Túrós pogácsa recept
70 perc
A Túrós pogácsa hozzávalói:
3 dkg élesztő
0,5 dl tej, pici cukor
30 dkg s. liszt
8 dkg vaj
2 e.k olíva olaj
15 dkg túró
0,5 dl tejföl
2 tojás sárgája
1 tk só
1 mokkás kanál köménymag/ elmaradhat/
10 dkg ementáli sajt
Tetejére 5 dkg ementáli sajt 1 tojás sárgája
A Túrós pogácsa elkészítési módja:
A cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt! A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, vajat, olajat, a tojások sárgáját, a túrót, melyet áttörtünk, a felfutott élesztőt, és a tejfölt, jó állagú tésztát kapunk, ha túl kemény pár kanál tejet tehetünk hozzá, duplájára kelesztjük. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd ráreszeljük a sajtot, és feltekerjük, mint a kalácsot, és újra kelesszük. Ha megkelt 1 cm vastagságúra nyújtjuk, közben a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. a tésztát pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük a tojás sárgával, papírral bélelt sütőlemezre tesszük, és reszelt sajttal megszórjuk, alsó felső sütéssel 20-25 percig sütjük. Jó étvágyat!
A kétszeri kelesztés időigényes, de finom pogácsát kapunk.
Stanglinak is kitűnő.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: f047cd7294, 2021. jan. 2. 17:39
A túrós pogácsa elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.