Tudja valaki a mákos guba receptjét? Már annyi félét olvastam, hogy nem tudom eldönteni melyik a jó :-) (tudásbázis kérdés)
Légyszi, segítsen valaki!!!
Túl nedves lett a gubám! Még sütöm, de látom, hogy tiszta trutyi az egész... Van valakinek ötlete, mit tehetnék...? :( Ha tovább sütöm, az segít? Vagy fölösleges, úgysem fog az alja "kiszáradni", csak a teteje?
Vagy még egy ötlet... Kavarjam össze még egyszer és bár a sült teteje alulra kerül, de legalább nem lesz leves...?
Az én receptem:
Felkarikázom a kifliket.Felrakok tejet forrni,teszek bele vaníliás cukrot.Ha felforrt egy nagy lábosba teszem a tejjel meglocsolt kifliket,rászórom a porcukorral elkevert mákot és jól összerázom (én szoktam mazsolát is bele tenni).Bemelegítem a sütőt.Megcsinálok 1 tasak vaníliás pudingot.Kikenek vajjal egy tepsit és lerakok egy réteg gubát,majd ráöntöm a pudingot és erre rárakom a maradék gubát,és sütőbe teszem egy kis időre.
Isteni íze van!
Megcsináltam egy magam fejlesztett recept szerint amelyet az itteni receptekből allitottam össze. :-) Vagyis a sokbol gyurtam egyet :-)
Tej, van. cukor, reszelt citromhéj megy forrni, aztán ráöntöm a kifli karikákra. Megszivja magát, jénaiba teszek egy réteget, rá cukros mákot, majd kifli majd mák, majd kifli majd mák... mig el nem fogy. Nem tettem sütőbe hanem a hűtőbe :D:D:D Csináltam hozzá vaniliasodót és isteni finom volt. Hűtőben jol összeértek az izek. :-)
Jo volt :)
én úgy szoktam, hogy egy liter tejbe teszek 2tojás sárgáját, 30dkg cukrot, vanilliás cukrot, ezt felforralom. Aztán egy jénait kivajazok és megszórom zsemle morzsával. A kifli karikákat bele mártom a vanilliás tejbe, majd a jénai aljába teszem az első réteget. Majd megszórom porcukros mákkal, és egy kis citromhéját reszelek rá, majd tovább rétegezem addig amíg a kiflike el nem fogy. A maradék tejet ráöntöm. Aztán pár percre betolom a sütőbe. Kiveszem és tálalom!
A párom az imádja!!!
Szia Kittinka!
Nem tudnál esetleg - nagyjából - mennyiségeket is írni? Hány kifli, tojás, mennyi tej, cukor, mák?
Szívessen venném...
:DDDD kellett Neked megkérdezni, hát nem tudtad, hogy ahány ház annyi szokás?
minden ételt nem elég, hogy másképpen hívnak tájegységenként, de még másképpen is csinálják :)))
erre mondják, hogy most légy okos Domokos :DDD
sok szerencsét, én végigpróbálnám, amelyik a legjobban bejön gyorsaság és ízvilág tekintetében, annál maradnék :)
én is kipróbálok innen egyet-kettőt :)
kiflit karikára,
tejet odarakom forrni-bele a tojás sárgája,
a mákot cukorral pici tejbe felfőzöm és ráöntöm a kiflire.
tojásfehérjét habnak-vanilliáscukrot bele.
a habot összekeverem a tejesmákos kiflivel.
tepsibe
sütőbe.
Nos mi így csináljuk:
10 közepes kifli, kb. 1 liter tej,(bele cukor, vaníliás cukor)darált mák mennyiségét nem tudom, mert úgy érzés alapon szoktam porcukorral és reszelt citromhéjjal összekeverni.Valaki mazsolát is tesz bele.
Tehát:
Tejet felforralni, kiflire önteni, majd kiolajozott tűzálló tálba leteríteni egy réteg tejes kiflit, rá cukorral, citromhéjjal összekevert mákot szórni, "meglocsolgatni" baracklekvárral, és egy-két evőkanál étolajjal, ezt így folytatni, míg a kifli el nem fogy, a legtetejére is kevéske olaj dukál, így be a sütőbe, és addig melegíteni, míg egy picit meg nem pirul a teteje.
