Tudja valaki melyik agyhártyagyulladás terjed most és mi az oltás neve, ami ellene van? (tudásbázis)
Két hete lázas volt a gyerek, de csak most derült ki az agyhártyagyulladás!!
Ne tartsátok már felelőtlennek az anyát!
Az első héten nyilván valami sima, egyszerűbb, gyakoribb betegségre gyanakodtak az orvosok!
Valószínűleg ezért nem ment betegszabira az anyuka.
Amikor a komoly gond kiderült, nyilván nem dolgozott tovább.
"Bakteriális agyhártya-gyuladást igen sokféle baktérium előidézhet, de az előforduló esetek zömét 3 baci rovására lehet írni: Neisseria meningitidis (köznyelven meningococcus), Haemophilus influenzae és Streptococcus pneumoniae (köznyelven pneumococcus). Ritkábban előfordul még Escherichia coli (újszülöttekben az esetek felét is okozhatja!), Streptococcus agalactiae, Listeria monocytogenes, Salmonellák, még ritkábban gombák (Candida, Aspergillus, Cryptococcus).
N. meningitidis: Régen nagy járványokat okozott, ma szórványos előfordulású. A kórokozó rendkívül érzékeny a külvilág behatásaira. Nálunk leggyakrabban a B-csoportba tartozók okoznak megbetegedést (van A, B, C, D, H, I, K, L, X, Y, Z, 29E, W135). A betegség kifeljődésében a baci burkán lévő "endotoxin" a felelős. A fertőzés az esetek túlnyomó többségében tünetmentes vagy legfejebb torokfájást okoz. Agyhártya-gyulladás csak a fertőzöttek kb 0, 5%-ában jelentkezik. Itt fontosak a különböző hajlamosító tényezők (ld. később). A fertőzés forrása a bacit a torkában hordozó ember, terjedése cseppfertőzéssel terjed, szezonalitása téli-kora tavaszi időszakra esik. A fertőzés valószínűsége zárt közösségben és családban kb. 20-25 %, míg átlagos esetben ennek ezredrésze. Ami még érdekes, hogy az elmúlt 30 évben évente 100-nál kevesebb esetet regisztrált a tisztiorvosi szolgálat. Tehát régen is volt ez a betegség, csak a média szemében nem volt slágertéma!
Haemophilus influenzae: A külvilágban ellenállóbb, mint a menigococcus. Ennek is több típusa van (a-f), leggyakoribb (95%) a B. Ez a baci gyakorta kimutatható egészséges emberek felső légúti váladékában, tehát a fertőzöttek csak kis részében okoz betegséget. Csak ritkán okoz agyhártya-gyulladást, legtöbbször náthás tüneteket, tüdőgyulladást okoz. Fertőzőképessége zárt közösségben kb 2-3%, normál esetben ennek kb ezrede.
Streptococcus pneumoniae: Köznyelvben nevezik diplococcusnak és pneumococcusnak is. Eléggé ellenálló a külvilág behatásaival szemben. Jelenleg kb 90-100 típusa ismert, ezek közül leggyakrabban 18 fordul elő. A bacival történt fertőzés nagy része itt is tünetmentes, gyakrabban középfül-gyulladást, orrüreg-gyulladást, tüdőgyulladást okoz. A baci jelentősége abban rejlik, hogy csecsemőkorban a megfelelő kezelés ellenére is az agyhártya-gyulladásos esetek 25-40%-a halálos kimenetelű. "
A prevenar az jó, az véd a tüdőgyuszi és ilyen súlyosabb megfázások ellen (asszem, hogy igazából a megfázás is egy vírus, a doki így magyarázta), és menjugate-el együtt egy olyan jó turmix, hogy nagyjából fedve vannak
De én ismerek olyat aki még a kötelezőkkel sem oltatta be a gyerekeket, most probléma is volt belőle, mert nem engedték oviba:O
Szerintem érdemes beoltani rutinszerűen, bár egy fakoltatív oltásról van szó és fizetős, de én mindkét gyerekemet annak idején beoltattam vele, mert életre szól. Attól függetlenül hogy van-e járvány vagy sem, máshonnan is elkaphatja egész élete során, pl megharapja egy egér...
Szóval jó rögtön megcsinálni, az ára úgysem nagyon megy le, de legközelebb mikor ilyen médiás harsogás lesz, legalább félig meddig nyugodt lehetsz
:DDDD
Én meg szinte biztos voltam, hogy nem emlékszem rendesen, hogy hogy írják ezért próbáltam fonetikusan:DDDDDDDDD
:-)
meglepődtem, hogy nem írtam butaságot
Köszi, tényleg így írják helyesen: Menjugate!
Az előbb hibásan írtam, egyébként ez az oltás neve (fizetős)
van vagy 100 féle meningitisz de csak 3 fajtára létezik oltás.
De ezek közül van oltás a halálos fajtára, annyit véd, hogy mondjuk nem fordul elő halál, ha mégis megkapja valaki, de kómába is eshet ettől függetlenül, az sem vicces.
Másrészt ha egy olyan fajtát kap el, amire nincs még oltás, az ellen nem védett egyáltalán
További ajánlott fórumok:
- Mit tegyünk, ha a kapcsolatunk haldoklik?És az eszünk tudja, mit kellene de a szív nem hagyja?
- B típusú agyhártyagyullagás ellen oltanánk 2,5 hós kislányomat egy új szerrel, ami még nincsen forgalomban. Mit tegyek?
- Már csináltak CT-t, nem találtak semmit, de azóta érzékeny lettem a jódra. Megint mennem kellene CT-re. Így is meg tudják csinálni?
- Nem tudjátok megmondani, hogy a Szent László kórházban - a látogatási tilalom ellenére - engedélyezik-e az apás szülést?
- Tudja valaki mitől sárgul be a "szerencse bambusz" és hogy mit lehet tenni ellene?
- A számítógép magyar beállítása ellenére valaki csak úgy tudja elolvasni a levelet, ha nem használok ékezetet. Az ő beállításával lehet gond?