Tojásos nokedli salátával recept
30 perc
A Tojásos nokedli salátával hozzávalói:
A nokedlihez:
25-30 dkg liszt
3-4 teáskanál só
5-8 db tojás
10 dkg bacon, kolozsvári szalonna vagy füstölt sonka
1-1,5 dl víz
A salátához:
1 fej saláta
4 evőkanál ecet (15%)
2 evőkanál cukor
10 dl víz
2 teáskanál só
A Tojásos nokedli salátával elkészítési módja:
1. A salátát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, a külső leveleit eltávolítjuk. Két edénybe 2x5 dl vizet öntünk, és 2x2 evőkanál ecetet adunk hozzá. Az egyikben 2 evőkanál cukrot, a másikban 2 teáskanál sót keverünk el. A salátaleveleket szétosztjuk a két edényben. Félretesszük, és állni hagyjuk legalább 1 óráig, végül összekeverjük. 2. Közben elkészítjük a nokedlit. Egy nagyobb tálba szórjuk a lisztet, hozzáadunk 1 tojást, 1-2 teáskanál sót és 1-1,5 dl vizet lassan adagolva (annyi víz kell hozzá, amennyit a liszt felvesz). Nem túl sűrű, nyúlós masszát kell kapnunk. 3. Egy közepes lábosban legalább 2 l sós vizet forralunk. Amikor már forr, beleszaggatjuk a tésztát egy nokedliszaggatóval, és pár percig főzzük. A megfőtt nokedlit lecsepegtetjük, és áttesszük egy főzőedénybe. 4. A szalonnát vagy sonkát apróra vágjuk, és egy kevés olajon vagy zsíron megpirítjuk, majd zsírjával együtt a nokedlihez adjuk. 5. A maradék tojást felverjük. A kész nokedlit folyamatos kevergetés mellett 1-2 perc alatt újramelegítjük a tojással, majd levesszük a tűzről, és további 1-2 perc alatt hagyjuk összeállni (krémes és lágy állagot kell kapnunk, nem szabad hagyni a tojásokat rántotta keménységűre sülni). Megsózzuk, és melegen tálaljuk a salátával.
Önmagában is finom és laktató egytálétel, hús nélkül is fehérjedús és gyomorbarát. Igazi megunhatatlan, nyári elemózsia.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: Miss Angel, 2016. szept. 7. 11:43
A tojásos nokedli salátával elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.