ha ritkábban, akkor az egész lakásba behurcolódik. Ól is kell nekik, meg fészek, ahova tojnak, mert ha a betonra pottyan a tojás, akkor azt is lehet takarítani.
Lehet, hogy nem tiltja semmi a tyúk tartását, de érdemes ezért feláldozni a saját lakóterünket, és a szomszédokkal való kapcsolatot? Falun a tyúkólak mindig a ház mögött jóval a kert végében vannak, és ez nem véletlen.
Nemmellesleg állatkínzásnak is tartom.
De gondolt, de rájöttem, hogy a marhapörköltet jobban szeretjük!:)
Most képzeljetek el egy marhát az erkélyen!Vagy a marhákat a lakásban ülve, miközben bámulnak kifelé a tyúkokra!
nem kell sóder egyáltalán, vannak tyúkjaim, köszi.
Semmi ilyesmire nincs szükség!!!!
A tyúk szempontjából nézve, van ennél rosszabb helye is a tyúknak, a nagyüzemi gazdaságokban.
A szomszédok szempontjából nézve viszont, nem biztos hogy örülnének a hajnali kakasszónak, meg a tyúkszar bűzének.
További ajánlott fórumok:
- Kertészkedjünk az erkélyen
- Csak én vagyok szerelmes a lencsevégre kapott, erkélyen...
- Mit lehet tenni a hangoskodó szomszédok ellen?Akik éjjel 2ig üvöltenek az erkélyen?
- Szemetet erkélyen tároló szomszéddal mit lehet tenni?
- Szerintetek mit lehet termeszteni erkélyen?
- Az erkélyen maradt a szilveszterről maradt egész üveg pezsgő...megfagyott!Hogy menthetem meg, hogy ne robbanjon fel?