Töltött káposzta gombóc, a hús és rizs arányai? (tudásbázis)
Ahány ház annyi töltött káposzta/kocsonya/lecsó.
Te nem főzöd a rizst én igen.
Mindkettőnk káposztája tökéletes.
Abba viszont nem kell füstölthús sem.
A nénikéim szoktak ilyet csinálni, ők nem főzik előre a rizst. Én még sosem főztem, pedig szeretem;)
Ja, mi szeretjük a a leveles káposztát is, mármint azt, amibe töltjük.
A férjem anyukája szabolcsiast csinált, így én is azt szoktam.
Savanyúkáposztásat, még sosem főztem...
Tök mindegy, az ízesítés a lényeg. És nem esik szét gombócként sem tojás nélkül sem.
A töltött paprika is az ízétől töltött, ha belefő a paprika. abban sem esik szét , és a fasírt sem eszik szét tojás nélkül.
Erre egy véletlen alkalmából jöttem rá, elfelejtettem beletenni, és éppen úgy egyben maradt.Azóta kihagyom, nem spórolásból, csak minek, ízén nem változtat?
Ha a töltött káposzta levélbe van csavarba (ettől töltött a káposzta;)), akkor nem kell tojás.
Ha gombócos káposztát csinálunk, akkor kell 1 db tojás, hogy ne essen szét a gombóc. Ez utóbbi viszo9nt nem töltött káposzta.
Régebben a paradicsomos húsgombócnál/töltött paprikánál félig megfőztem a rizst, de mire megfőtt minden, addigra a rizs málós volt. Nem szeretem a rizst, ha olyan mázgás vagy milyen.
A töltött káposztát órákig kell főzni a füstölthús és a káposzta miatt is, ezért nem szabad a rizs megfőzni előtte.
Persze, mindenki csinálja úgy, ahogy szokta, ahogy neki ízlik, de szerintem az már egy újragondolt töltött káposzta, amikor eltérünk az alaprecepttől. Én a teljesen hagyományos ételeket részesítem előnyben, azaz csak azokat eszem meg.
Én 1 kiló húshoz 20 dkg félig főzött rizst teszek és 2 tojást.
Nem kemény a gombóc és nem is esik szét. (nem teszem káposzta levélbe)
Azt javaslom nézz a neten recepteket és ami szerinted a leginkább megfelelne az ízlésednek azt használd.
Szoky konyhájából szoktam lesni, de keress a töltött káposzta recepteket!
Jó étvágyat az ételedhez!
A hús egyharmada kb. a rizs. Nyers rizst használok (amit előtte alaposan átmosok) és egy tojást is teszek hozzá.
Anyukámtól így tanultam, megfő, átfő, nem lesz kemény, nem esik szét.
Ha megfő a hús, ugyanúgy összeáll.
Nekem a nyers rizzsel készítést nem sikerül eltalálni, meddig főzzem, megdagad-e, mennyire, ha kicsit több kerül bele, kemény lehet. Előfőzöttnel jol látható az adagolás. Vasárnapi rizsköret maradékot is felhasználom pl. töltött paprikához. Amibe szintén gombócokat teszek, paprikát csak belefőzöm az íz kedvéért.
Tojás nem kell bele, azaz én sosem teszek tojást a töltöttkáposzta gombócba.
Rizst csak úgy szórok bele, nem tudom az arányokat, de ha kb., akkor úgy 1 harmada a húsnak, azaz 1 kg húshoz 20-30 dkg.