Testvérféltékenység? Ki, hogy oldja meg? (beszélgetés)
Szuper vagy!:)
------------
Mind2 gyermekem sokáig avval vádolt, hogy a másikat jobban szeretem.:S
Nálunk a kicsi meg a középső között megy harc néha.
Ugyan így voltunk,hogy amíg baba volt,addig imádta fürdette babusgatta.Azóta ellenfél,amióta jár és hozzá jut a nagyobbik dolgaihoz játékaihoz.
Mondjuk az enyémek nem verekednek,de sokat veszekednek ideg őrlően nyafognak.Én ha olyan dolgokon vesznek össze amiből egy van,elveszem ha nem tudnak megegyezni mikor ki játsszon vele.Mindenből mégsem vehetünk kettőt.
De szerintem természetes ám ez a viselkedés,ebből még semmi nem lehet levonni,hogy később ne lennének majd szerető jó testvérek.
A lényeg,hogy a szülők mindig igazságosak próbáljanak maradni,ne kelljen egyiknek sem azt éreznie,a másik fontosabb a számukra.
Mi erre törekszünk,és mi is úgy vagyunk,hogy amit lehet oldják meg egymás között.
Elvileg az apa szerepe nagyon fontos ebben a kérdésben. A gyerekekre kivetítődik, hogy milyen a kapcsolat a szülők között.
Nálunk mondjuk az volt a megoldás, mikor én gyerek voltam, hogy a veszekedéskor, verekedéskor mindkét gyerek büntetést kapott. Leültetni egy-egy helyre, és nem játszhatnak addig. Mindegy, ki a hibás, ki kezdte.
Ebből az adódott, hogy szövetkeztünk, és nem veszekedtünk, mert ugye az "ellenségem ellensége" a barátom :)
Mekkorák?
Nálunk nagyon rövid ideig volt kis árulkodás... veszekedés... olyankor csüccs, és megmondtam, hogy a világon a legjobban őket szeretem, és bármelyikükön esik sérelem, az olyan mintha engem ért volna, és arra akarnak kényszeríteni, hogy álljak oda valamelyik mellé a másik ellen... nem teszem és soha nem fogom. Ha problémájuk van, akkor tessék megbeszélni, megoldani... csak végső esetben akarok tudni róla. Aztán más kisiskolások voltak, akkor volt, hogy mentem dolgozni, útközben csörög a mobilom, hogy "aaaaaaanyúúúúú, az ööööööcsi.... az ööööööööcsém nem az öcsém többéééé". ... és hallom, hogy üvöltés. Mire én: Vér folyik? Ő: Nem. Ok, akkor nem tartozik rám, tessék megoldani. ....
Még alsóban vagy talán ötödikben kellett fogalmazást írni kislányomnak Anya címmel... és benn volt, hogy soha nem áll egyikünk pártjára se, hagyja, hogy megoldjuk a problémáinkat. Remek testvérek. :o))
További ajánlott fórumok:
- Tudna valaki ajánlani olyan könyvet ami a testvérféltékenységről szól? Még csak a pocakomban van a tesóka, de már most félek a féltékenység
- Gyermekeid között volt-e testvérféltékenység? Miben nyilvánult meg? Mennyi ideig tartott? Hogy oldottátok meg?
- Testvérbabakocsi vagy testvérfellépő? Kinek melyik vált be vagy hogy oldottad meg ha 2 kicsivel kellett közlekedni?
- Melyik testvérfellépő jobb amelyiken csak állni lehet (kissebb) v. amelyiken ül a gyerek?
- Hogyan kell a testvérféltékenységet kezelni?
- 3 éves gyerek fejlesztése, tanítása, testvérféltékenység