Sokan szerintem olaj nélkül készítik, de mi állandóan "gazdagítunk", "tartalmasabbá" és "laktatóbbá" teszünk. :-)
És én így szoktam meg, így szeretem.
Nagyim nem tette sütőbe, csak leöntötte a kiflit tejjel és rászórta a mákot, lekvárt és már ette is.
Valaki egy nagyon híg vaníliás pudingot csinál azzal önti nyakon a tejet...Szóval, valóban lehet így is, úgy is.
(Házi baracklekvárral az igazi!)
Most légy okos! :-)))
Kelt tésztából:
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
1/2 csomag élesztő
2 dl tej
50 dkg finom liszt
6 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
2 tojás sárgája
2 evőkanál méz
A mákhoz:
20 dkg darált mák
2 dl tej
2 citrom héja
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
A vaníliaöntethez:
csomag vanília pudingpor
1/2 l tej
1 dl likőr
Elkészítés: Az élesztőt a cukorral és a tejjel felfuttatjuk, összekeverjük a liszttel, a többi hozzávalóval. Egy órán át kelni hagyjuk, majd kis nudlikat készítünk belőle, mézzel meglocsoljuk, és tepsiben megsütjük. A mákot felfőzzük a tejjel, a cukorral és a citrom héjával. A vaníliapudingot elkészítjük, és hozzáöntjük az likőrt ( Én Amaretto likört szoktam használni). Jénai tálba teszünk egy réteg kelt tésztát, majd egy réteg mákot, addig rétegezzük, míg a tál megtelik. Sütőben pirosra sütjük, és a vaníliaöntettel tálaljuk.
Anyu mindig így csinálja:
karikázza a kiflit és tepsibe teszi. Betolja a sütőbe és pirosra pirítja.
Vaníliás cukorral felfőzőtt tejjel nyakon önti, és cukrozott darált mákkal megszórja.
Ő öntött kiflinek hívja, én meg mákos gubának :)
Vaníliasodóval nagyon finom, bár én otthon mindig natúr eszem.
Hozzávalók (4 személyre):
8 db szikkadtabb kifli
6 dl tej
15 dkg darált mák
3-4 evőkanálnyi méz
2 dkg margarin
1 dkg vaníliáscukor
citrom
A tejben olvaszd fel a vaníliáscukrot, 2 evőkanál mézet és a margarin felét. A kifliket vágd szeletekre és locsold rájuk a tejet. (Ha kell, forgasd át, hogy egyenletesen megszívják magukat, majd egy-két percre tedd szűrőbe, hogy a felesleg tej lecsöpöghessen.) A darált mákhoz vegyíts egy kis reszelt citromhéjat, majd óvatosan keverve ezt is add a kiflikarikákhoz. A maradék margarinnal kenj ki egy tepsit vagy tűzálló tálat, terítsd el benne a mákos kiflikarikákat, majd előmelegített, középmeleg sütőben 5-10 percig süsd a gubát. Kockákra vágva melegen tálald, s ekkor csorgasd rá a méz maradékát.
Mák helyett dióval is jó. (Egyébként akár mákkal, akár dióval készül, a méz kiváltható porcukorral is.)
Mi nagyon imádjuk. De van kelt tésztás receptem is mert az az igazi.
Én általában fonott kalácsot összevágok, forró cukros vaniliacukros , citromhéjas...tejjel meglocsolom..
majd 1 vanilia pudingot megfőzök 7 dl tejjel kevés cukorral...
tálalásnál ezt öntöm rá és erre a mák
További ajánlott fórumok:
- Tudja valaki annak a palacsintának a receptjét, amit a strandokon lehet kapni?
- Kelt tésztából készült beigli receptjét tudja valaki?
- Tudja valaki a mirindás süti receptjét?
- Tudja valaki a tartármártás receptjét?
- Ki tudja olyan palacsintatésztaszerűségnek a receptjét, amiben husit mártunk es rántunk ki?
- Egy túrós süti receptjét keresem, amit a Hoxán olvastam, tudnátok segíteni?